Ziarul de Duminică

COLECTII / Alte ghiduri ale xenofobului

COLECTII / Alte ghiduri ale xenofobului
28.07.2009, 16:07 26
„O capodopera in miniatura, un univers de buzunar: micile calitati si marile defecte ale omenirii, intr-o calatorie sarmanta si ireverentioasa, plina de umor si onestitate. Vindeca de xenofobie aproape garantat!" Asa isi prezinta Editura Nemira colectia Ghidul xenobofului, o colectie coordonata de Dana Moroiu si Corneliu Alexandrescu. Cu cateva luni in urma am prezentat in cadrul acestei rubrici cartile care ii aveau in discutie pe francezi, americani, englezi si germani. Au mai aparut israelienii si spaniolii. De asta data va prezentam alte trei natii, la fel de spumos oferite cititorului. Ca si celelalte, micile manuale prezinta pe scurt parerea popoarelor respective despre ele insele, parerea altora despre ele, ce cred ele despre altii. Sunt carti care, contrar titlului, indeamna la toleranta si buna intelegere.
 
Irlandezii – Frank McNally. Traducere din limba engleza de Mihai-Dan Pavelescu. „In centrul imaginii despre lume a irlandezilor se afla o ipocrizie flagranta. (...) Desi formeaza o natiune mica, irlandezii se considera centrul unui imperiu mondial: marea diaspora hiberniana."
 
Polonezii – Ewa Lipniacka. Traducere din limba engleza de Adriana Badescu. „In Occident, polonezii sunt priviti in general ca o forta de munca dinamica, o natiune formata din oameni ce trimit bani acasa. Diversele state percep acest lucru ca pe o oportunitate ori ca pe o amenintare, in functie de gradul de realism cu care isi privesc propriile deficiente profesionale."
 

Austriecii – Lousi James. Traducere din limba engleza de Cornelia Bucur. „Intr-o lume ideala, intre ordine si confort, exista o armonie perfecta: intr-un astfel de univers, nimeni nu scapa scrum de tigara pe covor si hartia igienica nu se termina niciodata. Domnul si doamna Osterreicher stau fericiti, cocotati in cuibusorul lor care nu se murdareste niciodata, facand dragoste si crescandu-si puii in timpul care le mai ramane intre curatenie si lustruitul argintariei."  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO