Ziarul de Duminică

Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi

Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi
26.03.2009, 13:50 92

 

 
150 de picturi sarbesti la MNAR
Capodopere de la Galeria Nationala din Belgrad vor fi prezentate la Muzeul National de Arta al României (MNAR), in cadrul expozitiei Un secol de pictura sârba, 1850-1950, care va fi deschisa la Bucuresti intre 28 martie si 14 iunie. Cea mai mare parte a operelor expuse face parte din Colectia de Picturi de Secol XX a Muzeului National din Belgrad si prezinta artisti care au contribuit, atât local, cât si international, la formarea limbajului artistic universal prin implicarea lor in tendintele artistice europene contemporane. De asemenea, vor fi expuse desene si lucrari de grafica din Cabinetul de Grafica al Muzeului National din Belgrad, care apartin celor mai semnificative miscari si stiluri din perioada 1850-1950. Expozitia este prima manifestare de amploare in care o selectie de 150 de lucrari ale celor mai importanti artisti sârbi este prezentata in afara granitelor tarii de origine.
 
 
Joi seara a-nceput Odiseea Visotski
Spectacolul-concert Odiseea Visotski, regizat de Alexander Hausvater si inspirat din viata poetului si muzicianului rus Vladimir Visotski, a avut premiera aseara, 26 martie, la Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" din Bucuresti, unde se vor desfasura primele zece reprezentatii. Distributia spectacolului ii include pe Igor Caras si Mihaela Strâmbeanu, care si-au facut studiile la Moscova chiar in perioada de glorie a lui Visotski, Vitalie Bichir si Natalia Trohin din Republica Moldova, vorbitori de limba rusa, Florentina Tilea, premiata in 2007 pentru interpretare de catre UNITER, Viorel Paunescu, actor la Teatrul Metropolis din Bucuresti, si Oana Rusu, Silvia Sohterus, Amelia Antoniu, Catalin Petrescu, Matei Nicolescu, Toni Zidaru, solisti ai Teatrului National de Opereta "Ion Dacian".
 
 
Arte martiale cu Mihai Oroveanu
Istoricul de arta si curatorul Mihai Oroveanu, directorul Muzeului National de Arta Contemporana, este invitat marti, 31 martie, orele 18.00, la Arte martiale - dezbaterea privind arta contemporana organizata lunar de Institutul Cultural Român, sub coordonarea lui Erwin Kessler. "Crescut in lumea artei, altoit uneori (cu bastonul) chiar de catre Pallady, s-a bucurat de-a lungul timpului de colaborarea si de prietenia unora dintre cei mai de seama artisti români. Istoric de arta, fotograf, curator si colectionar de arta el insusi, Mihai Oroveanu este si un bun cunoscator al artei internationale actuale, al mecanismelor ce guverneaza scena artistica si piata globala a vizualului, al sistemului muzeistic si expozitional ce sustine si promoveaza temele, valorile si cotele artistilor actuali", spune Kessler.
 
Iasii se intorc la film
Asociatia Româna de Film Independent si Primaria Municipiului Iasi vor organiza, in perioada 25 septembrie - 3 octombrie, prima editie a IIFF – Festivalul International de Film de la Iasi. Evenimentul va fi structurat pe mai multe sectiuni: Competitie - lungmetraj, scurtmetraj, documentar si animatie; Avanpremiere - filme prezentate in premiera nationala; ALT-FEL - sectiune de filme experimentale, realizate de cineamatori; Made In... - filme din doua tari (in fiecare an România si inca o tara invitata); Retro-Spective - prezentarea unei personalitati din cinema si a filmelor sale; CineLABS - ateliere de regie, imagine si scenaristica incepute cu 3-4 luni inainte de festival si care au ca finalitate realizarea a trei scurtmetraje ce vor fi prezentate in cadrul evenimentului; MediaDesk; si CineCORT – filme in aer liber. De asemenea, in perioada 1 aprilie – 1 iulie va demara programul CineFAN, care isi propune sa reobisnuiasca publicul tânar cu filmele românesti, mesajul lui fiind "Din Dragoste de Cinema".
O Gala cu rasunet
Premiile Radio România Cultural au fost acordate pentru a noua oara, in cadrul Galei din seara de 23 martie de la Teatrul Odeon, partener traditional al manifestarii. La Poezie, laureata a fost Svetlana Cârstean, cu volumul Floarea de menghina (Editura Cartea Româneasca), iar la categoria Proza a urcat pe scena galei Razvan Petrescu, pentru volumul de proza scurta Foxtrot XX (Cartea Româneasca). Câstigatorul premiului pentru Teatru a fost Marcel Iures. Laurii pentru Film pe anul 2008 i-au revenit regizorului Nae Caranfil, pentru Restul e tacere. La categoria Muzica a fost distins violonistul concertist Alexandru Tomescu, iar Artele plastice l-au avut in prim-plan pe graficianul Mircia Dumitrescu. La categoria Stiinta a câstigat dr. in chimie Narcis Avarvari, Universite d’Angers, Franta, iar la categoria Educatie-Invatamânt dr. Aurora Luminita Stanescu, sefa sectiei Relatii publice, marketing cultural si programe educationale a Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa". Pentru sectiunile rezervate jurnalismului cultural s-au ales doi câstigatori: revista Suplimentul de cultura la Reviste si suplimente culturale si emisiunea La portile ceriului de la TVR Cultural, moderator Grigore Lese, la Emisiuni culturale de televiziune. Premiul „Iosif Sava"i-a fost acordat Teodorei Gheorghiu, solista a Wiener Staatsoper cu roluri de anvergura in anul 2008. Premiul Lux Mundi i-a fost decernat in acest an poetului si traducatorului român Dinu Flamând, stabilit in Franta. Premiul de Excelenta Radio România Culturali-a revenit prozatorului Mircea Horia Simionescu (foto). Spectacolul a fost prezentat de actorii Monica Davidescu si Ionut Kivu si i-a avut ca invitati pe muzicienii de la Analia Selis Band, regia spectacolului fiind semnata de Attila Vizauer.

 

Proiecte de primavara la Marsilia

Un proiect incitant pe scena artei contemporane a fost gandit de patronii galeriei de arta Marseille Project din Franta, tinerii artisti si curatori Lira Kay (originara din Rusia) si Daniel Kanaan (originar din SUA). Galeria lor incurajeaza noile experimente si dialogul in arta actuala, mai ales prin schimburile internationale. Dintre miile de artisti de valoare din intreaga lume, ei au selectat peste 30 de creatori, care vor fi prezentati, fiecare cu cate o lucrare, in cadrul Spring Projection/Proiectie de primavara, desfasurat intre 19 si 22 martie 2009. Noutatea consta in faptul ca intr-o galerie reala au fost prezente opere de arta virtuale, toate lucrarile selectate fiind proiectate permanent pe peretii galeriei, in marime naturala. Printre cei 30 de artisti, se numara si romanul Constantin Severin, cu lucrarea intitulata Text si Timp 65, 50x60 cm, ulei pe panza, care face parte din seria Expresionismul Arhetipal, concept creat chiar de Severin.
Dragoste in Absolut
Piesa Absolut Love, expresie de mare intensitate a sentimentelor umane si o invitatie vie la cultura, continua implicarea Absolut in domeniul artei. Premiera piesei a avut loc joi, 12 martie, la Spazio Studio, intr-un cadru inedit si nonconformist. Perfect integrata in conceptul Spazio, un mix intre concept store de mobilier, galerie de arta, sala de cinema, cenaclu literar si loc de adunare, Absolut Love a restaurat conceptul clasic al spectacolului de teatru. Absolut Loves-a "trait" in vitrina, deopotriva pentru trecatorii din centrul vechi al Capitalei si pentru spectatorii din interior. Absolut Love reprezinta punerea in scena a piesei What the Night Is For, de Michael Weller, dramaturg si scenarist american.
 

De patru ori Otto Dix

Intre 3 si 26 aprilie, Centrul Cultural German din Sibiu organizeaza in colaborare cu Institut fur Auslandsbeziehungen expozitia temporara Otto Dix – critica grafica, 1920-1924. In perioada aprilie-iulie 2009, expozitia va putea fi vizitata in patru orase din România. Beneficiind de sustinerea Centrelor Culturale Germane din tara, expozitia, unica in România pâna in momentul de fata, va fi prezentata publicului in Sibiu, Cluj, Brasov si Timisoara. Cele 86 de gravuri si litografii ale lui Otto Dix, unul dintre cei mai importanti artisti ai primei jumatati a secolului XX, cuprind atât seria de gravuri Razboiul, cât si numeroase alte grafici care au fost realizate intre anii 1920-1924.
 

Azi si maine, Lulu face primavara la Budapesta

Institutul Cultural Roman din Budapesta, in parteneriat cu Teatrul National din Budapesta si Fesztivalkozpont, a invitat Teatrul „Radu Stanca" din Sibiu, cu spectacolul Lulu (opera dramaturgului Frank Wedekind, tradusa in limba româna de Victor Scoradet, adaptarea si regia Silviu Purcarete), pentru a reprezenta România la editia 2009 a Festivalului de Primavara, impreuna cu expozitia artistului Ioan Nemtoi Who’s afraid of Glass?. Spectacolul cu piesa Lulu va fi prezentat pe scena Teatrului National din Budapesta pe 31 martie si 1 aprilie 2009, cu incepere de la orele 19.00. Spectacolul va fi jucat in limba româna cu traducere la casca in limba maghiara.
 

Vesti din Epoca Pietrei

 

Muzeul National de Istorie a României gazduieste expozitia Comorile timpului. Civilizatii din epoca pietrei, organizatain colaborare cu alte 30 de muzee, universitati si institute de cercetare din tara, cu sprijinul deosebit al colegilor din Asociatia Hellas et Rome din Elvetia. Rezultatele cercetarilor câtorva generatii de arheologi, timp de mai bine de un secol, sunt astfel reunite cu scopul evidentierii veritabilelor capodopere ale artei preistorice din Epoca Pietrei. Prin intermediul celor 1.112 piese de metal, lut, os, corn si piatra, vizitatorii pot redescoperi un capitol al istoriei trecute a spatiului nord-dunarean, de acum mai bine de sase milenii, si anume un bogat material arheologic ramas, in cea mai mare parte, necunoscut publicului din centrul si vestul Europei. Expozitia este deschisa in perioada 23 martie - 30 aprilie 2009.

 

 

 

Cu Infernul la Gdansk

Institutul Cultural Român din Varsovia prezinta la Gdansk, in Centrul „Solidaritatea", infiintat pentru a conserva memoria legendarului sindicat polonez, o expozitie-document despre dezastrul generalizat al ultimilor ani de guvernare comunista in România – Fotografii interzise si imagini personale. Viata de zi cu zi sub Nicolae Ceausescu, a arhitectului si fotografului Andrei Pandele. Fotografiile lui Andrei Pandele reprezinta unele dintre cele mai zguduitoare documente ale existentei obisnuite in faza terminala a comunismului românesc. Cele 28 de imagini selectate de curatorul expozitiei, Witold Krassowski, expun in detaliu absurdul si umilinta unei existente mutilate de penurie, violenta arbitrara a devastarilor urbanistice, dezagregarea comunitatii prin abrutizare, ignoranta si frica. Expozitia va fi deschisa pâna in data de 3 mai.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO