Ziarul de Duminică

Citiţi azi în Ziarul de Duminică: Un milion de volume, 200 de edituri şi peste 300 de evenimente la primul mare târg de carte al anului

Citiţi azi în Ziarul de Duminică: Un milion de volume,...

Autor: Ziarul de Duminica

16.05.2015, 00:07 420

Peste 1.000.000 de volume şi 200 de edituri aşteaptă publicul la a zecea ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2015, care va avea loc la complexul Romexpo din Bucureşti, între 20 şi 24 mai. Vizitatorii vor putea lua parte la peste 300 de evenimente, ce variază de la lansări, dezbateri şi colocvii până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive. Printre volumele care îşi fac debutul la Bookfest se numără, la standul Humanitas, unul nou semnat de Lucian Boia: „Cum s-a românizat România”. Tot pentru pasionaţii de istorie va fi lansată o ediţie ilustrată din „Thocomerius-Negru Vodă”, de Neagu Djuvara, Vladimir Tismăneanu lansează volumul „Frontiere erodate: Polemici, portrete, controverse”, iar fostul şef al spionajului extern din anii de glorie internaţională ai lui Nicolae Ceauşescu Ion Mihai Pacepa va fi prezent prin volumul scris împreună cu Ronald J. Rychlak – „Dezinformarea”.

Alte noutăţi editoriale la standul Humanitas vor fi Michel Houellebecq, cu volumul „Supunere – o incursiune ficţională într-o Franţă înfricoşată de asaltul Islamului”, şi astrofizicianul Stephen Hawking, cu „O scurtă istorie a vieţii mele”.

Istoricul Adrian Cioroianu scrie în premieră pentru copii despre istoria României, iar primul volum dintr-o întreagă serie ce apare la editura Curtea Veche va fi despre Regina Maria şi va fi lansat tot la Bookfest, în prezenţa autorului.

Pe de altă parte, „Primul pas”, o nouă carte scrisă de preşedintele României, Klaus Iohannis, care reprezintă o continuare a volumului „Pas cu pas”, publicat în 2014, va fi lansată la ediţia de anul acesta a Bookfest, după cum a anunţat recent Curtea Veche Publishing.

Editura Polirom a pregătit publicului o nouă carte semnată de Haruki Murakami, care cuprinde volumele „Ascultă cum cântă vântul” şi „Pinball, 1973”, scrieri care prefigurează unele dintre temele predilecte ale operei sale, ca singurătatea individului, nevoia de companie şi zădărnicia existenţei umane.

Un alt titlu care va fi lansat la Bookfest este „Marea spovedanie”, scrisă de brokerul Cristian Sima, care a fugit din ţară în 2012, după ce a pierdut mai multe milioane de euro din portofoliile clienţilor.

 

*

*     *

Republica Cehă este oaspetele de onoare al ediţiei din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest. Sub sloganul „Cehia – Republica Literaturii”, 5 autori cehi de primă mărime vor sosi la Bucureşti, pentru a participa la lecturi publice, lansări de carte, dezbateri sau mese rotunde. Lista oaspeţilor de  onoare ai ediţiei din acest an a Salonului de Carte Bookfest include nume precum: Tomáš Zmeškal, scriitor de origine ceho-congoleză, multipremiat, laureatul Premiului Uniunii Europene pentru Literatură pe anul 2011; scriitorul, dramaturgul, regizorul şi scenaristul Roman Ráž; poeta, prozatoarea şi dramaturga Kateřina Rudčenková, una dintre cele mai importante figuri ale literaturii cehe tinere de astăzi; Kateřina Tučková, autoarea romanului-fenomen „Dumnezeiţele din Moravia”, vândut în peste 50.000 de exemplare în numai un an de la apariţie, sau Martin Vopěnka, singurul scriitor ceh care în multe dintre romanele sale se inspiră din realităţile sociale şi din peisajele montane ale României.

„Invitaţia adresată Republicii Cehe de a fi oaspete de onoare la Bookfest reprezintă o oportunitate: prezenţa noastră va avea, printre altele, şi rolul de a oferi o şansă publicului cititor din România să cunoască mai bine cultura cehă şi identitatea ei, contribuind astfel la creşterea interesului faţă de ţara noastră.”(Excelenţa Sa Vladimír Války, Ambasadorul Republicii Cehe în România)

 

„Este o bucurie că cea de-a zecea ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest va avea ca invitat de onoare Republica Cehă, a cărei cultură, după cum bine se ştie, a reuşit să depăşească graniţele blocului postcomunist şi să se bucure de aprecierea pe care o merită în spaţiul occidental, astfel că, de pildă, doar anul acesta, numărul aplicaţiilor pentru subvenţiile de traducere acordate de Ministerul Culturii al Republicii Cehe a depăşit cu mult bugetul alocat instituţiei în acest scop. Aceasta este, însă, numai una dintre veştile bune pe care Republica Cehă le aduce vecinelor sale din Europa de Est, provocându-le şi încurajându-le să participe la extinderea spaţiului de dialog intercultural european. Una dintre marile întâlniri de acest fel a avut deja loc în 2012, la Târgul Internaţional «Lumea Cărţii» de la Praga, unde cultura română a beneficiat, ca ţară invitată, de o expunere europeană extraordinară, ceea ce a adus mai aproape autorii români de publicul ceh şi a consolidat, totodată, colaborarea instituţiilor diplomatice şi culturale ale celor două state. Proiectele de promovare a culturii cehe în spaţiul românesc nu au fost nici ele puţine, pe lângă cele de sprijinire a traducerii şi publicării operelor clasicilor cehi şi autorilor contemporani de notorietate internaţională – «Cartea Cehă» este unul dintre cele mai relevante în acest sens – demn de menţionat fiind proiectul «Relaţiile ceho-române în banda desenată» al Ambasadei Republicii Cehe, care îşi propune să aducă în atenţia publicului evenimente din istoria comună a celor două ţări prin mediul inedit în spaţiul est-european al benzii desenate. În acest context fericit de consolidare a identităţii culturale europene, urăm bun venit Republicii Cehe în calitate de oaspete de onoare al celei de-a zecea ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest”, a declarat Grigore Arsene, Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România.

 

„Centrul Ceh Bucureşti organizează programul de evenimente, precum şi standul, care are la bază conceptul prezenţei Republicii Cehe la cea mai recentă ediţie a Târgului de Carte de la Frankfurt. Întreaga literatură cehă va fi prezentă la Bookfest, începând de la autorii clasici, până la cei contemporani, volume de comics, titluri laureate în Cehia, precum şi o selecţie a traducerilor din limba cehă apărute la Editura Curtea Veche. În cadrul evenimentelor, discuţiile se vor purta mai ales în jurul unor autori precum Milan Kundera, Václav Havel şi Bohumil Hrabal. Pe parcursul zilelor de târg, vor fi prezenţi la Bucureşti cinci autori importanţi din Cehia: Kateřina Tučková, Tomáš Zmeškal, Martin Vopěnka, Roman Ráž şi Kateřina Rudčenková.

Evenimentele non-literare vor avea loc în oraş – la Cinemateca Union: ecranizări după scrierile lui Kundera din anii 60 şi expoziţia artiştilor vizuali, în frunte cu Zbyněk Baladrán, Tomáš Svoboda – la Atelier 35”, a dezvăluit František Zachoval, directorul Centrului Ceh Bucureşti.

Standul Republicii Cehe în calitate de invitat de onoare al Salonului de Carte Bookfest, ediţia a X-a, va fi amplasat în Pavilionul C4, iar cele aproximativ 20 de evenimente organizate de Centrul Ceh Bucureşti, în colaborare cu partenerii săi, vor avea loc atât la stand, cât şi la spaţiul de evenimente din cadrul Pavilionului

Programul de vizitare va fi următorul: miercuri, 20 mai, între orele 10.00 - 20.00; joi, 21 mai, între 10.00 - 20.00; vineri, 22 mai, între 10.00 - 21.00; sâmbătă, 23 mai: între 10.00 - 21.00; duminică, 24 mai, între 10.00 - 20.00.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO