Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR / Cum se indragosteste o dresoare de cai

CULISE DE EDITOR / Cum se indragosteste o dresoare de cai
20.01.2009, 16:02 17

La Cartea de literatura sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem, o data la doua saptamani, cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica Avanpremiera. In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita, si, in masura in care exista, avatarurile prin care a trecut editorul.

 
 
La Editura Humanitas Fiction se pregatesteSara Gruen, Apa pentru elefanti, in colectia „Raftul Denisei". Traducere de Vali Florescu
 
Sara Gruen, una dintre cele mai de succes scriitoare ale momentului, s-a facut cunoscuta in intreaga lume cu Apa pentru elefanti, roman publicat in peste patruzeci de tari si vandut in aproape trei milioane de exemplare.
Autoarea s-a nascut in Vancouver si a crescut in Ontario, Canada. In 1993 a absolvit Carleton University din Ottawa cu o diploma in literatura engleza. Dupa ce lucreaza o vreme in domeniul software, in 1999 se muta in Statele Unite, iar doi ani mai tarziu se hotaraste sa se dedice in exclusivitate scrisului. Primele doua romane, Riding Lessons (2004) si Flying Changes (2005), o aduc in atentia publicului si a criticii, insa notorietatea si-o dobandeste cu Apa pentru elefanti (2006), roman a carui editie hardcover s-a vandut intr-o luna in 248.000 de exemplare, a ajuns in topul de bestselleruri al prestigiosului New York Times si a fost luata in optiune in vederea ecranizarii de Andrew R. Tennenbaum, producatorul filmului Identitatea lui Bourne, contra sumei de un milion de dolari. Succesul formidabil de care se bucura Apa pentru elefanti i-a adus scriitoarei in toamna lui 2008 un contract de cinci milioane de dolari cu Spiegel & Grau, un imprint al Random House, pentru urmatoarele doua romane, din care primul, Ape House, va aparea in iunie 2009.
Din 2006 si pana in prezent Apa pentru elefanti a ramas o prezenta constanta pe listele de bestselleruri ale New York Times, Los Angeles Times, Wall Street Journal, Newsday, USA Today, a fost recompensat cu Booksense Book of the Year (2007) si a primit Premiile Cosmopolitan’s Fun Fearless Fiction, Friends of American Literature Adult Fiction si Bookbrowse Diamondpentru cea mai populara carte.
„O poveste savuroasa si emotionanta despre un univers plin de magie – scria Stephen King, in Entertainment Weekly. Eroi, raufacatori, animale salbatice navalesc in arena, iar spectacolul poate sa inceapa! Cititorul e captivat inca de la primele randuri." Iar New York Times il descria ca pe„un roman fascinant despre lumea sclipitoare, dar plina de tragedii nestiute, a circului american din anii ’30."
Intre coperte de un farmec vintage, se dezvaluie un roman puternic, pornind de la istoria reala a unui mare circ american din perioada Depresiunii economice, insotit de fotografii de epoca.
Jacob Jankowski, student la Medicina Veterinara in America anilor ’30 impovarata de Marea Criza, sare din mers in trenul Fratilor Benzini, Cel Mai Senzational Spectacol de pe PamantDa, Apa pentru elelfantise petrece in lumea circului, dar nu va asteptati la paiete si magie, la rasete si ropote de aplauze; romanul nu face decat rareori incursiuni in arena.
Autoarea ridica un colt din cortina ce ascunde culisele de ochii spectatorilor si ne lasa sa patrundem intr-o lume de o tristete covarsitoare: animale maltratate, artisti in mizerie, exploatati, arareori platiti, violenta, prostitutie, oameni incercand sa uite sordidul cotidian cu ajutorul alcoolului de contrabanda. Din detalii istorice minutios prelucrate, Sara Gruen reinvie o galerie intreaga de figuri memorabile: Unchiul Al, directorul fara scrupule al circului; Kinko, clovnul pitic cu un zambet exagerat pictat pe chipul trist; „ciudatii" cu trupuri contorsionate de suferinta; imprevizibilul si crudul August Rosenbluth, dresorul de animale, care cade victima celor pe care ii chinuie; Marlena, frumoasa lui sotie, dresoare de cai, de care Jacob se indragosteste naprasnic si alaturi de care traieste o patimasa poveste de iubire; Rosie, elefantita cu personalitate si cu un secret.
O carte de o seductie magica, o poveste intensa, senzuala si captivanta despre viata ca spectacol perpetuu si despre dragoste sub toate chipurile ei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO