Ziarul de Duminică

Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi

CE VEZI, CE AUZI, CE PASTREZI
21.05.2009, 12:55 35

Diseara la ICR, Teach Me Tonight cu Harry Tavitian
Astazi, 22 mai, ora 18.30, la sediul ICR (Aleea Alexandru 38), va avea loc o intalnire cu reputatul muzician Harry Tavitian si invitatul sau, saxofonistul Anatoly Vapirov, in cadrul proiectului „Teach Me Tonight: de la blues la etno-jazz cu Harry Tavitian“. Tema intalnirii va fi „Jazz si muzica clasica, notatie si improvizatie”.
Cei doi muzicieni au avut o contributie hotaratoare la crearea scolilor nationale de jazz din tarile lor, fiind reprezentanti de marca ai Noului Jazz Est-European. Ambii au un puternic stil personal, remarcabil prin spontaneitate, nascut din sinteza intre jazzul de avangarda si spiritualitatea spatiilor din care provin. Destinele lor, precum si istoria colaborarii de-a lungul timpului sunt paradigmatice pentru multiculturalitatea europeana. Harry Tavitian este nascut la Constanta, din parinti armeni, Anatoly Vapirov (n. 1947) este jumatate bulgar, jumatate rus, nascut in Ucraina, la Berdiansk, dar locuieste in prezent la Varna, in Bulgaria. Colaborarea celor doi muzicieni a inceput in iunie 1990, cand s-au intalnit pentru prima data la Festivalul de Jazz de la Chisinau. Acel prim concert a fost urmat de peste treizeci de concerte in Romania, Bulgaria, Rusia, Moldova, Lituania, Franta, Italia, Germania, Belgia.
Acoperind un teritoriu muzical vast, programul „Teach Me Tonight: de la blues la etno-jazz cu Harry Tavitian“ isi propune sa impartaseasca bucuria acestei muzici. Nu intr-un mod didactic, ci spontan si firesc, asa cum este insusi jazzul. De-a lungul a peste un secol de existenta, genul a trecut prin stiluri distincte, fiecare stil nou aparand ca o reactie la cel anterior. In acelasi timp, insa, el a conservat ce a fost mai valoros in stilurile anterioare. Muzica lui Tavitian si a invitatilor sai va surprinde cateva dintre cele mai importante momente din istoria jazzului si va fi insotita de explicatii despre nasterea diverselor stiluri, in contextul epocilor traversate.
Accesul publicului este liber, in limita locurilor disponibile.

 

Cu Dumitru Gorzo in miezul lucrurilor
Noi lucrari semnate de artistul Dumitru Gorzo populeaza expozitia “Core”, deschisa la Slag Gallery din New York (foto 1). O suita de desene si acuarele pe hartie, o instalatie sculpturala (Dual Absence), precum si cateva picturi in ulei si argila pe panza combina imagini din trecut cu elemente ale lumilor imaginare proprii autorului. Subiectele acestor opere descriu forme abstracte cu nuante cripto-zoologice, infatiseaza compozitii hibride ce alatura elemente umane, animale sau vegetale, dar si abordari inspirate de lumea reala sau de spatiul artistic (multe dintre lucrarile sale de mari dimensiuni au ca punct de plecare Coloana Infinita a lui Brancusi). Punctul comun al acestor figuri plastice este reprezentat de utilizarea profund originala a materialelor, ce prespune, intre altele, o formula speciala de argila amestecata cu adeziv si aplicata atat pe hartie, cat si pe panza. Volumul pictural capata o importanta cruciala, iar suprafetele dispun de puterea de a vibra in ritmul sentimentelor: gratie acestui mix de materiale, Gorzo confera tabloului tactilitate, rediscuta raporturile dintre lumina si umbra si aduce sculptura pe suprafata hartiei.


Poezie cu Liliana Ursu si Kjell Espmark la ICR Stockholm
Salonul de Poezie de la ICR Stockholm isi incheie seria de programe din aceasta primavara cu o intalnire intre poetii Liliana Ursu si Kjell Espmark. Evenimentul va avea loc miercuri, 27 mai, de la ora 18.30. Seria de intalniri intre poeti romani si suedezi a fost initiata in februarie 2008, devenind in scurt timp unul dintre cele mai populare programe ale institutului. Printre poetii romani invitati de la lansare si pana in prezent s-au numarat Ana Blandiana, Nina Cassian, Denisa Comanescu, Daniela Crasnaru, Adela Greceanu, Claudiu Komartin, Dan Sociu si Elena Vladareanu.
Liliana Ursu (n. 1949) este poet, romancier, jurnalist si traducator. De la debutul in 1977, a publicat optsprezece titluri in limba romana, o parte dintre acestea fiind traduse in diverse limbi. Primul sau volum de versuri aparut in limba engleza, The Sky Behind the Forest (1997), a fost nominalizat la Oxford's Weidenfeld Prize. De-a lungul carierei sale literare, Liliana Ursu a fost de doua ori conferentiar Fulbright si a predat creative writing la diverse universitati americane, printre care Universitatea din Louisville si Universitatea Bucknell din Pennsylvania. Ultimul sau volum de versuri, Lightwall (Zephyr Press 2009), a aparut intai in limba engleza, in traducerea autoarei si a lui Sean Cotter.
In cadrul Salonului de poezie de la ICR Stockholm, Liliana Ursu isi va prezenta propriile poeme, dar si antologia bilingva cu poeti sibieni Treasury of the City / Visteriile cetatii (Ed. Institutului Cultural Roman 2008), a carei traducere a realizat-o impreuna cu Adam Sorkin.
Kjell Espmark (n. 1930) este scriitor si critic literar, membru al Academiei Suedeze din 1981 si presedinte al Comitetului Nobel timp de saptesprezece ani. Opera lui Espmark a fost distinsa cu numeroase premii, printre care Premiul Ovralid (1974), Premiul pentru Literatura al cotidianului Svenska Dagbladet (1975), Premiul Bellman (1985), Premiul Kellgren (1998) si Marele Premiu al Academiei De Nio (2000).
In limba romana i s-au tradus volumele Uitarea (trad. Angela Martin, Ed. Institutului Cultural Roman 2003), Premiul pentru literatura: un secol cu Nobel (trad. Carmen Nicolaescu, Ed. Institutului Cultural Roman 2003), Scris in piatra: poeme (selectie si traducere de Gabriela Melinescu si Dan Shafran, Ed. Fundatiei Culturale Romane 2003) si Calatoria lui Voltaire (trad. Angela Martin, Ed. Fundatiei Culturale Romane 2006).

Dan Brown in 4K
Filmul "Ingeri si demoni" (foto 2), in format digital 4K, ruleaza incepand din 15 mai la Hollywood Multiplex si CinemaPRO. Tehnologia 4K presupune o rezolutie a imaginii de 4.096 x 2.048 de pixeli, spre deosebire de 2K - rezolutie de 2.048 x 1.024 pixeli. "Ingeri & Demoni" marcheaza revenirea pe marile ecrane a expertului in simbolistica crestina Robert Langdon. Profesorul este chemat intr-o institutie de cercetare elvetiana pentru a descifra un semn de pe pieptul unui fizician ucis. Aici, cel mai respectat expert in simboluri antice din SUA descopera indicii care il tulbura: explicatia ce se contureaza conduce catre o veche organizatie secreta cunoscuta sub numele de Illuminati si considerata de toti cunoscatorii drept cea mai teribila grupare care a existat vreodata pe Pamant. Productia este continuarea succesului "Codul lui Da Vinci" si se bazeaza tot pe un roman scris de Dan Brown. Din distributia filmului regizat de Ron Howard fac parte Tom Hanks, Ewan McGregor, Stellan Skarsgard si Ayelet Zurer.

Simion liftnicul a ajuns la Milano
Libraria FNAC din Milano a gazduit marti, 19 mai, lansarea editiei italiene a romanului „Simion liftnicul. Roman cu ingeri si moldoveni” („Il Santo nell’ascensore. Romanzo di angeli e moldavi”, foto 3) de Petru Cimpoesu. Aceasta a aparut la inceputul acestei luni la Editura Castelvecchi din Roma, in traducerea Liviei Claudia Bazu, si se afla deja in competitia pentru Premiul Strega. Evenimentul a fost organizat de Editura Castelvecchi in parteneriat cu Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si cu sprijinul Institutului Cultural Roman.

Sinagoga Fabric, de la culte la cultura
Cu citeva zile in urma, Comunitatea Evreilor din Timisoara a cedat Teatrului National Timisoara Sinagoga Fabric (foto 4), cu drept de folosinta pe 35 de ani. TNT recreeaza astfel harta culturala a orasului, plasand pe ea, ca teritoriu al artei, Sinagoga Fabric alaturi de Palatul Culturii si Sala 2. Sinagoga este amplasata in cartierul cu acelasi nume si a fost cunoscuta si ca Sinagoga Noua sau ca Sinagoga Maura datorita imbinarii elementelor neomaure cu cele bizantine. Abandonata de multi ani, sinagoga e intr-o stare de degradare destul de serioasa. Singura interventie asupra ei a avut loc in 2007, cand Mitropolia Banatului a finantat cateva lucrari de intretinere la acoperisul cladirii.

Premiera mondiala pe ecranele din Romania
Rachel Weisz, Adrien Brody si Mark Ruffalo sunt protagonistii unei comedii senzationale, Fratii Bloom/ Brothers Bloom, o pelicula ale carei filmari au fost realizate si in Romania, la Castelul Peles, si care din 29 mai va putea fi urmarita in premiera mondiala in cinematografele: Hollywood Multiplex, Movieplex, CITYPLEX, Oden (Cluj), Lotus (Oradea) si Cinema City (Timisoara), fiind distribuita de MediaPro Distribution.
Pelicula aduce pe marile ecrane povestea fratilor Bloom, doi infractori inraiti care si-au facut un mod de viata din a escroca persoane cu foarte multi bani, carora le exploateaza viciile prin intermediul unor planuri extrem de bine organizate. Dupa o copilarie nefericita, petrecuta in mijlocul a numeroase familii adoptive, cei doi, Stephen si Bloom, hotarasc sa isi asigure un trai confortabil si lipsit de griji materiale prin fraudarea milionarilor excentrici. Obosit insa de fuga continua de politie, Bloom (Adrien Brody) cel mic incearca sa devina om cinstit si sa lase in urma trecutul sau infractional; cu toate acestea, el se lasa convins de fratele sau mai mare, Stephen (Mark Ruffalo), si de partenerul lor, Bang Bang, sa puna in scena o ultima lovitura de maestru care sa ii permita un trai linistit pana la finalul vietii. Victima aleasa de catre cei trei escroci este Penelope (Rachel Weisz), o mostenitoare atragatoare, sexy si plina de ciudatenii, careia cei trei ii propun o excursie costisitoare in jurul lumii.
Cum insa socotelile de acasa nu se potrivesc intotdeauna cu cele din targ, Bloom se indragosteste de Penelope in timpul calatoriei…

Final de mai marca TGST
Teatrul German de Stat Timisoara (TGST) va sustine intre 27 si 29 mai, la Teatrul Odeon din Bucuresti, o microstagiune in care vor fi incluse productii recente.
Seria de spectacole va fi deschisa pe 27 mai, ora 11.00, cu musicalul "Alba ca Zapada si cei sapte pitici", pe libretul si in regia Simonei Vintila, cu muzica originala a compozitorului timisorean Ilie Stepan. Textele cantecelor sunt semnate de Dana Borteanu, coregrafia, de Helen Ganser (Opera Romana Timisoara), iar decorul si costumele de Geta Medinski (Teatrul National Timisoara). Tot pe 27 mai, de la ora 19.00, publicul din Capitala are prilejul sa vada cea mai recenta productie TGST - "Cantareata cheala", dupa Eugene Ionesco, in regia lui Alexandru Dabija. Distributia spectacolului ii include pe Radu Vulpe, Ioana Iacob, Rares Hontzu, Isolde Cobet, Olga Torok si Boris Gaza, iar decorul si costumele sunt semnate de George Petre.
Seara de 28 mai prilejuieste, de la ora 19.00, intalnirea cu creatia autoarei dramatice Dea Loher din Germania, a carei piesa "Ultimul incendiu", scrisa in 2008, este prezentata de TGST, in premiera in Romania, pe scena Odeonului. Regia spectacolului este semnata de Cornelia Crombholz. La realizarea spectacolului, au contribuit artistii Bernd Schneider (Berlin), care semneaza decorul si costumele, Onno Grohmann (Stuttgart), care s-a ocupat de coordonare vorbire scenica, si Lucian Moga, responsabil cu luminile. Pe scena, vor evolua Ioana Iacob, Rares Hontzu, Ida Jarcsek-Gaza, Simona Vintila, Andrea Nistor, Horia Savescu, Radu Vulpe si Georg Peetz. Microstagiunea TGST se incheie pe 29 mai, cand, de la ora 19.00, va fi pus in scena "Pool. No water" de Mark Ravenhill, in regia lui Alexandru Mihaescu.
Spectacolul include proiectii video semnate de Levente Kozma si Alexandru Mihaescu, decorul si costumele au fost realizate de Bagoly Zsuzsanna, iar coreografia, de Javier Opazo (Berlin). Din distributie fac parte Christine Cizmas, Ioana Iacob, Ramona Olasz, Horia Savescu si Radu Vulpe. Toate spectacolele prezentate in microstagiunea Teatrului German de Stat din Timisoara la Odeon vor fi traduse in limba romana. Biletele sunt puse in vanzare la agentia Teatrului Odeon, la preturile de 12 si 6 lei pentru "Alba ca Zapada si cei sapte pitici", si de 21 respectiv 12 lei pentru celelalte trei spectacole, in functie de locul in sala.

De patru ori Romania pe France Culture
Institutul Cultural Roman din Paris a fost principalul partener pentru realizarea a patru documentare dedicate Romaniei care au fost difuzate recent de radioul canalului France Culture al radiodifuziunii publice franceze. Cu sprijinul ICR Paris, realizatorul Alexandre Breton s-a deplasat in Romania si a realizat zeci de interviuri pe care le-a sintetizat in patru emisiuni de mare densitate informationala si culturala. Programate consecutiv de France Culture in perioada 18-21 mai, cele patru documentare de cate de o ora sunt dedicate noului val al cinematografiei, raportului societatii romanesti cu trecutul recent, comunitatii lipovene & problemelor de mediu din Delta Dunarii si relatiilor de munca de la uzina Dacia. ICR Paris isi propune sa prezinte aceste documentare si echipa care le-a realizat intr-un eveniment special din luna iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO