Ziarul de Duminică

Ce faci când afli că propriul tău copil a comis o crimă?

Ce faci când afli că propriul tău copil a comis o crimă?

Autor: Ziarul de Duminica

10.09.2015, 23:58 64

Herman Koch, Cina. Editura Polirom, seria Actual. Traducere din limba neerlandeză şi note de Gheorghe Nicolaescu.

 

Ce faci când afli că propriul tău copil a comis o crimă? Care sunt graniţele loialităţii părinţilor faţă de copii? Oare nu cumva ereditatea e singura responsabilă de răul făcut de copii? În ce măsură îţi modelează mediul social conştiinţa?

Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care le pune romanul care l-a consacrat pe scriitorul neerlandez Herman Koch, Cina, apărut de curând în Biblioteca Polirom. Seria Actual. Un roman în care naratorul se dovedeşte un critic extrem de perspicace al societăţii contemporane. Herman Koch, unul dintre cei mai populari scriitori din spaţiul culturii neerlandeze, tematizează situaţia dilematică în care sunt puşi părinţii atunci când copiii lor sunt atraşi de magia răului.

Doi fraţi şi soţiile lor se întâlnesc într-o seară frumoasă de vară la un restaurant de lux din Amsterdam. În spatele conversaţiei banale şi politicoase despre planuri de vacanţă, corectitudine politică sau ultimele filme văzute, aşteaptă nespuse lucruri teribile care-i privesc pe cei doi fii adolescenţi ai lor, iar zâmbetele devin tot mai chinuite cu fiecare nou fel de mâncare. Pe măsură ce ies la iveală detalii şocante din viaţa secretă a acestor „familii fericite”, măştile civilităţii cad, iar devotamentul faţă de cei dragi e împins la limită.

„Koch îşi lasă cititorul să descopere romanul episod cu episod, acţiune cu acţiune. Cina înseamnă mai mult decât o poveste, iar vocea lui Paul, care-şi dezvăluie conştiinţa tulburată, are puterea să susţină romanul chiar şi fără drama şi ieşirile în decor ale celor doi băieţi sau reacţia necontrolată a părinţilor.” (The Guardian)

„Cina, după a cărui lectură te trec fiorii, porneşte de la o privire asupra mersului lucrurilor în societatea contemporană. Koch pune în scenă o lume a concesiilor fără şir pe care le facem cu toţii pentru viaţa noastră liniştită.” (Publishers Weekly)

„Îmi imaginez că după ce-ai citit Cina nu te ridici de la masă fericit şi relaxat. Te-ai săturat de Fifty Shades of Grey şi de nebunia lui strălucitoare? Citeşte Cina şi ai să simţi ce înseamnă şoc.” (The Economist)

Herman Koch (n. 1953) este unul dintre cei mai populari scriitori din spaţiul culturii neerlandeze. Şi-a câştigat notorietatea nu doar ca scriitor, ci şi ca actor, realizator de televiziune şi jurnalist. Deşi a început să publice proză încă din 1985, adevărata consacrare a obţinut-o în 2009, cu romanul Cina, care a cunoscut până în prezent numeroase ediţii, a fost tradus în mai bine de douăzeci de limbi (printre care engleză, germană şi franceză) şi i-a adus autorului său Premiul Publicului în acelaşi an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO