Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA / Invitatie la balul fantomelor si alte propuneri

CARTEA DE LITERATURA / Invitatie la balul fantomelor si alte propuneri
23.06.2009, 15:44 65

Radu Paraschivescu

Balul fantomelor
Editura Humanitas
 
Autorul insusi isi prezenta astfel romanul in recentul interviu acordat „Ziarului de Duminica": „<Balul fantomelor> e un roman iesit confidential pe piata in 2000, fara tiraj, fara drepturi de autor, fara promovare, fara nimic. Un roman de care nu stie aproape nimeni si de care uitasem si eu ca l-am publicat. E o farsa despre plasatorii de droguri din scoli si despre gesticulatia abundent-inutila a unor ONG-uri candide si ineficiente." In centrul povestii, un profesor de liceu bucurestean, divortat, implicat in fel si fel de intamplari din momentul in care in viata lui patrunde Carla Bracci, „o tanara cu aptitudini de maseuza si fizic de iepuras Playboy. Schimbarea e brusca si totala." 
 
Ioana Vasiloiu
Receptarea critica a lui Eminescu pana la 1930
Editura Muzeul National al Literaturii Romane
 
O lucrare de istorie literara remarcabila prin substanta documentara si prin analiza critica. „Fara ambitia exhaustivitatii, dar neignorand nimic esential, lucrarea ofera o imagine concludenta a unei parti insemnate din istoria receptarii operei lui Eminescu, relevand toate momentele si figurile semnificative, ca si relatiile, uneori polemice, dintre ele." (George Gana)
 
John Connolly
Nelinistitii
Editura RAO
 
 

Daniel Clay, pe vremuri un respectat medic psihiatru, a disparut de mai multi ani, dupa ce s-a aflat ca ar fi tratat necorespunzator copii care se aflau in ingrijirea sa. Fiica sa, Rebecca, crede ca tatal ei a murit, dar ii vine greu sa accepte acuzatiile aduse acestuia. Viata ei este pe cale de a fi data peste cap, cand cineva pune intrebari despre Daniel Clay: ucigasul Merrick, care este obsedat sa afle adevarul despre disparitia fiicei sale. Detectivul particular Charlie Parker incearca sa il convinga pe Merrick sa renunte, dar Merrick nu poate fi oprit. Traducere de Dana Anghel.

 

 

Vassilis Alexakis
Limba materna
Editura Trei
 
Acest autor grec care traieste in Franta din 1968 a mai fost prezentat de curand in aceasta rubrica (traducerea „Dupa Isus Hristos", care obtinuse Marele Premiu al Academiei Franceze in 2007). Cartea de fata a fost incununata cu Premiul Femina in 1995 si este un roman de reflectie, in care eroul (un grec care traieste in Franta si revine la Atena) isi redescopera originile. Traducere din franceza de Aurora Bulea.
 
3 cu ghinion
Emil-Mihai Simionescu
Editura Tritonic
 
Romanul de debut al acestui tanar ziarist care a lucrat in televiziune. George Arion il prezinta astfel: „Cui ii place un limbaj mai slobod, sau, mai bine zis, fara nici o opreliste, are parte de un spectacol lingvistic pe cinste, citind romanul debutantului Emil-Mihai Simionescu. Actiunea tensionata si condusa cu pricepere este ca un bonus." Romanul, politist (prin urmare ar fi pacat sa spulberam surprizele vorbind despre actiune), a aparut in colectia „Crime scene".
 
David Lodge
Mort de surd
Editura Polirom
 
Cel mai recent roman aparut in seria de autor David Lodge este si cea mai recenta carte a scriitorului britanic – a fost publicata in Anglia in 2008 si reprezinta intoarcerea autorului la genul care l-a consacrat: romanul campusului universitar. Intr-un moment in care eroul, un profesor universitar, decide sa se pensioneze anticipat si e amenintat, simultan, de o surzenie, ajunge sa aiba o relatie cu o femeie mult mai tanara care ii da complet peste cap viata. Traducere din limba engleza si note de Roxana Marin.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO