Ziarul de Duminică

CONCERT / Vopsiti cu „Buena Vista"

CONCERT / Vopsiti cu „Buena Vista"

Fotografii de Gabriel Olteanu

14.04.2009, 14:02 19

Aplauzele venite ca un oftat de usurare in momentul in care pe scena au aparut – in sfarsit – clasicii, si de altfel asteptatii, solisti vocali Tomas Sanchez si Pachin Inocencio, au constituit confirmarea faptului ca majoritatea celor din sala au venit mai mult pentru ceea ce stiau ca inseamna "Buena Vista" si aproape de loc pentru "Pasion".

Din fericire, lucrurile nu au stat insa deloc rau. Altoiul coregrafic – chiar daca desprins stilistic din contextul de world music cu care era deprins publicul – a fost sustinut cu onestitate. Spectacolul a avut ritm, iar muzica a purtat publicul pe adevarata pulsatie de tumbao. Cantecele au fost dintre cele mai indragite de publicul de pretutindeni: "A Buena Vista voy yo", "Besame...", "Santa Isabel ...", "Mi Tierra", "Chan-Chan" si multe altele. Alaturi de cei doi venerabili si fermecatori solisti a evoluat si  Maida Castaneda, un alt nume reprezentativ al genului. In ceea ce priveste dansurile, fie ca ne referim la salsa, la rumba, la mambo sau la cha cha cha, chiar daca au fost bine servite de componenta corecta a formatiei "La Idea" – pentru ca sound-ul cubanez, fara o sectie ritmica completa, cu conga si timbale, si una de suflatori, cu greu poate fi convingator –, ele au alunecat totusi, in principal datorita costumelor, intr-o estetica mai degraba potrivita unui targ de turism.
Pentru cei din Romania care iubesc cu adevarat pulsatia de clave (ritmul primordial de la care porneste intreaga aventura muzicala latino-americana), muzica din Cuba se asociaza mai degraba cu aromele pline de promisiuni ale romului si ale trabucului, decat cu lacrimile in serial de la televizor. De fapt, acest tip de asteptari vine tocmai de la concertele Buena Vista Social Club sau de la cele semnate Omara Portuondo sau Ibrahim Ferrer. Spectacolul oferit de Pasion, a fost din acest punct de vedere altceva. Un altceva care, theoretic, ar trebui sa mearga perfect intr-o tara ca a noastra in care inclusiv posturile publice nationale de televiziune difuzeaza telenovele cu regularitate. Cred, sper, ca aplauzele meritate cu care au fost rasplatiti artistii de-a lungul concertului vin mai degraba din decenta publicului de a rasplati un act artistic onest, decat dintr-o reala satisfactie de ordin emotional.
 


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO