Ziarul de Duminică

Concursul Enescu 2014 – premiile de pian, vioară şi compoziţie/ de Mădălina Cerban

Concursul Enescu 2014 – premiile de pian, vioară şi...

Autor: Madalina Cerban

03.10.2014, 00:18 69

Josu de Solaun din Spania a câştigat premiul I al secţiunii Pian a Concursului Enescu, sâmbăta trecută, într-o seară de gală în cadrul căreia pianiştii finalişti au susţinut concerte alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”. Pianistul are, datorită Concursului Enescu are, şi oportunitatea de a interpreta, anul viitor, în cadrul prestigiosului Festival de la Ravello (Italia).

Născut pe 27 octombrie 1981, Josu de Solaun a concertat în calitate de solist alături de orchestre internaţionale renumite precum Mariinsky Theatre Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, New York Sinfonietta, Leos Janacek Symphony Orchestra.

La Bucureşti, pe durata Concursului Enescu, pianistul a locuit într-un apartament închiriat, chiar pe strada George Enescu. „Ştiam că este aproape de Ateneu, dar am fost surprins să văd că locuiesc chiar pe strada George Enescu, exact în blocul în care a locuit timp de 6 ani. Surpriza cea mai mare a fost că sunt cazat exact în apartamentul situat sub apartamentul în care a locuit Enescu. Mă simt de parcă m-ar veghea. Sunt fan Enescu de foarte mult timp. Mi-am dorit întotdeauna să cânt la Ateneul Român”, a declarat Josu de Solaun.

De Solaun a interpretat în semifinala concursului „Sonata op. 24 nr. 1 în fa diez minor”, de George Enescu, în timp ce în finala a cântat „Concertul Nr. 1 în si bemol minor pentru pian şi orchestră op. 23”, de Piotr Ilici Ceaikovski.

Premiul al doilea al secţiunii de pian a Concursului Enescu 2014 i-a revenit tânărului pianist Ilya Rashkovskiy din Rusia, în timp ce premiul al treilea a fost câştigat de Vassilis Varvaresos din Grecia.

Pianiştii finalişti Josu de Solaun (Spania), Ilya Rashkovskiy (Rusia) şi Vassilis Varvaresos (Grecia) au încheiat, sâmbătă, cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Enescu, interpretând alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta renumitului Justus Frantz, „Concertul Nr. 1” de Ceaikovski şi „Concertul Nr. 3” de Rahmaninov, într-o sală a Ateneului Român arhiplină, în care s-a stat şi în picioare.

„Este o mare bucurie să mă aflu în România în aceste circumstanţe. Am avut şansa ca mulţi artişti români să vină să trăiască şi să interpreteze în Franţa şi, datorită lor, viaţa noastră culturală este astăzi mai bogată”, şi-a început discursul pianistul francez de renume internaţional Jean-Claude Pennetier, preşedintele juriului secţiunii de pian a Concursului Enescu 2014.

Juriul secţiunii de pian a fost format din Jean Claude Pennetier (preşedintele juriului), Rolf Dieter Arens, Dana Borşan, Philippe Dinkel, Wolfgang Manz, Andrey Pisarev şi Alan Weiss.

Pe scena Ateneului Român a urcat şi pianista Adela Liculescu (România), semifinalistă, care a fost distinsă cu premiul pentru cel mai bine clasat concurent român, acordat de Fundaţia Culturală Erbiceanu.

Tot sâmbătă seară au fost acordate şi premiile secţiunii compoziţie, unde au intrat în concurs 31 de lucrări. Sebastian Androne a câştigat premiul pentru cea mai bună lucrare simfonică – „Tektonum”, iar Alexandru Stefan Murariu a câştigat premiul pentru cea mai bună lucrare camerală – „El Niño”.

Secţiunea de vioară a Concursului Enescu 2014 a fost câştigată de violonistul de origine română stabilit în Germania Ştefan Tarara, iar secţiunea violoncel de Sun-Eun Hong (Coreea de Sud).

Potrivit comunicatului, 240 de tineri artişti din 36 de ţări de pe 5 continente s-au înscris la Concursul Enescu, ediţia 2014. Premiile concursului au fost în valoare de peste 100.000 de euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO