Ziarul de Duminică

COLECTII / Thriller politic si religios

COLECTII / Thriller politic si religios
12.03.2009, 22:41 68

 

 

Philip Kerr – Lovitura. Traducere din limba engleza de Liviana Tane. Coperta cartii ar trebui sa fie elocventa chiar si pentru generatiile tinere care, spre deosebire de mine, de-abia stiu cine a fost John F. Kennedy, daramite sa mai fie pasionati de subiect: steagul american desfasurat, chipul presedintelui american ucis la Dallas si chipul liderului comunist cubanez. Cred ca am citit mare parte din ce s-a scris asupra subiectului (iar in anii 80 am si publicat doua carti pe tema asasinarii presedintelui, una dintre ele cu ample fragmente din respectivele carti) si m-am straduit sa vad toate filmele care aveau chiar si o legatura minora cu subiectul, incat pot fi de acord cu afirmatia din The Times potrivit careia „nimeni de la Oliver Stone cu al sau JFK incoace nu a reusit sa redea atat de bine scenariul asasinarii lui Kennedy." Un thriller excelent, in care se amesetca inversunarea anticomunista de la inceputul anilor 60 (Kennedy abia fusese ales presedinte si Uniunea Sovietica a vrut sa-i testeze capacitatea de reactie amplasand rachete nucleare in Cuba, un moment in care lumea a fost in pragul unui razboi nuclear), paranoia impotriva lui Fidel Castro, Mafia atotstapanitoare (alungata din Cuba dupa venirea comunistilor), de a carei imensa putere inca nu erau toti convinsi. Aceasta Mafia angajeaza un asasin profesionist sa-l omoare pe liderul cubanez, dar acesta planuieste sa-l lichideze pe presedintele american. E totusi un thriller, nu voi dezvalui mai mult din subiect. Pacat ca traducerea schioapata.

R.Douglas Weber – Cheia lui Solomon. Proiectul CODIS. Thrillerul unei conspiratii. Traducere din limba engleza de Ioan-Cristian Marculescu. De data aceasta, aveti in mana un thriller religios, dar nu mai putin captivant. In Templul lui Solomon de la Ierusalim se descopera un pergament care ar putea dezvalui adevarata identitate a Mariei Magdalena. Proiectul CODIS al FBI-ului face o legatura intre acea epoca, lumea de azi si cel mai periculos terorist al planetei. Subiect pe muchie de cutit, tratat cam des in ultimii ani, dar in continuare foarte atragator, numai bun pentru un thriller care colcaie de agenti secreti ai Mossad-ului, FBI-ului, Serviciilor Secrete Italiene, templierilor si organizatiilor masonice.
Anonymous – Cartea fara nume. Traducere si note de Ruxandra Ana. Editura prezinta cat se poate de incitant aceasta carte: „Tarantino se intalneste cu Codul lui da Vinci in acest roman senzational, aparut initial pe internet. O carte fara titlu scrisa de un autor anonim aduce moartea oricui o citeste. Nu uita: oricine citeste cartea fara nume este ucis. De ce? Singurul fel in care poti afla este sa o citesti si tu..."
Jill Gregory & Karen Tintori – Cartea Numelor. Traducere si note de Adina si Gabriel Ratiu. O tragedie din copilarie il bantuie pe profesorul David Shepherd exact cand acesta se afla in posesia unor informatii vitale pentru echilibrul lumii. Shepherd descopera Cartea Numelor, un text antic ale carui origini dateaza din timpurile biblice si despre care se credea ca a disparut pentru totdeauna. Conform scrierilor din Cabala, cartea ascunde numele celor treizeci si sase de suflete neintinate din fiecare generatie (Cei Tainici) a caror virtute ajuta lumea sa supravietuiasca. Legenda spune ca, in clipa in care Cei Treizeci si Sase de Tainici ar pieri, lumea s-ar sfarsi la randu-i. Iar cand ei incep sa moara, izbucneste mai intai Razboiul din Afganistan, apoi New York-ul se confrunta cu inundatii, un petrolier explodeaza in Iran etc.Personajele construite realist si intriga tumultuoasa se imbina spre a crea un thriller religios fascinant" (Library Journal).


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO