Ziarul de Duminică

COLECTII / O vara de neuitat pe Raftul Denisei

COLECTII / O vara de neuitat pe Raftul Denisei
12.08.2009, 15:09 30
Sunt unele edituri care au o productie atat de mare, incat bietul redactor care isi propune sa prezinte cititorilor cartile abia mai tine pasul, mai ales daca doreste sa ramana cat de cat impartial si sa nu uite de prezenta pe piata a celorlalti competitori, cu volume cel putin la fel de bune, incitante si frumos tiparite. Una dintre aceste edituri este Humanitas fiction a carei colectie Raftul Denisei, coordonata de Denisa Comanescu, copleseste pur si simplu. Cu putin inaintea vacantei, la Targul de carte Bookfest, Raftul Denisei si-a prezentat noile titluri, din care selectam cateva pentru rubrica din acest numar. Mentionam ca aparitiile acestei veri sunt mai multe si vom da seama de ele in alte rubrici si alte numere ale Ziarului de Duminica.
 
Jay Parini – „Ultima gara". Romanul despre ultimul an din viata lui Tolstoi". Traducere din engleza de Luana Schidu. Cartea a fost publicata pana acum in treizeci de tari si a fost ecranizata in acest an de Michael Hoffman, cu Helen Mirren, Christopher Plumer si James McAvoy in rolurile principale. Actiunea se petrece in 1910. Cum spune si titlul, este vorba despre ultimul an din viata lui Lev Tolstoi, an in care nu-si gaseste linistea. Drama lui este aceea a unui om sfasiat intre contradictii, deopotriva bland si violent, genial si naiv, idolatrizat si manipulat, iubit si hulit. Vorbele lui Tolstoi sunt extrase de Parini, in mare masura, din insemnarile acestuia.
 
Pablo Tusset – „In numele porcului". Traducere din spaniola si note de Cornelia Radulescu. Ultimul caz al comisarului Pujol, aflat in pragul pensionarii, depaseste pana si imaginatia unui politist cu experienta, obisnuit cu ororile: intr-un abator dintr-un ciudat satuc de munte catalan este gasit cadavrul transat al unei femei. Dar mutilarea respecta, cu o minutie perversa, regulile transarii animalelor din abatorul in jurul caruia graviteaza viata satenilor, iar intre buzele victimei exista un bilet cu un mesaj lugubru: IN NUMELE PORCULUI. Aproape toti barbatii din Horlá devin suspecti, asa ca, pentru politie, ancheta nu poate fi solutionata decat prin infiltrarea unui detectiv sub acoperire, care se da drept scriitor. Un roman cu personaje extrem de vii.
 
 
Douglas Coupland – „Miss Wyoming". Traducere din engleza si note de Cristina Barbu. Fosta regina a frumusetii Susan Colgate si producatorul cazut in dizgratie John Johnson se intalnesc la un restaurant si se indragostesc fulgerator. Dar pana la acest moment s-u petrecut multe: Susan a refuzat un titlu de Miss America, in adolescenta, si-a trait cele cincisprezece minute de celebritate la Hollywood si si-a inscenat moartea. John a dus o viata de excese, iar acum a renuntat la toate posesiunile lumesti si traieste ca un vagabond. La a doua lor intalnire, Susan dispare fara urma, iar cautarea ei va da un nou sens vietii blazate a lui Johnson.
 
 
Kate Morton – „Casa de la Riverton". Traducere din engleza de Sinziana Dragos. Nominalizata la categoria cea mai populara carte in cadrul British Book Award, cartea a fost tradusa in treizeci si doua de tari si s-a vandut in peste 1,5 milioane de exemplare.
In vara anului 1924, in toiul unei petreceri organizate de familia Hartford la Riverton, poetul Robbie Hunter isi pune capat zilelor. Singurele martore ale tragediei sunt Hannah si Emmeline, doua surori nedespartite pana atunci, dar care din clipa aceea nu isi vor mai vorbi niciodata, ducand cu ele in mormant taina celor intamplate.

In iarna anului 1999, una dintre fostele slujnice din casa de la Riverton, Grace Bradley, acum in varsta de peste nouazeci de ani, este vizitata de o regizoare americana interesata sa faca un film despre evenimentele petrecute cu mai bine de saptezeci de ani in urma. Dar Grace stie mai multe lucruri decat ar dori si, in ciuda faptului ca a incercat mereu sa isi reprime aceste amintiri, povestea pare a capata vointa proprie, imaginile unei lumi de mult apuse prinzand din nou contur in fata cititorului.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO