Ziarul de Duminică

Cartea lui David (II). Cu mozartu’ prin casă

 Cartea lui David (II). Cu mozartu’ prin casă

Autor: Peter Sragher

22.09.2010, 23:54 47

Dâgâdâm, dâgâdâm, aşa o ia la fuga-fuguţa David prin casă -aidoma unui căluţ, la trap scurt -, îngrădit în entuziasmul luinativ de dimensiunile inevitabil finite al încăperii, de cadruluşii şi de alte obstacole care i se pun în cale pe neaşteptate.Obstacole cum ar fi spre pildă un colţ de covor, pe care David nu-lbagă niciodată în seamă, pentru că bucuria lui este mult mai maredecât atenţia. Şi atenţia nu se poate niciodată împărţi între fugacu un obiect drag în mână şi un tâmpit de colţ al unui covor: te şimiri de ce mai există cu totul. N-ar putea fi oare toate covoarelerotunde, ca Davidchen să nu mai cadă pe ele cât e el de lung!?! Nue prea lung încă, dar, orişicum, promite.
Ce mai, o cameră plină de pericole, camera lui. Acum stă trântit lapământ. Plânge şi tata e musai să-l ţină în braţe. Ca durerea luisă se oprească în iubire. Iar lacrimile lui fierbinţi să se usucepe umărul tatălui. Acum nimic nu mai doare, în braţe la tata. Viaţaare iarăşi sens, iar nenorocirea a dispărut ca prin minune. Se maivăd doar urmele, nişe lacrimi nesuscate pe obrăjori. Da, a căzut,sărăcuţul de el. Mai ţine şi de faptul că David dansează în timp cefuge, fără să-şi ascundă bucuria faţă de armonia mişcării. Acum oia la goană iarăşi prin cameră, ca şi cum cu câteva clipe în urmănu s-ar fi petrecut o nenorocire. Ţine ceva în mână. Nu văd ceeste. Aşa că mi-e frustrată curiozitatea, acea curiozitate care-aînceput cam pe la vârsta lui Daviduţu-liebeluţu şi se reflecta îndorinţa de-a şti tot, ca şi în lipsă elementară de răbdare.
Dispare în altă cameră. Nu mai apare. Nu ştiu ce s-a petrecut, aşacă mă îngrijorez. Prea mare e liniştea. Să se fi întâmplat ceva cuel? Nici gând. Davidel stă în fotoliu răscrăcănat, relaxat lamaximum, cu capul înfundat în pernă. Fiecare picior e agăţat pecâte un braţ al fotoliului. Eu doar bănuiesc unde e, căci văd întoată splendoarea lor doar ciorapii-pantalon bleumarin. Capultrebuie să fie pe-acolo pe undeva. Aşa c-o iau pe dibuite. Fac unpas înainte şi văd, dintr-o mare de albastru, capul cu păr castaniudeschis, cu gura râzând până la urechi. Şi, totuşi, în postura luivăd un fel de relaxare tensionată, pentru că nu-mi închipui cumreuşeşte să deschidă picioarele aşa de larg. Aha, să-mi arate mieultima lui figură, acum înţeleg. Oricum, i-e bine.
De la pensiunea montană din Donnersbachwald, Austria, am luat capulunei păpuşi de plastic. Bucata roşie ca focul, în formă de cleşte,se fixează pe chipul pistruiat al unei fetiţe şi-i de fapt părul eiazând continuu. Uuu, ia repede mâna, să nu te arzi!, mai degrabănu-i pune mâna pe păr, că n-o să-ţi fie deloc bine. Pe deasupra,părul încins poate muşca, atunci când se închide, claccc!!! şidegetul prins doare nevoie mare. Pe deasupra, capul de plastic areun zâmbet înţepenit pe chip: "Uite mozartu'", spune David deodată,râzând cu exact acelaşi zâmbet al jucăriei. Cu mozartu' prin casăfugea Daviduţ şi nici n-aveam habar. Nu se putea ca ţara de baştinăsă fie alta decât Austria, numai că nu mă aşteptam să devin pestenoapte contemporan al marelui compozitor.
Câteodată, când Davidchen stă tolănit în pat, întrebă îngrijoratdespre noua lui jucărie: "Unde-i mozartu' meu?" Arunc o privireiute primprejur, nu cumva să lipsească noul odor al Daviduţului dinraza ochilor lui. Noroc că i-am găsit locui ei, jucăriei, aşa că-ila vedere şi-i pot împlini dorinţa pe dată. O apucă de cleşteuşurel, ca şi cum n-ar vrea s-o doară ceva, o scoate şi-o pune laloc pe chipul etern râzând, aşa că jucăria ba are, ba estevitregită de părul ăla roşu ca focul. Care arde cu flăcări mari. Nucontează asta pentru băieţelul meu, care spune râzând fericit"mozartu' meu". După care îl aşază cu grijă la locul lui, pe o boxăa radioului. De fapt, la locul lui, pentru că noi ascultăm mai tottimpul Radio România Muzical. Aşa că, adesea, mozartu' lui Davidascultă Mozart.

Va urma

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO