Ziarul de Duminică

Cartea in 100 de cuvinte - selectia Z.D.

no title
22.10.2008, 15:36 63

Horia Ion Groza

Ochiul diasporei
Sincronisme si alternante romanesti
Editura Logos
Horia Ion Groza a emigrat in SUA in 1986 si de atunci lucreaza in diferite companii californiene de bioinginerie. A publicat intre timp un volum de poezii si trei de eseuri. "Cartea de fata propune un unghi de vedre al diasporei asupra tarii. Subiectul: sincronismul societatii romanesti cu Vestul in unele domenii si alternativele propuse de ea in altele. (...) Volumul, structurat in trei mari parti, constituie o invitatie la a medita impreuna la o serie de aspecte ale lumii contemporane." Cuvant inainte de Ovidiu Hurduzeu. "Horia Ion Groza - scrie acesta - vede mai bine realitatea romaneasca si o comenteaza mai cinstit decat multi dintre cei de acasa."
 
Pascal Bruckner
Iubito, eu ma micsorez!...
Editura Trei
De fapt, cartea s-ar fi numit mai bine ca in original, Barbatelul meu, in bogata traditie literara, cum spune autorul, referitoare la transformarea corpului. Este vorba de un cuplu, ea - o minunata roscata inalta, el - un simpatic cu doua palme mai scund, care se iubesc si au patru copii. Dar cu fiecare progenitura, barbatul scade in inaltime cu cateva zeci de centimetri si devine din ce in ce mai mic. Umilit, barbatul sfarseste prin a pleca de acasa, hotarandu-se sa traiasca singur si sa-si spuna intr-o zi povestea, chiar daca nu-l va crede nimeni. Traducere din limba franceza de Doru Mares.
 
Carson McCullers
Balada tristei cafenele
Editura Leda
Este povestea a trei oameni dintr-un mic orasel din sudul american. Cartea este de fapt o colectie de povestiri (singura pe care a publciat-o autoarea, pe langa romanele sale celebre) scrise mai ales pe vremea cand urma cursuri serale de "creative writing" la Universitatea Columbia. Personajele sunt mai toate, ca si autoarea, purtatoare ale unor anomalii fizice sau sufletesti: o femeie excentrica, un cocosat, un playboy provincial pus pe gainarii. Destinul cafenelei e strans legat de cel al originalei sale patroane si de intalnirea cu bizara ei iubire, un cocosat pitic. Traducere si note de Mirella Acsente si Maria Valer. Prefata de Catalin Sturza.
 
Philip Roth
Viata mea de barbat
Editura Polirom
O fictiune in fictiune, un monument labirintic al meditatiei tandre, induiosatoare si dureroase asupra confruntarii fatale dintre un barbat si o femeie, unul dintre cele mai impresionante romane ale lui Philip Roth. Povestea se dezvolta pe fondul mariajului lui Peter si Maureen Tarnopol, un tanar scriitor talentat si femeia care vrea sa-i fie muza, dar care ajunge, in schimb, inamicul suprem. Casatoria lor, desi fondata pe frauda si sustinuta prin santaj intelectual, este, in mod pervers, durabila, astfel incat, mult dupa moartea lui Maureen, Peter tot incearca - fara a reusi - sa scape de obsesiile sale prin scris. Traducere din limba engleza si note de Horia Florian Popescu. Traducere si note revizuite de Nadia Brunstein.
 
Gheorghe Schwartz
Cei o suta
Culoarul templier
Editura Curtea Veche
Actiunea acestui nou volum din ciclul Cei o suta are loc in secolul al XIV-lea, cand, in urma celei mai faimoase actiuni politienesti din istorie, in noaptea de 12 spre 13 octombrie 1307, au fost arestati mii si mii de templieri, judecati si arsi pe rug, in tentativa regelui Frantei Filip cel Frumos de a pune mana pe fabuloasa comoara a calugarilor-ostasi, comoara care nici pana in ziua de astazi n-a fost gasita. Ciclul Cei o suta, inceput in anul 1985, vrea sa fie cel mai ambitios din literatura romana si poate nu numai: o istorie a omenirii printr-o suta de oameni, ale caror biografii urmeaza una alteia, in secole. 
 
Adrian Tineghe
Exercitiu spiritual cu Vasile Grigore Latis
Editura Scriptorium M
La un an dupa plecarea in vesnicie, poetul si ganditorul maramuresean G.V. Latis revine pe 28 octombrie, la Targu Lapus, intrupat in cartea de fata, care va fi lansata cu prilejul implinirii a 74 de ani de la nasterea lui. "In paginile cartii, subliniaza Adrian Tineghe, V.G. Latis apare intr-o ipostaza care-l apropie de discursul filosofic... In dialogurile pe care le-am purtat cu dansul, simteam ca razbate in personalitatea sa ceva din tragicii greci, din Pascal, Heidegger, Holderlin, Noica, Eliade, Cioran, Tutea. Mi se parea aproape de necrezut ca o astfel de personalitate exista in lumea in care ma misc."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO