Ziarul de Duminică

Comori la malul mării/ de Ziarul de duminică

Comori la malul mării/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

09.04.2015, 23:47 40

După o perioadă de ample reparaţii, vineri, 3 aprilie, Muzeul de Artă din Constanţa şi-a redeschis porţile pentru iubitorii de frumos. Potrivit directorului instituţiei de cultură, Doina Păuleanu, redeschiderea muzeului coincide cu vernisarea a două noi expoziţii, „Muzeul din depozit” şi „Scara cu flori”. Cu aceeaşi ocazie, pianistul Octavian Renea a susţinut un microrecital, iar prof. univ. Ioan Opriş şi-a lansat noul volum, „Muzeograme vechi şi noi”.

Începând cu această dată, muzeul de la ţărmul Mării Negre, considerat a fi unul dintre cele mai importante din România, va putea fi admirat din nou de constănţenii şi de turiştii care ştiu să preţuiască frumosul. Lucrările de reabilitare a muzeului, care au constat în reparaţii interioare şi exterioare, au demarat în noiembrie 2014. Înfiinţat în anul 1961 cu un patrimoniu modest, aparţinând vechilor pinacoteci din Constanţa şi Balcic, Muzeul de Artă oferă publicului accesul la peste un secol de pictură, sculptură şi grafică româneşti, încercând în acelaşi timp să arate şi să fixeze prin opere de referinţă, locul şi rolul Dobrogei, al peisajului marin în contextul creaţiei naţionale.

Expoziţia permanenta a muzeului constănţean se bazează pe nuclee monografice ale maeştrilor şi sugerează o imagine complexă a creaţiei fiecăruia. Astfel, vizitatorul poate admira numeroase lucrări aparţinând lui Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Ştefan Luchian, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Ştefan Dimitrescu, Francisc Sirato, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Vasile Popescu, Jean Al. Steriadi, Lucian Grigorescu, Ion Ţuculescu, Alexandru Ciucurencu, Marcel Iancu, Corneliu Michăilescu, Max Hermann Maxy, Margareta Sterian, Magdalena Rădulescu, Lucia Dem. Bălăcescu, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Oscar Han, Miliţa Petraşcu, Hans Mattis-Teutsch şi mulţi alţii.

Muzeul de Artă organizează numeroase expoziţii temporare de artă modernă şi contemporană, din patrimoniul propriu sau din afară, ale unor etape, creaţii, direcţii de evoluţie, personalităţi, tineri creatori pe cale de afirmare, artă românească, europeană şi universală, în organizare proprie sau colaborare cu alte instituţii prestigioase din ţară şi străinătate.

Toate aceste evenimente nu ar fi putut fi realizate fără implicarea cu trup şi suflet a istoricului şi criticului de artă, Doina Păuleanu, directorul Muzeul de Artă Constanţa din 1990. Doina Păuleanu este una dintre cele mai proeminente figuri ale vieţii culturale din Constanţa şi din întreaga ţară. Doina Păuleanu a fost distinsă în timp cu numeroase premii, printre care se numără Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres, în 2008, Premiul Gh. Oprescu pentru Istoria Artei, primit din partea Academiei Române în 2005, Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer, în 2004, Premiul naţional de muzeologie „Margareta Sterian”, în 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO