Ziarul de Duminică

COLECTII / Iar Byblos

COLECTII / Iar Byblos
28.05.2009, 14:33 44

Anul trecut, dupa plecarea Liviei Szasz de la Curtea Veche, ma temeam sa nu inceteze aparitia minunatei colectii Byblos, pe care o initiase la aceasta editura. Samanta insa a fost bine aruncata si colectia a fost preluata de Adrian Buz, un tanar prozator care se achita cu succes de indatorire. Cititorii ii raman datori. De atunci au aparut in aceasta colectie: Robert Bolano – O stea indepartata; Ma Jian – Scoate limba!; Antonio Munoz Molina – Sefard; Joseph O’Connor – Steaua marilor; Iuri Mamleev – Ceilalti; W.G.Sebald – Austerlitz.

Un comunicat al editurii anunta ca formatul se va modifica curand, poate chiar la sfarsitul acestei luni. „La vremuri noi, un nou format – declara Adrian Buz. Colectia Byblos propune cititorilor un format paperback, dar cu aceeasi grafica deosebita a copertei - o schimbare care faciliteaza actul cititului. De asemenea, editura tine sa-si asigure cititorii ca Byblos nu-si va schimba orientarea editoriala selectiva, pariind deopotriva pe autori consacrati, in acelasi timp asumindu-si voci tinere din scena literara mondiala, dar ale caror scrieri, prin stilul spectaculos sau prin indrazneala si ineditul temelor, se plaseaza intr-o zona excentrica a pietei de carte."Primele titluri ce vor aparea in noul format sunt: „Tarfe asasine" de Roberto Bolaño si „Eroi" de Ray Loriga.
Pana atunci insa, sa vedem care sunt ultimele titluri in formatul consacrat:
Joyce Carol Oates - Fiica groparului. Traducere din limba engleza si note de Mircea Pricajan. Scriitoarea este una dintre cele mai prestigioase din America, incununata cu mai multe premii importante. Romanul de fata a fost si el nominalizat la un important premiu. Cartea urmareste viata Rebeccai Schwarts, nascuta pe un vapor in timp ce parintii ei, evrei refugiati din Germania nazista, se apropiau de America. Tatal ei, un reputat profesor din Munchen, nu va gasi la New York decat o slujba de gropar. Haituiti de trecut, parintii Rebeccai se pierd in imensitatea Americii in care clocoteste ura fata de orice e strain – tatal isi omoara sotia, apoi se sinucide. Rebecca se casatoreste cu un barbat abuziv, pe care il paraseste in urma batailor, impreuna cu fiul lor care ajunge muzician precoce, isi schimba identitatea si trece prin diferite profesii si medii. Romanul, remarcabil, este considerat apogeul scrierilor lui Joyce Carol Oates.
Rui Zink – Banca de rezerve. Traducere din limba protugheza si note de Anca Milu-Vaidesegan. Nascut in 1961, Ruiz Zink, profesor de literatura la Universitatea Noua din Lisabona, a scris romane, nuvele, eseuri, piese de teatru si carti pentru copii. Romanul de fata se construieste in jurul accidentului mortal al unui copil de patru ani, care dezlantuie o furtuna de reactii, dincolo de legaturile de rudenie si care devine pretext pentru o serie de introspectii. In spatele aparentelor se afla multe alte catastrofe personale.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO