Ziarul de Duminică

Cele mai iubite cinci romane de dragoste

 Cele mai iubite cinci romane de dragoste

Autor: Ziarul de Duminica

13.02.2011, 17:37 666

"Lolita" de Vladimir Nabokov, "Fata cu cercel de perlă" de TracyChevalier, "Pădurea norvegiană" de Haruki Murakami, "Sfârşitul uneiiubiri" de Graham Greene şi "O iubeam" de Anna Gavalda sunt,potrivit Editurii Polirom, cele mai iubite cinci romane de dragostedin colecţia "Biblioteca Polirom".


Lolita este o poveste stranie, respinsa initial de editorii depeste Ocean, fiind publicata in Statele Unite abia dupa aparitia sain Franta. Romanul a beneficiat de doua ecranizari indelungdiscu¬tate: cea a lui Stanley Kubrick din 1962, cu James Mason, SueLyon si Shelley Winters in rolurile principale, respectiv cea a luiAdrian Lyne din 1998, avându-i ca protagonisti pe Jeremy Irons,Dominique Swain si Melanie Griffith.

Fata cu cercel de perlă e o poveste de dragoste brodata pemisterul ce inconjoara celebrul tablou al lui Johannes Vermeer"Fata cu cercel de perlă". Cartea a fost ecranizata in 2003, inregia lui Peter Webber, cu Scarlett Johansson si Colin Firth inrolurile principale. Un film cu trei nominalizari la Premiile Oscardin 2004 si câstigator a nu mai putin de 12 premii la festivalurileinternationale.

Pădurea norvegiană are ca laitmotiv melodia "Norwegian Wood" aformatiei Beatles, care il insoteste pe personajul principal, ToruWatanabe, pe tot parcursul rememorarii unor evenimente dureroasepetrecute cu optsprezece ani in urma. Cartea a fost ecranizata in2010, de regizorul Tran Anh Hung (Cyclo, The Scent of GreenPapaya).

Sfârşitul unei iubiri a provocat un imens scandal in momentulaparitiei. In Londra anilor celui de-al doilea razboi mondial, seconsumã o incendiara poveste de dragoste dintre romancierul MauriceBendrix si Sarah, sotia celui mai bun prieten al sau. Romanul acunoscut doua ecranizari, cea mai cunoscuta fiind din 1999, inregia lui Neil Jordan, cu Ralph Fiennes, Stephen Rea si JulianneMoore in rolurile principale.

O iubeam are drept protagonisti o tinara femeie recent parasitade sot si socrul ei, care, pentru a o face sa treaca peste durereamomentului, o duce la casa lui de vacanta. Intr-o lunga conversatienocturna, barbatul ii marturiseste marea sa dragoste secreta pentruo alta femeie, la care renuntase pentru a ramine alaturi defamilie, fara a se impaca insa niciodata cu gândul. Romanul AnneiGavalda a fost ecranizat in 2009, in regia lui Zabou Breitman,avindu-i in rolurile principale pe Daniel Auteuil, Marie-JoseeCroze si Florence Loiret.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO