Ziarul de Duminică

Contrapunct/ de Ziarul de duminică

Contrapunct/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

11.11.2011, 00:04 67

În colecţia Contrapunct a Editurii Humanitas au apărut vreo zece titluri despre vieţile unor mari compozitori ai lumii. Ultimele trei - în luna septembrie, chiar în timpul Festivalului Enescu.

Christopher H. Gibbs - Viaţa lui Schubert. De aproape două secole figura lui Schubert îi fascinează pe muzicieni, muzicologi şi melomani. Cu excepţia lui Mozart, poate, nici un compozitor n-a avut o viaţă pe care să se poată cu mai mult temei aplica toate clişeele romantice ale unui destin tragic. Nefericit în dragoste, sărac, nerecunoscut, ba chiar ignorat, mort la 31 de ani - iată imaginea simplă şi rezistentă pe care posteritatea şi-a făcut-o despre el. Apoi, în vremea din urmă, a apărut un nou portret: un Schubert homosexual şi eminamente depresiv. Marele merit al cărţii lui Gibbs este de a da la o parte clişeele şi de a cerceta atent mărturiile privindu-l pe Schubert - de altfel contradictorii şi în genere apărute târziu după moartea lui. Rezultatul e o imagine mult mai nuanţată: un artist care s-a bucurat şi de succes, nu neapărat sărac, senzual şi timid, afectuos cu prietenii şi în acelaşi timp retras - dar mai ales un compozitor dominat de figura lui Beethoven, al cărui fiu spiritual a fost. Muzica lui Schubert e pe atat de magnifica, pe cat de plicticoasa i-a fost viata. Schubert a trait putin si cu precadrere retras, a trait doar pentru arta si un mic cerc de prieteni. O carte document care fuge de mania curiozitatii.. Documentele olografe ramase de la Schubert sunt foarte putine, compozitorul nu a scris jurnale, studii sau caiete cu consideratii muzicale. Cu exceptia unor scrisori in majoritate insignifiante, cercetatorul nu are la indemana decat marturiile altora despre Schubert. Sifilisul tertiar si presupusa homosexualitate sunt detalii pe care Gibbs le trateaza ca pe niste elemente de decor.

C. H. Gibbs este în prezent profesor de muzicologie la Bard College Conservatory of Music (New York). Între 1995 şi 1997 a fost directorul muzical al ultimelor trei ediţii ale Festivalului Schubertiadelor din New York. Din anul 2000 este consultant muzicologic al Orchestrei din Philadelphia, iar din 2003 - director artistic al Bard Music Festival.

Noel Malcolm -George Enescu. Viaţa şi muzica. Enescu e, poate, exemplul cel mai frapant de compozitor la care bogăţia darurilor muzicale - virtuozitatea violonistului, anvergura dirijorului, cultura, memoria cuprinzând stiluri şi epoci întregi - a pus în umbră propriile-i compoziţii. Mai mult, succesul de public al Rapsodiilor române a făcut să treacă în plan secund adevăratele capodopere enesciene: Oedip şi muzica de cameră scrisă spre sfârşitul vieţii. Istoricul, filozoful şi jurnalistul Noel Malcolm este cel mai bun cunoscător britanic al operei lui George Enescu. A vizitat în repetate rânduri România şi a fost primul occidental care a studiat manuscrisele lui Enescu la Muzeul George Enescu din Bucureşti, dupã ce acesta a fost închis de autorităţile comuniste.

H. C. Robbins Landon -1791. Ultimul an al lui Mozart. În vara anului 1791, după ce compusese mare parte din Flautul fermecat, Mozart primeşte vizita unui personaj enigmatic care îi comandă un Recviem. Avea să moară patru luni mai târziu, în condiţii pe care mulţi le-au considerat suspecte - şi de aici o legendă care a crescut vreme de două secole, culminând cu Amadeus, piesa lui Peter Shaffer, după care Forman a făcut filmul de mare succes. H.C. Robbins Landon, unul dintre cei mai celebri specialişti în Mozart, dă la o parte vălul mitic ţesut în jurul morţii compozitorului şi urmăreşte în detaliu ultimele sale luni de viaţă, reconstituind cu multă fineţe o epocă şi o lume muzicală - şi ne demonstrează că adevărul e mai straniu şi mai interesant decât mitul. H.C. Robbins Landon (1926-2009) s-a născut la Boston şi, după studii muzicale la universitatea din oraşul natal, s-a mutat în Europa şi a devenit unul dintre cei mai mari specialişti în compozitorii clasici vienezi. A publicat cărţi de referinţă despre Haydn, Beethoven şi Mozart.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO