Ziarul de Duminică

Cele mai bune cărţi ale anului 2015 – nominalizări pentru Premiile USR/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

26.05.2016, 23:34 214

Ziua românilor de pretutindeni

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai, respectiv la 31 mai anul acesta. (Până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era celebrată la 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.) Ziua a fost sărbătorită ieri, 26 mai, şi la Milano de Centrul Cultural Italo-Român şi editura Rediviva, la Universitatea de Studi Bicocca (foto 1) în cadrul „Zilei Interculturii”, manifestare de prestigiu ajunsă la  cea de a patra editie, cu peste 2.000 de participanţi: profesori, cercetători, studenti, elevi, institute de cercetare, centre culturale din Lombardia şi întreaga Italie. Comisia Universităţii de Studii BICOCCA din Milano a selecţionat proiectele Centrului Cultural Italo-Român pentru participarea la acest eveniment luând în considerare „meritul cultural  şi identitar de promovare românească în Italia şi dialogul intercultural pe care îl desfăşoară acesta în Milano şi Lombardia”.

Au fost făcute cunoscute publicului traduceri ale autorilor români în limba italiană, publicaţii care vorbesc despre prezenţa culturală şi comunitatea românească în Italia, dialogul comunitar şi intercultural.

 

EUROPAfest 2016 şi-a desemnat câştigătorii

După 10 zile de muzică bună, seri savuroase de jazz şi acorduri de pian, EUROPAfest şi-a prezentat sâmbătă, 21 mai, pe scena Teatrului Odeon, laureaţii ediţiei cu numărul 23 (foto 2, 3 – fotografii de Camelia Şirli).

 

Bucharest International Jazz Competition 2016

Grand Prize Winner: TRIISM – SUA

Best Band: JAZZ & CHOCOLATE - Italia

Best Vocalist: GEORGIAN SIX – Georgia

Premiu Special: FLUXUS TRIO – Venezuela

Premiu Special – cea mai tânără prezenţă din festival: PART TIME – Turcia

 

Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti 2016

Categoria B ( până la 14 ani )

Premiul I: Seungmin Shin – Coreea de Sud

Premiul al II-lea: Eva Garet – România  

Premiul al III-lea: Maria Voropciuc - România

 

Categoria C ( 14-18 ani )

Premiul I: Emanuil Ivanov - Bulgaria

Premiul al II-lea: Piotr Alexewicz - Polonia

Premiul al III-lea: Jiahao Han - China

Premiul special „Sabin Dragoi”: Antoniu Nagy – Italia / România

Premiu special al Enciclopediei Muzicale: Kira Frolu – România

 

Categoria D (18 - 30 ani )

Premiul I, la egalitate: Rosalind Phang – Malaezia, Knut Hanssen – Germania

Premiul al II-lea: Marcus Beursgens – Olanda

 

Cel mai bun tânăr pianist din Germania este un constănţean

Conform ziarului „Telegraf” din Constanţa, Mihai ConstantinTarase (12 ani) a obţinut premiul I la Olimpiada Naţională de Interpretare care a avut loc, recent, la Kassel.

După ce a obţinut locul I la faza regională a concursului, tânărul constănţean a putut participa la etapa finală datorită unei dispense de vârstă, pe care juriul i-a acordat-o. Astfel, performanţa micului pianist este şi mai mare, el concurând în finală cu elevi de liceu.

În toamna anului 2014, Mihai Cătălin Tarase a susţinut cu brio examenul de admitere la Gimnaziul de Muzică din Montabaur, Germania, „Landesmusikgymnasium”, fiind promovat din clasa a III-a direct în clasa a V-a, sub îndrumarea profesoarei de pian Natalia Adomeit şi, după premiile obţinute în România, a început să „colecţioneze” premii şi în Germania, premii care i-au dat posibilitatea să participe la master class-uri cu profesori celebri.

 

Nominalizări pentru Premiile USR pe anul 2015

Juriul pentru Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe 2015, alcătuit din Iulian Boldea, Tudor Cristea, Gabriela Gheorghişor, Ioan Holban, Vasile Spiridon, Alex. Ştefănescu (preşedinte) şi Răzvan Voncu, a stabilit, prin vot secret, în şedinţa din 10 mai 2016, următoarele nominalizări:

 

Poezie

Mariana Codruţ, „Hiatus”, Ed. Paralela 45. Mariana Codruţ a debutat în 1982, cu volumul de versuri „Măceşul din magazia de lemne”. A mai publicat volume de proză şi publicistică.

Vasile Dan, „Lentila de contact”, Ed. Mirador. Vasile Dan, poet, publicist, eseist, este membru al Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România. Este fondator al revistei culturale ARCA.
Mihail Gălăţanu, „Trilogia naşterii”, Ed. Limes. Mihail Gălăţanu este unul dintre cei mai prolifici autori ai generaţiei literare nouăzeciste. A debutat în 1987, cu volumul de versuri „Ştiri despre mine”.
Ion Pop, „Casa scărilor”, Ed. Cartea Românească. Ion Pop este critic şi istoric literar, poet. A debutat editorial cu volumul „Propunere pentru o fântână”, 1966.
Liviu Ioan Stoiciu, „Nous”, Ed. Limes. Liviu Ion Stoiciu a publicat poezie, romane, teatru şi jurnale. A debutat cu volumul „La Fanion”, în 1980, pentru care a primit premiul pentru debut al USR.

 

Proză

Mircea Cărtărescu, „Solenoid”, Ed. Humanitas. Pentru romanul „Solenoid”, Mircea Cărtărescu a primit premiul Radio România Cultural, ediţia 2016.

Ovidiu Dunăreanu, „Lumina îndepărtată a fluviului”, Ed. Ex Ponto. Ovidiu Dunăreanu, prozator şi publicist, este membru al Filialei Dobrogea a USR. Născut în 1950, a debutat târziu, în 1990, într-un volum colectiv de proză, apărut la Editura Eminescu.
Cornel George Popa, „Ultima cină cu Leonardo”, Ed. Corint. Autorul a făcut teatru, jurnalism, film, televiziune, publicitate. A publicat peste zece volume de proză. Este foarte activ pe Facebook.
Doina Ruşti, „Manuscrisul fanariot”, Ed. Polirom. Doina Ruşti a debutat editorial în 2004, cu romanul „Omuleţul roşu”. Romanele ei au fost traduse în mai multe limbi.

Dan Stanca, „Ghetsimani ’51”, Ed. Cartea Românească. Jurnalist şi prozator, Dan Stanca a debutat cu romanul „Vântul sau ţipătul altuia”, în 1992.

 

Teatru

Nicio nominalizare.

 

Critică şi istorie literară, eseu

Mircea Anghelescu, „Lâna de aur”, Ed. Cartea Românească
Mircea V. Ciobanu, „Tratat cu literatură”, Ed. Prut Internaţional
Mircea Martin, „Radicalitate şi nuanţă”, Ed. Tracus Arte
George Neagoe, „Mizantropul optimist. G. Călinescu şi (de)stalinizarea României”, Ed. Cartea Românească
Simona Vasilache, „Caragiale, diavolul din detalii”, Ed. Casa de Pariuri Literare

 

Literatură pentru copii şi tineret

Ana Andreescu, „Minunata aventură”, Ed. Curtea Veche

Petre Crăciun, „Cu Andersen în regatul poveştilor”, Ed. Zorio
Passionaria Stoicescu, „Când paronimele preferă rimele”, Ed. Carminis

 

Debut

Simona Antonescu, „Fotograful curţii regale” (roman), Ed. Cartea Românească. Simona Antonescu este câştigătoarea Concursului de Debut pe 2014 organizat de Editura Cartea Românească.

Robert G. Elekes, „Aici îmi iau dinţii-n spinare şi adio” (versuri), Ed. Tracus Arte. Robert G. Elekes (n. 1985) a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Transilvania” din Braşov. Este doctor în filologie (titlu obţinut la Facultatea de Litere a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu), cu o lucrare despre literatura de expresie germană din România în perioada comunismului. „Aici îmi iau dinţii-n spinare şi adio” este recomandată pe coperta a patra de Nora Iuga şi Caius Dobrescu.

Cristian Fulaş, „Fâşii de ruşine” (roman), Ed. Vinea. „Un roman despre dependenţa  care generează singurătate sau, mai degrabă, despre singurătatea care conduce la dependenţă.” – Cosmin Perţa
Emilian Pal, „Fortral” (versuri), Ed. Tracus Arte. Cartea este volumul cîştigător al Premiului Naţional pentru Debut în Poezie „Traian T. Coşovei”, acordat de editura Tracus Arte, în colaborare cu Direcţia 9 şi Agenţia de Carte.

 

Traduceri

Leo Butnaru, „Panorama poeziei avangardei ruse”, Ed. Tipo Moldova

Constanţa Ciocârlie, „Patria locotenentului Schrreiber” de Andreï Makine
Gheorghe Iorga, „Rubaiate” de Omar Khayyam, Ed. Paralela 45
George State, „Opera poetică I” de Paul Celan, Ed. Polirom
Elena Brânduşa Steiciuc, „Iarba nopţilor” de Patrick Modiano, Ed. Polirom

 

Premii speciale

Eugen Negrici, „Sesiunea de toamnă”, Ed. Cartea Românească

Horia-Roman Patapievici, „Partea nevăzută decide totul”, Ed. Humanitas
Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, „Patimă şi desfătare. Despre lucrurile mărunte ale vieţii cotidiene în societatea românească (1750-1860)”, Ed. Humanitas

 

Notă: Premiul Fundaţiei „Andrei Bantaş (pentru traduceri din engleză) şi Premiul Naţional se vor acorda fără nominalizări prealabile.

Cu prilejul decernării Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2015, se vor acorda şi Premiile ARIEL (pentru cea mai bună carte din anul 2015, respectiv pentru cea mai bună revistă din anul 2015), precum şi Premiul „Mircea Ciobanu”, acordat de criticul literar Eugen Negrici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO