Ziarul de Duminică

COLECTII/ Pasiuni tragice

COLECTII/ Pasiuni tragice
09.12.2009, 15:16 22
Colectia "Raftul Denisei", coordonata la Editura HumanitasFiction de Denisa Comanescu, nu se dezminte: apar carti dupa carti,care de care mai premiata. Asa se intampla si cu cele mai recentepe care le-am primit.
Yukio Mishima - "Zapada de primavara".Traducere din japoneza si note de Angela Hondru. Romanul face partedin tetralogia "Marea fertilitatii", capodopera scriitorului(alaturi de "Cai in galop", "Templul zorilor" si "Ingeruldecazut"). In ziua in care Mishima si-a incheiat ultimul volum altetralogiei, 25 noiembrie 1970, s-a sinucis. Romanul se petrece lainceputul veacului 20, cand Japonia incepe sa fie modelata deinfluentele europene, si este povestea unei pasiuni intre un tanarcare isi petrece ultimii ani ai adolescentei cu capul in nori si ofrumoasa aristocrata, cu o educatie traditionala temeinica, cerutain casatorie de un print. Cei doi refuza sa se supuna cutumelorsociale rigide, chiar daca sunt amenintati de stigmatul dezonoareisi deznodamantul este tragic. Romanul aparut in 1968 a fostecranizat in 2005.

Janice Y.K.Lee - "Profesoara de pian".Traducere din engleza si note de Irina Bojin. Este un roman aparutla inceput acestui an in Statele Unite ale Americii, bestseller,tradus deja in douazeci si cinci de tari. Autoarea s-a nascut laHong Kong, din parinti coreeni, a ajuns in SUA la cincisprezeceani, a studiat engleza si a lucrat la revista "Elle". La cartea defata, debutul ei in literatura, a lucrat cinci ani. Este povesteaiubirii petrecute in timpul ultimului razboi mondial intre unenglez abia sosit la Hong Kong si o frumoasa asiatica, exact inmomentele invaziei japoneze. Englezul este intrenat intr-un lagar.La aproximtiv un deceniu dupa incheierea razboiului, in Hong Kongajunge si o tanara englezoaica profesoara de pian, care seindragosteste iremediabil de barbatul inchis mai demult in lagar,acum sofer. "Romanul - scriu colegii autoarei de la revista "Elle"- surprinde transformarea radicala prin care trece Claire ajunsa inexoticul Hong Kong la mijlocul secolului trecut."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO