Ziarul de Duminică

COLECTII/ Eseuri pentru viitor

COLECTII/ Eseuri pentru viitor
21.04.2010, 15:26 120
O noua colectie a fost lansata luna trecuta de Editura Trei,care se remarca prin cateva trasaturi vizibile de la primulcontact: accesibila, cu un aspect ultramodern, realizata inconditii grafice deosebite. Colectia se cheama "Acum pentru viitor"si reuneste eseuri despre conditia omului de azi, despre impactullumii virtuale asupra tehnologiei si vietii, despre cele mai noidescoperiri ale stiintei si provocarile cu care se confruntaoamenii de stiinta, despre previziunile cu privire la evolutiaUniversului. O colectie care se adreseaza cititorilor dornici sa sepuna la curent cu cele mai noi idei din domeniile umaniste, cu celemai recente descoperiri din stiinta si tehnologie, pe scurtoamenilor care vor sa afle ce mai este nou pe lume. Fiecare titluaparut pana acum incearca sa raspunda unei intrebarifundamentale.

Michio Kaku - "Fizicaimposibilului". Traducere de ConstantinDumitru- Palcus. Acum o suta de ani, oamenii de stiinta ar fi spusca laserele, televiziunea si bomba atomica sunt imposibile. MichioKaku ne arata cum tehnologiile si dispozitivele SF-ului de astazi,pe care le consideram dincolo de taramul posibilitatii fizice, arputea deveni in viitor cat se poate de comune. "Legile fundamentalesunt cognoscibile si finite. Iar anii care urmeaza in fizica s-arputea sa fie cei mai palpitanti dintre toti, pe masura ce exploramuniversul cu o noua generatie de acceleratoare de particule,detectoare de unde gravitationale situate in spatiul cosmic si altetehnologii. Nu ne aflam la finalul, ci abia la inceputul unei noifizici."
Lou Marinoff - "Inghite Platon, nu prozac! Aplicareaintelepciunii eterne la problemele de zi cu zi".Traducere, note si studiu introductiv de Florin Lobont. Carteaprofesorului Lou Marinoff prezinta un curent nou in practicafilosofica, necunoscut inca in Romania, dar care se bucura de maresucces in Europa occidentala si in America: consilierea filosofica,in care specialisti acreditati intra in dialog cu oamenii aflati infata unor dileme si probleme existentiale. Folosindu-se de exemple,cartea demonstreaza eficienta consilerii filosofice. "Consiliereafilosofica, indiferent de diversitatea ei, in continua expansiune,a variantelor ei, este cea mai recenta dintre aplicatiilecontemporane ale filosofiei in terapie si consiliere. Debutul eieste legat de numele filosofului Gerd Achenbach, care, in 1981, adeschis primul cabinet de practica filosofica, la Koln."
James Hollis - "De ce oamenii buni savarsesc fapterele". Traducere de Laura Fota. James Hollis analizeazadiscrepantele dintre valorile pe care le proclamam si actiunilenoastre, adesea distructive, oferindu-ne solutii pentru ointelegere mai profunda a acestora. "Teza centrala a cartii de fataeste relativ cunoscuta publicului larg, dar are caracterul unuitruism pentru psihologia inconstientului si consta in faptul capsihicul omenesc nu este un tot unitar sau unificat, asa cum iiplace eului sa creada, ci este diversificat, complex si divizat...mereu divizat."
Michel Lacroix - "Sa ai un ideal". Traducere de IleanaCantuniari. Notiunea de ideal presupune de multe ori un angajamenttotal, lucru care poate da nastere unor atitudini totalitariste. Ocarte care conciliaza idealul cu raportarea la ideal. "Vomreabilita notiunea de ideal, o vom reaseza in centrul psihologieiumane."

Elisabeth Roudinesco - "Partea intunecata din noiinsine". Traducere de Ileana Busuioc. Incercand salumineze toate partile obscure ale existentei noastre, stiintacontemporana ne determina sa credem ca, odata si-odata, vom"vindeca" perversiunea, ii vom gasi antidotul. "In aceasta lucrare,vom patrunde in universul perversitatii, ca si in viata paralela aperversilor, prin intremediul metamorfozei si al animalitatii, douateme universale."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO