LIVE: VIDEOCONFERINŢA ZF/CITR – CE ADUCE 2K22 PENTRU BUSINESS-URILE ÎN IMPAS? Avertizarea timpurie şi viitorul soluţiilor de restructurare. Preocupările oamenilor de business.
Ziarul de Duminică

Cartea e şeful!/ de Stelian Ţurlea

Acesta este una dintre cele mai surprinzătoare cărţi*) scrise de maestrul horrorului, cel care a înspăimântat cu romanele sale milioane de cititori, e tradus în întreaga lumea, tipărit în zeci de milioane de exemplare şi, ca urmare, posesorul unei averi considerabile, de zeci de milioane de dolari anual. În 1999 a avut un accident cumplit, era să piară, refacerea a fost lungă şi dificilă şi la capătul ei s-a gândit să scrie o carte... despre cum scrie. O combinaţie fascinantă între autobiografie şi eseu, o călătorie prin viaţa personală, printre cărţile citite şi iubite, printre tehnicle de lucru. Şi care îl dezvăluie pe King drept un om nu doar obişnuit, ci fermecător şi, în plus, înţelept în sfaturile sale către orice aspirant la meseria de scriitori. Care sfaturi sunt nenumărate. Cum citiţi şi cum scrieţi. Ce este scrisul. Trusa cu scule a scriitorului. Cum sunt alcătuite poveştile şi romanele. Care e locul intrigii. Cum sunt construite personajele. Care e rolul intuiţiei scriitorului. Tehnicile descrierii. Cititorul ideal şi cel obişnuit.

Pentru început, „două teze, amândouă simple. Prima este că o bună scriitură constă  în stăpânirea elementelor fundamentale (vocabular, elemente de stil) şi apoi în umplerea nivelului al treilea a trusei cu unelte potrivite. A doua e că, deşi este imposibil să faci un scriitor excelent dintr-unul bun, este totuşi posibil, cu multă muncă grea, dăruire şi ajutor din partea altora, să faci un scriitor bun dintr-unul doar competent.”

„Dacă vreţi să fiţi scriitori, trebuie să faceţi două lucruri mai presus de orice: citiţi  mult şi scrieţi mult. Nu cunosc niciun mod de a ocoli aceste două lucruri, nicio scurtătură.” „Lectura e centrul creativ al unui scriitor.” (puteţi citi oriunde!)

Într-o carte de o simplitate dezarmantă, Stephen King pune sub lupă literatura. Vorbeşte despre instrumentele scriitorului, despre lecturile obligatorii, despre măştile celui care se apucă de scris, despre modul de coacere a unei cărţi, despre cum să foloseşti experienţa personală în construirea unui personaj şi a relaţiilor personajelor între ele,despre rolul dialogurilor şi încă multe alte aspecte. 

„Când sunt întrebat de cheia succesului meu, răspund că eu am două taine: mi-am  menţinut sănătatea şi am rămas căsătorit toată viaţa. Scriitura mea şi plăcerea care rezultă din ea au contribuit la stabilitatea sănătăţii şi vieţii mele de familie.”

Stilul simplu, comparaţiile fără efort, respect pentru forţa limbajului compact.

O carte fascinantă, chiar şi pentru cei care nu vor scrie în viaţa lor o carte.

 

*) Stephen King – Misterul regelui. Despre scris. Editura Nemira.Ediţia a doua revizuită. Traducere din engleză de Mircea Pricăjan

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.