Ziarul de Duminică

Ce nu ştiam încă despre marile filme ale lumii - carte recomandată de Ziarul de duminică

Tudor Caranfil, "Istoria cinematografiei în capodopere. Vârstele peliculei - vol. 5. De la Cetăţeanul Kane la Trăiască Mexicul! (1939-1979)", Editura Polirom

În colecţia "Cinema" a editurii Polirom, a apărut al V-lea volum, şi ultimul, al proiectului editorial "Istoria cinematografiei în capodopere. Vârstele peliculei", semnat de renumitul critic de film Tudor Caranfil. Vârstele peliculei este primul proiect editorial ce aparţine unui autor român şi care a fost inclus în lista celor mai bune cărţi de film, propusă editorilor europeni de un juriu internaţional independent, cu sprijinul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI). Dacă primul volum al seriei a fost dedicat apariţiei şi cristalizării estetice a "filmului mut", al doilea descria apogeul "Marelui Mut", al treilea, răscrucea apariţiei sunetului, iar al patrulea volum analiza soluţiile pe care artişti cu temperamente diferite le-au găsit în manipularea posibilităţilor tehnice ale imaginii sonorizate, în cel de-al cincilea volum Tudor Caranfil deconspiră detaliile fascinante din spatele camerelor de filmat şi oferă o înţelegere aprofundată a poveştilor din filmele analizate.

Volumul cuprinde comentariile detaliate (alături de nesfârşitele serii de anecdote) ale lui Tudor Caranfil asupra cîtorva filme reprezentative pentru perioada 1939-1979: Cetăţeanul Kane (1941, Orson Welles), Speranţa (1945, André Malraux), Domnul Verdoux (1947, Charlie Chaplin), Al 41-lea (1956, Grigori Ciuhrai), Trăiască Mexicul! (Serghei Eisenstein).

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.