Ziarul de Duminică

Copiii si stralucirile apei

Copiii si stralucirile apei
18.05.2007, 01:51 22

Vocile copiilor ar trebui sa fie cele mai convingatoare atunci cand este vorba despre viitor. De aceea, proiectul Stralucirile apei de Serge Folie a avut nevoie de concursul unui cor de copii profesionist care sa-i dea viata, asemenea apei insasi, sursa epuizabila a vietii de al carei viitor incert suntem raspunzatori cu totii.

Deloc intamplator, acest cor a fost sa fie Corul de copii al Radiodifuziunii Romane, pregatit de dirijorul Voicu Popescu, formatie a carei valoare constanta a depasit de mult prin faima granitele tarii.
In mod paradoxal, valoarea profesionala ridicata a unui ansamblu de asemenea gen se indeparteaza fatalmente de publicul-tinta, mai ales de categoriile mici si medii de varsta, repertoriul dedicat lumii inocente a celor mici fiind preluat de regula de formatii corale de amatori. Din fericire, intalnirea dintre tema grava propusa de Serge Folie in cadrul acestui proiect presupunand sunet, lumina si mesaj al textului vorbit si profesionalismul Corului de Copii Radio a fost una de bun augur, colaborarea dintre compozitor, membrii ansamblului si dirijorul Voicu Popescu fiind concretizata intr-un spectacol unitar, pregatit cu minutiozitate si infatisat cu bucurie publicului.
Inscriindu-se intr-un gen de fuziune a tipurilor de discurs, spectacolul aduce in prim-plan tema fragilitatii echilibrului natural, imbinand poezia cu expresia coregrafica si cu muzica privita ca o diversa combinatie de culori sonore. Vocile copiilor sunt inscrise in combinatii timbrale cu instrumente de percutie si instrumente create si recreate in dimensiunea digitala, creandu-se astfel transparente trimiteri catre inefabilul stralucirilor apei. Ideea puritatii este astfel trecuta din sugestia auditiva catre cea poetica si mai departe in cea vizuala, creandu-se astfel un macrounivers coerent si reconfortant.
Necesitand o pregatire cu totul speciala, care s-a intins pe durata mai multor luni, Corul de Copii Radio demonstreaza ca este o formatie artistica a zilei de azi. Un ansamblu artistic dornic de a se racorda la evolutia artei spectacolului, intr-un context in care efectul vizual se intrepatrunde tot mai mult cu rigoarea performantei sonore.
Din fericire, proiectul nu a avut viata scurta a performantelor de o seara, spectacolul fiind programat mai intai la Bucuresti, in fata unui Studio de concert "Mihail Jora" al Radiodifuziunii plin nu numai de parintii celor aflati pe scena, dar si la Sibiu - capitala culturala europeana. Celor doua spectacole din tara le-a urmat un turneu la Lyon, orasul de origine al compozitorului Serge Folie, unde Stralucirile apei au incantat publicul pe parcursul a patru reprezentatii.
Nu este prima data cand Corul de copii Radio se confrunta cu provocari muzicale atat de complexe. Speram, asadar, ca ambitia dirijorului Voicu Popescu (aceea de a duce mai departe o traditie ce a depasit deja jumatate de veac) va contribui la mentinerea vietii artistice atat de fragile a unui ansamblu a carui existenta este parca in permanenta amenintata de comercialul care invadeaza pana la sufocare si zona muzicii pentru copii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO