Ziarul de Duminică

COLECTII / Patru popasuri la Biblioteca Polirom

COLECTII / Patru popasuri la Biblioteca Polirom
10.09.2009, 15:27 32
Nu ne-am mai ocupat de ceva vreme de aceasta colectie,Biblioteca Polirom, care a continuat sa apara cu frecventa demetronom, cateva carti pe saptamana (o parte dintre volumele iesitepe piata au fost insa prezentate in alte rubrici ale "Ziarului deDuminica"). Nu putem sa omitem, de la inceput, rolul esential alcoordonatorului colectiei, Bogdan Alexandru Stanescu, cel care isiface planuri pe multa vreme inainte si se inconjoara de un grup decolaboratori dintre cei mai harnici. Trecem in revista in acestnumar cateva titluri aparute in preajma Targului de carteBookfest.
F.Scott Fitzgerald - "Strania poveste a lui BenjaminButton si alte intamplari din epoca jazzului".Traduceredin limba engleza si note de Ona Frantz. Volumul cuprinde saptepovestiri celebre, intre care cea care da titlul cartii, a careiecranizare a fost distinsa cu trei premii Oscar, trei premii Baftasi cinci nominalizari la Globul de Aur.
Tracy Chevalier - "Simetria de temut".Traducere din limba engleza de Fraga Cusin si Ioana Filat. Dupaminunatele ei romane "Albastru pur", "Fata cu cercel de perla","Doamna si licornul" (toate aparute in romaneste la aceeasi editurasi in aceeasi colectie), Tracy Chevalier isi poarta cititorii inLondra sfarsitului de secol XVIII, printre personaje aflandu-se sipoetul rebel William Blake, care ii fascineaza pe copiii uneifamilii abia mutate in capitala. Este perioada in care la Londra seaud ecourile Revolutiei franceze, care produc mare tensiune. Ocarte, ca si precedentele, superba.
Kazuo Ishiguro - "Nocturne. Cinci povesti despremuzica si amurg". Traducere din limba engleza si note deVali Florescu. Cinci istorioare care exploreaza temele predilecteale autorului: dragostea, muzica, trecerea timpului,celebritatea.
Jack Kerouak, William S.Burroughs - "Si hipopotamii au fiertin bazinul lor". Traducere din limba engleza si note de CiprianSiulea.

Romanul a fost scris de cei doi parinti ai generatiei "beat"in1945, cu un deceniu inainte de explozia curentului pe care l-auimpus, impreuna cu Allen Ginsberg, in literatura americana. Carteaa aparut insa abia in 2008, dupa moartea celor doi autori si aunuia dintre personajele centrale ale romanului. A fost publicataatat de tarziu pentru ca, in primul rand, in 1945, obscenitatealimbajului, abundenta intrigilor pe baza de droguri, promiscuitateasi homosexualitatea nu au atras niciun editor. Este o combinatie depolicier, thrillersi elegie existentiala pe tema golirii de sens avietii moderne. Actiunea se petrece imediat dupa al doilea razboimondial in Manhattanul in care colcaie betivii, curvele, marinarii,pederastii si sufletele pierdute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO