Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA/ Elogiul mortii? Mai rau decat moartea!

CARTEA DE LITERATURA/ Elogiul mortii? Mai rau decat moartea!
06.01.2010, 14:24 95
Ioan Es.Pop
ieudul faraiesire
Editura Charmides, Ed.Ninpress
Prima reeditare dupa 15 ani aacestui volum recompensat cu premiul pentru debut al UniuniiScriitorilor din Romania. Prefata de Cosmin Ciotlos: "Volumul adevenit o carte-cult, la care, in ciuda limitarilor de acces, totajungem la un moment dat si pe care o actualizam de fiecare data cupericuloasa neatentie. (...) Autorul acestui volum cu lustru demonografie locala are o certa vocatie a inteligentei. (...) Departede a fi numai o extraordinara carte de poezie,<> e oincantatoare metafizica a compozitiei." Prefatatorul sustine caIoan Es. Pop ar putea fi considerat un talent format la scoala luiEdgar Allan Poe, sugestie interesanta, de analizat.
LucianVasilescu
aproape. atat dedeparte
close. so faraway
Editura Integral, Ed.Vinea
Prefata de Dan-Silviu Boerescu("putine texte poetice am intalnit in care fiecare cuvant sa fieasa de bine pus la locul lui, ca o respirare hieratica, si inacealsi timp sa fie apt sa creeze subit o imagine atat deputernica, violent colorata."). Volum tradus in engleza demasteratul pentru traducerea textului literar contemporan, directorLidia Vianu. Traducatori: Dragos Lucian Ivan, Oana Andreiou, OanaLudmila Popescu, Veronica Anghel, Anca Vulcanescu, Alina Blanaru,Lilian Stefan, Nicoleta Catalina Ghita, Sinziana Mihalache,Florentina Yvonne Penciu, Alina Roxana Chirila, Claudia Putura,Cristina Florea, Eliza Ghitulescu, Andreea Banciu, Rodica Ionas,Andreea Diaconu, Alina-Olimpia Miron, Lorena Fota, Doris Runey(SUA).
FahriBalliu
Panteonulnegru
Editura Vremea
Fahri Balliu este un scriitor,ziarist si patron de presa albanez, care a mai ocupat si diferiteposturi ca diplomat. Acesta este primul sau roman, in care descriecu o tenta realista moravurile nomenclaturii comuniste subdictatura lui Enver Hodja. Romanul a fost tradus in mai multelimbi europene si face o radiografie a dictaturii enveriste,subliniindu-i caracterul criminal. Kalina, o tanara a careifrumusete o transforma in victima sigura a poftelor celor ce detinputerea, e prinsa intr-un vartej de patimi, de comploturi si detradari, care ii determina destinul si ii deformeaza caracterul.Treptat, sufocata de regretul pentru dragostea pierduta, subapasarea poverii de ticalosie din jur, Kalina se transforma intr-ofemeie la fel de calculata si de corupta ca si cei in mijloculcarora traieste.Traducere si note de MariusDobrescu.
DennisLehane
ShutterIsland
Editura Paralela 45
In 1954, din spitalul psihiatricde pe Insula Shutter dispare o pacienta periculoasa, responsabilapentru o serie de crime. O cauta doi serifi federali care ajung lao cutremuratoare descoperire, incepand cu faptul ca ospiciul nueste ceea ce pare. Romanul este un thriller adaptat pentrucinematograf de Martin Scorsese, cu Leonardo Di Caprio, MarkRuffalo, Ben Kingsley, Michelle Williams si Max Von Sydow. Filmulva rula si pe ecranele romanesti in 2010, prin urmare este deprevazut un succes real al cartii, coroborat cu cel al filmului.Traducere din limba engleza de Doru Castaian.
NicolaeBreban
Profetii despreprezent
Elogiulmortii
Editura Polirom
"Moartea, ceea ce numim astfel,sentimentul mortii e, vrem sau nu vrem, o oglinda cu doua fete: unamai ales infricosatoare, hada si nimicitoare, dar si o alta -salvatoare; ba, mai mult decat atat!". Nicolae Breban publica unfoarte lung si dens eseu in care analizeaza moartea si sentimentulei, diferitele moduri de a medita asupra mortii, cu enormedigresiuni, in care se amesteca confesiuni, amintiri in care isirevarsa ranchiuna pentru felul cum anumite personalitati au primitcandva cartile sale, analize sociale si politice, marturisiri. "Aufost necesare atatea zeci de pagini in care am vorbit despremoarte, pentru a vorbi <> despre viata."
CharlaineHarris
Mai rau decatmoartea
Editura Leda

A aparut si volumul 8 seria"Vampirii Sudului", care sta la baza serialului Trueblood. In acestvolum, comunitatea creaturilor supranaturale din Bon Temps,Louisiana, isi revine cu greu de pe urma celor doua dezastre:uraganul Katrina si bomba detonata la reuniunea vampirilor. Iareroina, Sookie Stackhouse, in stare de soc, este pandita de noipericole. O carte amuzanta, despre o eroina care traieste intr-olume bizara si inedita. Traducere din limba engleza si note deAna-Maria Nica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO