Ziarul de Duminică

Contaminarea psihologică/ de Ziarul de duminică

Contaminarea psihologică/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

31.10.2014, 00:10 96

Daniel David

Prelucrări inconştiente de informaţie

Contaminarea psihologică în mass-media, practica clinică şi juridică

Editura Tritonic

Ediţia a treia.

În această lucrare autorul abordează o problemă de interes în cercetarea şi practica psihologică. Demersul se înscrie în paradigma „scientist-practitioner” îmbinând în mod remarcabil teoria şi practica psihologică. Aceasta relevă atât abilităţile deosebite de cercetător, cât şi pe cele de practician ale autorului.

În prima parte a lucrării, autorul face o analiză riguroasă a conceptului de inconştient din perspective multiple: filosofico-literară, psihanalitică şi cognitivă. O atenţie specială este acordată abordării cognitive unde inconştientul este descris ca referindu-se la percepţia implicită, învăţarea implicită şi memoria implicită. Relaţia inconştientului cu uitarea intenţionată aduce în discuţie un concept relativ nou în cercetările de psihologie şi anume: contaminarea psihologică.
În partea a doua a lucrării, autorul prezintă metodologia care va fi utilizată în demersul său experimental. Prezentarea şi utilizarea metodologiei experimentului cu un singur subiect arată din nou conectarea autorului la cele mai recente evoluţii în domeniile de interes.
Partea a treia a lucrării este structurată în mai multe etape, logic legate între ele. În prima, autorul investighează mecanismele implicate în contaminarea psihologică, într-un demers de cercetare fundamentală realizată pe parcursul a 4 experimente riguroase, bine elaborate. În a doua etapă, pe baza rezultatelor obţinute în cercetarea fundamentală a primei etape, se elaborează şi se testează mai multe tehnici de control a contaminării psihologice. Aceste experimente aproximează contaminarea psihologică aşa cum apare ea în viaţa cotidiană, în special contaminarea psihologică indusă prin mass-media. În etapa a treia, tehnicile cognitiv-comportamentale care s-au dovedit eficace în controlul contaminării psihologice sunt adaptate şi testate în domeniile de expertiză ale autorului: clinic şi juridic.

Daniel David, născut în 1972 la Satu Mare, este profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din Universitatea Babeş-Bolyai, preşedintele International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj şi al Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România. Este atestat ca formator şi supervizor în domeniu Dr. Aaron T. Beck şi Dr. Albert Ellis. Dr. David a fost acceptat în 2007 ca „Fellow” în „Academia de Terapie Cognitivă” din SUA, fiind singurul român membru în această organizaţie de prestigiu la nivel internaţional.A obţinut premiul „In Hoc Signo Vinces” (Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior, Romania) şi „Henry Guze Award” pentru cea mai bună cercetare în domeniul clinic în anul 2003 (Society for Clinical and Experimental Hypnosis, SUA). La Cluj a creat şcoala clujeană de psihologie clinică şi psihoterapie, recunoscută ca o şcoală de Excelenţă atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, profesorul David fiind cel mai citat psiholog român în literatura internaţională de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO