Ziarul de Duminică

Cartea in 100 de cuvinte - selectia Z.D.

Cartea in 100 de cuvinte - selectia Z.D.
05.11.2008, 16:33 13

Dalia Sofer
Septembrie in Shiraz
Editura Leda
In perioada dificila ce urmeaza revolutiei din Iran, negustorul de bijuterii Isaac Amin este arestat si acuzat pe nedrept de spionaj. Ingrozita de disparitia acestuia, familia sa trebuie sa reziste in aceasta noua lume a cruzimii si haosului, asistand neputincioasa la prabusirea a tot ceea ce cunoscuse pana atunci. In vreme ce Isaac indura teroarea inchisorii, iar sotia sa il cauta cu disperare, copiii lui se confrunta cu intelegerea noilor valori si perspectiva unei calatorii deosebit de periculoase. Traducere din engleza de Ioana Vacarescu.
 
Radu Pavel
Gheo
Numele mierlei
50 de clipuri vesele si triste
Editura Polirom
Structurat in cinci parti (numite de autor LP-uri), volumul cuprinde povestiri in majoritate inedite, dar si cateva care au a aparut de-a lungul anilor
(intr-o forma prescurtata sau modificata) in diverse
publicatii din Romania, precum si in antologia oZone friendly (2002). Una dintre povestirile din volum, Pregatiri de nunta, a stat la baza scenariului de scurtmetraj selectat printre cele trei finaliste de la concursul HBO din 2008.
 
Andrei Codrescu
Prof de drum
Editura Curtea veche
Andrei Codrescu descopera, intr-o calatorie initiatica de la est la vest, o America mai putin cunoscuta. Pe "drumul" lui Jack Kerouac si al generatiei Beat, autorul aduce in prim-plan societati utopice cu sexualitate dirijata, templul Cadillacului si muzeul Mc Donald's, sfintii pe role, antrenamentul de Rambo al turistilor japonezi scoliti de o instructoare nuda, hipermarketul spiritual New Age, muzeul automic de la baza aeriana Kirtland, protocolul de insuratoare de la Little White Chapel, cobaii umani din capsula ce pregateste viitoarea descindere in spatiul cosmic. Traducere din limba engleza si note de Ioana Avadani. Fotografii de David Graham.
 
Tatiana Niculescu Bran
Cartea judecatorilor
Editura Humanitas
Intitulata "roman jurnalistic", cartea este povestea procesului si a reconstituirii dosarului penal ale cazului Tanacu, un caz complicat, descris deja de Tatiana Niculescu Bran in prima ei carte, Spovedanie la Tanacu. In acelasi timp, e si un act de restituire, caci povesteste istoria unor oameni, incluzand prezumtia nevinovatiei, de care ei nu au avut parte defel. Autoarea isi asuma rolul celui care consemneaza faptele. Este, spune Andrei Serban, care a pus in scena prima carte, mesagerul din tragedia greaca, cel care transmite auster, din dorinta de a intelege ce s-a intamplat. Cu un cuvant inainte de Andrei Serban.
 
Sergio Pitol
Imblanzirea divinei egrete
Editura ART
La aparitia acestui roman cu titlu excentric, critica a estimat ca trebuie sa fii extrem de versat sa te lansezi in incercarea de a-l rezuma. Sa zicem ca un batran scriitor lucreaza la un nou roman si ne marturiseste ca vrea sa abordeze un subiect triplu: petrecerea, iubirea pentru Gogol si o stranie figura de femeie, o monstruoasa si savanta antropoloaga care il va obseda pe tristul erou al acestei carti. Presonajele devin treptat grotesti si ajung sa se dizolve unele intr-altele. Considerata capodopera lui Pitol, cartea aminteste cele mai bune pagini ale lui Cortazar sau ale lui Borges. A primit premiul Cervantes in 2005. Traducere din limba spaniola de Mona Tepeneag.
 
Festivalul International Zile si nopti de literatura
Institutul Cultural Roman
Volumul este publicat impreuna cu Uniunea Scriitorilor din Romania si cuprinde versuri citite la amintitul festival, in limbile romana, engleza, uneori si in franceza, ale poetilor romani si straini care au participat. Dar tinem sa subliniem o mare hiba: sunt mentionati traducatorii de la noi sau din strainatate, dar nicaieri nu apare un minimum de indicii in legatura cu manifestarea si momentul desfasurarii ei (nu mai vorbim de receptarea poemelor), despre autori, mai cu seama cei straini, despre poemele selectionate (au facut ele parte din volume mai vechi sau mai noi, sunt inedite, au fost rodul unor elaborari la fata locului?).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO