Ziarul de Duminică

Cărţi de încălzit sufletul/ de Ziarul de duminică

Cărţi de încălzit sufletul/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

19.12.2013, 23:52 149

Dan Ciachir

Starea Bisericii

Noi convorbiri realizate de pr. prof. Dorin Micu

Editura Mega

La Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare a fost lansată la 4 noiembrie, în prezenţa a numeroşi clerici, dar şi laici, o nouă carte de convorbiri cu Dan Ciachir, realizate de preotul profesor Radu Dorin Micu. Dan Ciachir este un cunoscut scriitor, memorialist şi publicist care s-a afirmat ca poet, eseist si critic literar. În ultimii 20 de ani Dan Ciachir s-a remarcat în postura de observator al vietii religioase. „Am avut ocazia – declara Dan Ciachir –  sa bat protopopiat dupa protopopiat si astfel am avut ocazia sa aflu foarte multe lucruri, pentru ca una este intr-o discutie, intr-un interviu, sa spui ca intr-o comuna, desi are numai 40 de case, biserica se reabiliteaza, ca in alt loc preotul a avut o initiativa, ca merg tot timpul oamenii la biserica - toate astea sunt lucruri care nu se pot face decat daca le vezi si le simti. De asta exista marele principiu al ortodoxiei – «Faţă către faţă». In felul acesta am reusit sa adun argumente pentru tot felul de discutii si subiecte care se regasesc in cartile mele. Adica ne-a dat Dumnezeu prilejul sa avem o legatura vie. Eu vorbesc numai din interiorul bisericii mele, pe care o marturisesc. ”

„Volumul – afirma preotul profesor Radu Dorin Micu – este un dialog sincer, transparent, despre starea bisericii in momentul actual. Cred ca din acest mozaic tematic se desluseste o imagine suficient de limpede si de clara. Sper ca parcurgand acesta carte va veti convinge ca autorul cartii, Dan Ciachir, este un om care are ceva de spus despre starea bisericii si o face responsabil, coerent si convingator.”
„Starea Bisericii” este al treilea volum de convorbiri cu Dan Ciachir. Cartea este structurata pe 13 capitole: Biserica si Puterea, Patriarhul tranzitiei, Clerul de mir,  Psihanaliză şi feminism, Ispitele dogmatice, Bierica, învăţământul şi presa, Mirenii în Biserică, Mărturisiri atipice, Ortodoxia in lumea de azi, Canonizările sfinţilor contemporani, Cultura duhului, Noul chip al Vaticanului si Victimele Istoriei.

 

Mircea Gelu Buta

Amintiri despre Mitropolitul Bartolomeu Anania

Editura Renaşterea

Un portret remarcabil al lui Bartolomeu Anania,  Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului făcut un medicul ajuns director al Spitalului Judeţean Bistriţa. Împreună, cei doi au organizat Seminarul Ortodox de Medicină şi Teologie, desfăşurat un deceniu, la care se discutau probleme legate de fiinţa umană care nu este numai trup ce trebuie îngrijit medical, ci şi suflet ce trebuie îngrijit spiritual. „Am ţinut să contribui cu câteva detalii semnificative la conturarea unui portret virtual al Mitropolitului Bartolomeu. Am lăsat faptele să vorbească şi am evitat deliberat să menţionez episoade, întâmplări sau momente pe care Înaltpreasfinţitul Bartolomeu le-a inclus în volumul «Rotonda plopilor aprinşi» sau în tomul de «Memorii». Am adăugat în addenda trei texte în care este transcris de pe bandă magnetică, sub formă de alocuţiune sau de interviu, cuvântul Mitroploitului Bartolomeu.” Autorul are şi calităţi de scriitor. Iată secvenţa primei întâlniri cu Înaltul Bartolomeu: „Zâmbetul de bun venit, dublat de o privire scrutătoare, plecată pe sub sprâncenele păduroase, au fost însoţite de o electrizantă strângere de mână. Apoi, cu un gest de boier care nu admitea refuzul, ne-a poftit să luăm loc pe fotoliile capitonate, care, deopotrivă cu biroul şi cu celelalte piese de mobilier din încăpere, aveau ceva «şagunian».”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO