Ziarul de Duminică

CONCERT/ Schubert şi muzica contemporană

CONCERT/ Schubert şi muzica contemporană
08.04.2010, 15:06 26
De ce un grup specializat in muzică romanticăşi clasică ar dori să se ocupe de muzica contemporană, fără să fiavut "antecedente" in această direcţie ?
Răspunsul la această intrebareeste dat de elementul comun intre respectivul grup, in cazul nostruLondon Schubert Players şi persoana care a avut ideea acestei"invitaţii către compozitori", Anda Anastasescu, fondatoareaformaţiei.
O constatare simplă şi anumeaceea că există o serie de lucrări camerale excepţionale construitepentru formule instrumentale neobişnuite, dar care nu pot genera unprogram integral de recital, a dus la dezvoltarea acestei ideicare, cu finanţarea venită in bună măsură dinspre ComisiaEuropeană, a ajuns să se concretizeze intr-o suită de recitaluri şiwork-shop-uri care se vor desfăşura până in octombrie 2011 laLondra, Edinburgh, Paris, Cluj şi Bucureşti.
Deschiderea oficială aproiectului de muzică de cameră al London Schubert PlayersInvitation to Composers a avut loc la Londra, la RoyalAcademy of Music - David Josefowitz Recital Hall.
Modelul ales pentru acestconcert, şi care a generat mai multe creaţii contemporane dintrecare au fost alese patru, a fost genialul Quatuor pour la findu tempsdeMessiaen, compusde acesta in perioada in care era prizonier intr-un lagăr deconcentrare nazist din Polonia. Cele patru lucrări concepute pentruformula vioară, clarinet, violoncel şi pian pe care le-am ascultatla Londra sunt Bjorn Bolstad Skjelbred (Norvegia)- Crystals, Roberto Brisotto (Italia) -Evocations Rituelles,Carmen Cârneci(România) - Quatuor pour Marguerite,SalvadorTorre (Mexico) - Clouds. Homage to Messiaen,aceasta din urmă distinsă cu primul premiu de compoziţieConstantin Silvestri fondat de London Schubert Players Trustin 2009.
Atmosfera cu totul specialăcreată de interpreţii serii - pianiştii Anda Anastasescu, KaterinaAssimis şi Alberto Portugueis (specialistul in "pian preparat"),violoniştii Elenor Parry-Griffiths şi Ricardo Zwietisch,clarinetista Helen Pierce şi violoncelistul Sebastian Millett,componenţi ai London Schubert Players - a atins punctul deincandescenţă in muzica lui Messiaen, cvartetul transformându-se,practic, intr-o formulă cu patru solişti, dintre care ne estefoarte greu să alegem pe cine să amintim aici. O coloristicăfascinantă precum cea din cvartetul lui Messiaen solicită existenţaunei interpretări de o inteligenţă şi un rafinament pe măsură, ceeace London Schubert Players a reuşit să ofere.
Ca experiment intelectual şi destimulare a creaţiei contemporane, proiectul London SchubertPlayers Invitation to Composers este inovator şi educativ,zecile de lucrări ce se vor scrie şi cânta in primă audiţie până lafinalul proiectului, in octombrie 2011 fiind un plusevident.
Ceea ce pare imposibil deevaluat, deocamdată, este câte dintre aceste compoziţii vor intraşi vor rămâne in repertoriul cameral. Seara la care am participat apropus o alăturare destul de firească, diferenţa dintre datele denaştere ale modelului şi ale lucrărilor pe o temă dată fiind dedoar 70 de ani. Şi mai interesant va fi să parcurgem salturi intimp de la Schubert sau Mendelssohn in secolul XXI.
Toate acestea se vor petrece inAnglia in lunile următoare, la Toamna Muzicală Clujeană pe 21octombrie, la Bucureşti pe 26 octombrie la Sala Radio, in noiembriela Paris (Salle Cortot şi Cite des Arts), urmând ca in 2011 altelucrări să fie compuse pornind de la alte modele celebre, unuldintre acestea fiind Simfonia de cameră deEnescu.

OLTEA ŞERBAN-PÂRÂU (n. 12martie 1969) este muzicolog şi critic muzical, actualmenteredactorul-şef al postului public Radio România Cultural, după ce acondus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semnează incontinuare rubrici săptămânale in Ziarul de Duminică şiAdevărul literar. Activitatea ei publicistică cuprinde peste2.000 de articole apărute in presa scrisă, majoritatea pe tememuzicale, sute de emisiuni şi programe de radio şi numeroaseemisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şi a articolelorprivind compozitorii români pentru Larousse - Dicţionar de marimuzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicală aDicţionarului enciclopedic. Este membră a UniuniiCompozitorilor şi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu maimulte premii, printre care Premiul pentru Originalitatea ProfiluluiRadiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului in 2002 şiPremiul pentru Publicistică al Uniunii Compozitorilor şiMuzicologilor din România in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO