Ziarul de Duminică

Cartea in 100 de cuvinte - selectia Z.D.

Cartea in 100 de cuvinte - selectia Z.D.
11.11.2008, 15:54 28

Mircea Martin (coordonator)
Universitas
A fost odata un cenaclu...
Editura Muzeul National al Literaturii Romane
Prima intalnire a cenaclului "Universitas" a avut loc in aprilie 1983. Cartile poetilor, prozatorilor si criticilor care au frecventat acest cenaclu au aparut in cea mai mare parte dupa 1990. Volumul de fata este conceput ca o antologie de grup care contine, pe langa texte literare si critice, amintiri si evocari menite sa schiteze un context social si sa recompuna o atmosfera. Prima parte a volumului cuprinde marturiile despre viata cenaclului, a doua - texte reprezentative, a treia - artciole, comentarii, interviuri grupate sub titlul Ecouri critice.
 
Emmanuel Carrere
Un roman rus
Editura Trei
Aparitia acestei carti, in 2007, a constituit un eveniment literar: este un roman autobiografic, ce propune o formula narativa inedita si care face dezvaluiri incomode despre familia autorului (foarte cunoscuta in Franta). O poveste despre obsesia trecutului, despre teama de a vorbi si despre pierderea de sine prin erotism. O carte care a daramat cu indecenta tabuul tacerii, punctul de intersectie al unor intrigi complexe, prin care o sfasietoare poveste de dragoste, un teribil secret de familie si o stranie fascinatie pentru Rusia devin catalizatori ai pierderii si apoi ai regasirii de sine. Traducere din limba franceza de Doru Mares.
 
Serban Foarta
Rosul usor e rozul iluzor (palindroman)
Editura Humanitas
"Palindromul" este un sir de caractere (de obicei cuvinte, fraze sau numere) care, citit de la stanga la dreapta sau de la dreapta la stanga ramane neschimbat. Cuvantul a fost introdus de scriitorul englez Ben Jonson in anii 1600. Serban Foarta se joaca in acest fals roman de la inceput: titlul este un palindrom, numele personajelor sunt palindroame. Domnul profesor de franceza Vasile Elisav si studentele la Litere Nora Aron si Carmen Carpen au un musafir, marele personaj al cartii: limbajul. Intr-un rol episodic, ca special guest star, autorul insusi. Discutiile savuroase fac parte din categoria celor care amuza si instruiesc. Totul sta sub semnul jocului.
 
 
Ildefonso Falcones
Catedrala marii
Editura RAO
Un roman istoric care s-a vandut in peste treizeci si doua de tari, in peste doua milioane de exemplare. Cartea a aparut in 2006 si a obtinut premiul pentru cel mai bun roman de limba spaniola. Povestea se petrece in secolul al XIV-lea, cand locuitorii din Ribera, o mahala a Barcelonei, hotarasc sa ridice cea mai mareata catedrala ridicata vreodata Fecioarei Maria. In paralel este si povestea unui fost serb care se imbogateste, ajunge un om influent in conducerea cetatii, starneste invidia aristocratilor si sfarseste in fata Inchizitiei. Traducere din limba spaniola de Ileana Scipione.
 
Rose Tremain
Drumul spre casa
Editura Leda
Este povestea lui Lev, un imigrant din Europa Rasariteana, care, dupa inchiderea fabricii in care lucra si dupa moartea sotiei, pleaca la Londra pentru a castiga banii cu care sa-si intretina mama si fetita. Dupa o perioada in care traieste pe strazi, isi gaseste de lucru in bucataria unui restaurant elegant si o camera in casa unui irlandez care isi pierduse si el familia, castigand astfel un adapost si un prieten. Lev este chinuit de dorul de casa, nu numai pentru ca se simte coplesit de nostalgie, ci si pentru ca nu apartine, nici fizic si nici sufleteste, acestei noi tari. Romanul a primit premiul Orange Broadband 2008. Traducere de Nicoleta Nedu.
 
Aurel Dumitrascu, Adrian Alui Gheorghe
Frig
Editura Conta
Un volum masiv si recuperator, paginand epistolarul (1978-1990) a doi poeti, unul intre timp disparut. Aurel Dumitrascu, nume cunoscut de prea putina lume, a fost un poet absolut remarcabil, fara noroc. Cum arata Irinel Antoniu intr-o prefata empatica, cititorul nu trebuie sa inteleaga ca "scrisorile acestea tematizeaza numai urgiile vremii: pe fondul intr-adevar sumbru se deapana povesti de dragoste (cu zburatorul Aurel Dumitrascu in prim-plan), se sarbatoresc mici victorii (publicarea unui poem, intrarea la facultate, dobandirea unei garsoniere), iar ritmul epistolar le transforma pe toate acestea in episoade ale unui veritabil roman al anilor '80".
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO