Ziarul de Duminică

Concursul Internaţional George Enescu/ de Ziarul de duminică

Concursul Internaţional George Enescu/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

02.09.2016, 00:07 133

Editia 2016 a Concursului Internaţional George Enescu se va desfăşura în perioada 3-25 septembrie, la Universitatea Naţională de Muzică Bucuresti şi la Ateneul Român din Bucuresti, care va găzdui peste 19 recitaluri extraordinare şi concerte cu orchestră. Desfăşurat într-un nou concept, Concursul Internaţional George Enescu 2016 aduce pe scena Ateneului Român între 3 şi 25 septembrie, alături de 174 de tineri artişti din întreaga lume, care intră în competitţie, nume consacrate ale scenei mondiale, laureaţi din anii anteriori care şi-au dezvoltat o carieră internaţionala, precum şi câştigătorii competiţiei din 2014, care vor susţine recitaluri extraordinare.

În premieră, trei artişti consacraţi, deopotrivă membri ai juriului acestei ediţii a Concursului Enescu vor sustţine recitaluri extraordinare pe scena Ateneului Român în zilele de 7, 16 şi 22 septembrie, astfel:

 

- Pe 7 septembrie, de la ora 19.00, va susţine un recital extraordinar violoncelistul David Geringas, acompaniat la pian de Ian Fountain. De origine lituaniană, violoncelistul David Geringas este unul dintre cei mai apreciaţi artişti concertişti la nivel internatţional. A concertat alături de mari orchestre ale lumii, precum Royal Concertgebouw, London Symphony şi Vienna Philharmonic fiind şi dirijor. El însuşi laureat în tineretţe al unuia dintre cele mai importante concursuri internaţionale, Concursul Internaţional Ceaikovski, unde a câştigat în anul 1970 medalia de aur, David Geringas este de asemenea cunoscut pentru relaţia sa apropiată cu legendarul violoncelist Mstislav Rostropovich, care i-a fost multă vreme profesor. În prezent, David Geringas predă, la rândul său, violoncelul, la Berlin.

 

- Violonistul roman Florin Croitoru, acompaniat la pian de Verona Maier va urca pe scena Ateneului Român, pe 16 septembrie, de la ora 19.00. Recunoscut drept unul dintre cei mai talenţati violonişti români ai generaţiei sale, Florin Croitoru a prezidat mai multe ediţii la rând Secţiunea Vioară a Concursului Enescu. S-a remarcat şi ca profesor, fiind unul dintre formatorii tinerilor violonişti români la Conservatorul din Bucureşti. Pentru o bună perioadă de timp, violonistul Florin Croitoru a predat, de asemenea, în Statele Unite ale Americii.

 

- „Există un permanent simţ al integrităţii şi al inteligenţei în muzica sa”, scrie The Guardian despre stilul pianistului englez Peter Donohoe, care va susţine un recital extraordinar în cadrul Concursului Enescu 2016 pe 22 septembrie, de la ora 19.00. Cunoscut pentru alegerile sale speciale – compozitori preferaţi precum  Olivier Messiaen, Bela Bartok, Igor Stravinsky, Sergei Prokofiev, Alban Berg, George Gershwin, Benjamin Britten şi Serghei Rahmaninov, Peter Donohoe a început să înregistreze lucrări ale compozitorilor Franz Liszt, Piotr Ilici Ceaikovski, Frederic Chopin, Johannes Brahms si Ludwig van Beethoven abia spre mijlocul carierei sale muzicale. Din anul 1988 până în 1993 a înregistrat exclusiv pentru EMI Records. Înregistrarea sa cu Concertul Nr. 2 pentru Pian Op. 44 de Ceaikovski a fost desemnată de celebra revistaă Gramophone Inregistrarea anului în 1988. Înregistrarea Sonatei în si minor de Liszt i-a adus Prix du Disque în 1993. A înregistrat, de asemenea, pentru alte case de discuri prestigioase precum Deutsche Gramophone, Warner şi Naxos. Peter Donohoe a concertat şi pe scena Festivalului Enescu.


Alături de artiştii consacraţi, publicul îi poate descoperi într-o nouă ipostază, în trei recitaluri extraordinare, şi pe artiştii câştigători ai ediţiei din 2014 a Concursului Enescu, aflaţi în plină afirmare pe scena internaţională a muzicii clasice. Un copil minune al viorii, violonistul Stefan Tarara, născut din părinţi români la Munchen, va urca pe scena Ateneului pe 18 septembrie, de la ora 19.00, alături de pianista Lora Evelin Vakova-Tarara, desemnată cea mai bună acompaniatoare a Sonatei a III-a de George Enescu în competiţia din 2014.
Un recital extraordinar va susţine pe 10 septembrie şi câstigătoarea Secţiunii Violoncel, Eun Sun Hong.
Pianistul îndragostit de muzica lui George Enescu, spaniolul Josu de Solaun – care  pe durata competiţiei din 2014 a locuit într-un apartament închiriat de pe strada George Enescu chiar  sub cel în care a locuit însuşi George Enescu la sfârşitul anilor '30 şi începutul anilor '40, înainte de a se muta permanent în camerele din spate ale Palatului Cantacuzino – va urca pe scena Ateneului Roman pe 24  septembrie, de la ora 19.00.
Etapele Concursului Enescu 2016 sunt de asemenea deschise publicului larg, fiind organizate astfel: etapa I (desfăşurată la Universitatea Naţionala de Muzică Bucureşti); etapa a II-a, etapa a III-a – semifinala pentru fiecare dintre cele trei   categorii de concurs desfăşurate la Ateneul Roman.
Tinerii artişti selectaţi provin din ţări precum Germania, Coreea de Sud, Italia, Spania, Franţa, Croatţia, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Grecia, Lituania, Letonia, Argentina, Cehia, China, Thailanda, SUA, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelanda, Taiwan, Japonia. Un număr de 12 tineri artişti provin din România. Tema Concursului Enescu 2016 este puterea de a da viaţă visurilor noastre, putere care îi animă şi pe tinerii concurenţi să se pregătească, să muncească şi saă dea ce e mai bun din ei pe scenă, în faţa juriului şi a publicului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO