Ziarul de Duminică

Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi

Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi
19.02.2009, 15:20 92

 

 
Un roman la Festivalul Artelor Cibernetice
In perioada 24 aprilie -10 mai a.c., la Boston, SUA, se va desfasura cea de-a zecea editie a Festivalului Artelor Cibernetice, manifestarea anuala numarul 1 in privinta noilor tehnologii din artele vizuale, dans, muzica, literatura electronica si web-art. La aceasta editie jubiliara, din Romania a fost invitat artistul vizual si scriitorul sucevean Constantin Severin, membru al grupului Boston Cyberart Network. Severin este cunoscut in unele medii artistice americane atat ca teoretician al conceptului de postliteratura, cat si ca fondator si promotor al unui nou trend in arta contemporana: expresionismul arhetipal. Expozitia sa de pictura Orasul Alchimic, deschisa recent la Galeria UAP din Piatra Neamt si promovata de canalul TV EuroNews (http://www.euronews.net/en/lifestyle/rendez-vous/238/), va fi vernisata online la Galeria de Arta a Universitatii Massachussets din Dartmouth, Boston, in cadrul proiectului de arta virtuala Second Life, semnat de cunoscuta artista americana Lily Yang, lector la Colegiul Emerson de Arte Vizuale&Media din Boston.
 
Din 20 martie, Stere Gulea va invita la Weekend cu mama
Stere Gulea revine in cinematografe, la 11 ani de la ultimul sau film, cu Weekend cu mama, o productie MediaPro Pictures care va avea premiera pe 20 martie. Filmul va rula la CinemaPRO, Hollywood Multiplex, Movieplex si Cinema City din Cluj. Avand ca subiect consumul de droguri in contextul abandonului parental, filmul Weekend cu mama reprezinta prima colaborare pentru un lungmetraj a regizorului Stere Gulea cu fiica sa, Alexandra, care semneaza costumele si montajul peliculei. Cu Adela Popescu si Medeea Marinescu in rolurile principale, distributia filmului este intregita de nume mari ale cinematografiei romanesti, precum Gheorghe Dinica, Razvan Vasilescu, Florin Zamfirescu, si aduce interpretari remarcabile din partea tinerei generatii actoricesti, reprezentata in film cu precadere de Tudor Aaron Istodor si Andi Vasluianu. Scenariul filmului a fost unul dintre castigatoarele concursului Centrului National al Cinematografiei in 2005, dar Stere Gulea a preferat sa mai astepte cativa ani pana sa faca acest film. "M-am hotarat greu sa-l fac, tocmai din cauza unor indoieli pe care le-am avut la nivelul scenariului si care tineau in special de sentimentul meu ca zona tinerilor nu era elementul meu forte. Noi, oamenii mai in varsta, suntem tentati sa ii judecam pe cei tineri si sa-i etichetam fara sa facem efortul si sa ne gandim ca toti avem probleme, in relatii sau in profesie si ca, poate, limbajul si duritatea din comportamentul lor pot veni ca o forma de aparare", declara regizorul.
 

Doi artisti plastici pe axa Satu Mare-Roma

Marti, 10 februarie, a avut loc, in sala de expozitii a Accademia di Romania din Roma, inaugurarea expozitiei Imago Mundi, semnata de artistii satmareni Radu Ciobanu si Valer Sasu. Sculpturile in bronz ale lui Radu Ciobanu si lucrarile de pictura si grafica ale lui Valer Sasu sunt tot atatea variatiuni si interogatii in jurul temelor principale ale expozitiei: oracolul, himera, razboinicul. Sculptor important al generatiei sale, Radu Ciobanu s-a format ca artist in cadrul Academiei de Arte din Iasi si lucreaza/preda de multi ani la Satu-Mare. Ceea ce atrage imediat atentia in sculpturile sale este modul in care stilizarea si expresivitatea se impletesc in semnificatii, modul in care reflexivitatea conceptuala da expresie unei materii ce nu poate fi numita docila: bronzul.
Intr-un limbaj plastic diferit, picturile si desenele tanarului artist Valer Sasu exploreaza universul interior al lumii contemporane si propun un mesaj exprimat in cheie pop-art, dar, paradoxal, cu o finete pe care criticii de arta o numesc de ascendenta rafaelita. Valer Sasu este absolvent al Universitatii de Arta si Design (grafica) din Cluj-Napoca, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si profesor la Liceul de Arta din Satu-Mare.
 

ZIUA DARWIN cu Descopera.ro!

Alaturi de publicatii de stiinta, websiteuri si institutii de cercetare din intreaga lume, portalul www.Descopera.ro s-a raliat proiectului Darwin Day si a declarat 12 februarie Ziua Darwin in Romania. Cu ocazia implinirii a doua secole de la nasterea faimosului om de stiinta si a 150 de ani de la prima aparitie a Originii speciilor, portalul de stiinta, tehnologie, natura si calatorii www.descopera.ro prezinta o serie de materiale speciale dedicate evenimentului: Evolutia a murit! Ba nu, evolutia este in actiune!; Si totusi cine a fost Darwin?; Ce nu stia Darwin?; Caruselul evolutiei: umanitatea la viteza maxima.
 
 
"Degustari" de Romania la Varsovia si Cracovia
Romania. Spatiu, arta, cultura, primul album polonez de lux dedicat Romaniei, a fost lansat la Varsovia si Cracovia. Lucrarea a fost publicata la Editura Bosz (specializata in albume tematice), cu sprijinul Institutului Cultural Roman, prin programul Publishing Romania. Autorii textelor din album sunt Lukasz Galusek si Michal Jurecki, iar fotografiile sunt semnate de Pawel Mazur. Primii doi au mai colaborat, in urma cu cativa ani, la realizarea ghidului turistic Romania. Albumul, integral color, cuprinde descrieri ample ale regiunilor tarii noastre, scurte monografii ale celor mai importante orase, harti si date statistice, acompaniate de numeroase fotografii, ce ilustreaza spectaculos nu doar cadrul natural al Romaniei, ci si patrimoniul sau cultural-istoric. Lansarea albumului in cele doua mari orase ale Poloniei face parte din programul ICR Varsovia Romania gustoasa, care urmareste sa puna in valoare bogatia culinara si oenologica romaneasca, vazuta ca fapt de cultura.
 
Daca e martie, e Hamlet
Continuand sirul evenimentelor ce marcheaza 40 de ani de existenta a sectiei sale romane, Teatrul de Nord din Satu Mare se afla in fata unei noi provocari: premiera Hamlet de William Shakespeare, in regia lui Gelu Badea, cu Sorin Miron, Gabriel Dutu, Dana Moisuc, Carol Erdos, Diana Turtureanu, Stefan Bordea, Camelia Rus, Tibor Szekely, Sergiu Tabacaru, Radu Botar si Ciprian Vultur in rolurile principale.
Pentru rolul printului Hamlet regizorul l-a ales pe actorul baimarean Sorin Miron, iar Claudius este interpretat de actorul Gabriel Dutu, director artistic al Teatrului Municipal „Bacovia" din Bacau. Muzica spectacolului este semnata de compozitorul Mircea Octavian, costumele sunt realizate Klara Labancz, iar decorul este inchipuit de Mihai Pastramagiu. Regizorul Gelu Badea a mai montat, din opera lui Shakespeare, Visul unei nopti de vara, in 2002 la Teatrul de Nord, Furtuna (2005 - Baia Mare), A douasprezecea noapte (2006 – Botosani) si Poveste de iarna (2006 – Satu Mare). Premiera spectacolului Hamlet va avea loc la inceputul lunii martie.

 

Praga filmului romanesc

Institutul Cultural Roman din Praga, in colaborare cu Cinematograful Orechovka, organizeaza in perioada 20-24 februarie prima editie a Festivalului „Zilele filmului romanesc in Praga". Invitat in cadrul Festivalului este tanarul regizor George Dorobantu, cu filmul Elevator, premiat cu Fresh Generation Award 2008 la FreshFilmFest de la Karlovy Vary 2008. In cele cinci zile de Festival vor mai fi proiectate opt lungmetraje (4 luni, 3 saptamani si 2 zile de Cristian Mungiu; Hartia va fi albastra de Radu Muntean; A fost sau n-a fost? de Corneliu Porumboiu; Moartea domnului Lazarescu de Cristi Puiu; Examen de Titus Munteanu; Ryna de Ruxandra Zenide) si cinci scurtmetraje (Un cartus de Kent si un pachet de cafea de Cristi Puiu; Apartamentul de Constantin Popescu; Trafic de Catalin Mitulescu; Challenge Day de Napoleon Helmis; 17 minute intarziere de Catalin Mitulescu). Toate creatiile incluse in programul Festivalului „Zilele filmului romanesc in Praga" editia 2009 au primit premii importante la mari festivaluri internationale.
 

Carmen Sylva la Palatul Regal de la Stockholm

Pe data de 24 februarie, va avea loc o seara culturala româno-suedeza in salonul Bibliotecii Bernadotte din incinta Palatului Regal de la Stockholm. In prim-plan se vor afla doua personalitati regale: regina Elisabeta a României (1843-1916), cunoscuta sub pseudonimul Carmen Sylva, si regele suedez Oskar al II-lea (1829-1907). Cei doi au fost contemporani si au avut in comun pasiunea pentru literatura, precum si o bogata activitate de sprijinire a vietii culturale din tarile lor.Proiectul este realizat de Institutul Cultural Român de la Stockholm in colaborare cu Biblioteca Bernadotte si face parte din seria de evenimente organizate de Palatul Regal in aceasta primavara. La eveniment vor participa istoricul literar Britt Dahlstrom, actrita Margaretha Bystrom de la Teatrul Dramatic Regal, Goran Alm, directorul Bibliotecii Bernadotte si Dan Shafran, directorul ICR Stockholm. Cu aceasta ocazie, Ansamblul Vocal al Palatului Regal va interpreta o arie din opera Neaga (1884) a compozitorului suedez Ivar Hallstrom, dupa un libret scris de Carmen Sylva. Seara va fi completata cu o expozitie de carte din colectia bibliotecii si cu proiectia unei serii de fotografii.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO