Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA/ Ce (si cine) se ascunde in mintea unui matematician?

CARTEA DE LITERATURA/ Ce (si cine) se ascunde in mintea unui matematician?
28.04.2010, 15:42 51
Mircea Malita
Minti senine, minti involburate
Eseuri si Evocari
Editura Scripta
Un exceptional volum de eseuri grupate in patru parti ("Mintesenina"; "Metaforele mintii"; "Zece mituri contemporane"; "Privindinainte") in care academicianul matematician zburda cu osurprinzatoare nonsalanta prin istorie, felurite stiinte sipolitica, urmarind atributele mintii - intelepciune, ratiune,inteligenta - si rolul ei in definirea omului de azi. Sutele depagini de admirabile eseuri sunt completate cu o seama de evocaridespre personalitati pe care profesorul le-a intalnit inindelungata sa cariera: Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, LucianBlaga, Constantin Noica, Grigore Moisil, Athanase Joja, DoamnaRoosevelt, Doamna Thatcher, Doamna Bhutto.
Paul Auster
Invizibil
Editura Univers
Unul dintre cei mai importanti scriitori americanicontemporani, care a trait o vreme in Franta, autor al multorromane, unele traduse si in romaneste, revine pe piata noastra cuaceast volum, cel mai recent dintre cele scrise. Este o povestecare se petrece in cea mai mare parte in anul 1967, un triunghiamoros in care e implicat eroul, student inca, si un profesor curelatii cu serviciile secrete, si o crima al carei faptas esteprofesorul. Tanarul e martor fara voie, incidentul ii va schimbapentru totdeauna cursul vietii, deoarece profesorul se va razbunacand eroul se apuca sa spuna ce a vazut. Traducere din engleza sinote de Cristiana Visan.
Camilla Lackberg
Printesa gheturilor
Editura Trei
Un roman politist publicat deja in 30 de tari, vandut in maimulte milioane de exemplare (numai in Suedia intr-un milion) sicare va fi ecranizat atat in Suedia cat si in Franta. Cartearivalizeaza cu celebra trilogie "Millennium" a lui Stieg Larsson,iar despre autoare (nascuta in 1974) se spune ca a devenit cel maipopular scriitor suedez de romane politiste. "Printesa gheturilor"este primul titlu dintr-o serie de sapte care s-au bucurat de unsucces enorm. Fireste, este vorba de o crima si despre o scriitoarecare scrie o carte despre victima cu care fusese prietena incopilarie. Traducere din suedeza de Simona Tentea si AsaApelkvist.
Jean-Jacques Bedu
Codul lui Da Vinci
Sursele secrete
Editura Paralela 45
Editura prezinta lucrarea cat se poate de incitant: totadevraul despre Staretia Sionului; Rennes-le-Chateau;Tmplieri;Francmasoni; Illuminati; Rozacrucieni; Ordinul Fratiei Polare;Graal; Sinarhie. Adica tot adevarul despre o mare mistificare,despre lumina falsa in care apar acestea in uimitorul roman al luiDan Brown, "scris pe baze obscure si indoielnice". Jean-JacquesBedu este vicepresedinte al Centrului mediteranean pentruLiteratura. "Adevarata maiestrie a romanuui - scrie el - consta infaptul de a fi stiut, intr-un stil placut, sa lege toateingredientele unei vechi imagerii populare, candva rezervata unorpretinsi initiati, dezvaluita astazi profanului printr-o fictiuneromanesca, siluind foarte des realitatea istorica." Traducere deNicolae Constantinescu.
Lucia Verona
Labirint obligatoriu
Editura Tritonic
Lucia Verona si-a inceput cariera literara cu traduceri dinliteratura universala, a continuat cu teatru, apoi cu proza.Romanul de fata a fost publicat in 2001, la Editura Albatros. Ceade fata este o editie revazuta. Autoarea vrea sa scrie un romanenglezesc, dar cu realitati neenglezesti, cu unul dintrepersonajele ei preferate, care este Don Juan ("un personaj plin depromisiuni, in toate sensurile, dar in primul rand in sensulliterar"), care intervine chiar in scrierea cartii pe care ociteste pe masura ce se elaboreaza. Prin urmare, o carte cu maimulte planuri de lectura si mult umor, cu oarece demitizare si incare, printre personaje, apare chiar "Lucia Verona, doctor indonjuanologie".
L.J.Smith
Lupta
Jurnalele Vampirilor - 2
Editura Leda

"Jurnalele Vampirilor" sunt o serie de romane horror cu vampiri,care o au in centrul actiunii pe Elena Gilbert, o liceananehotarata intre doi frati vampiri. Seria a aparut intai ca otrilogie, in 1991, presiunea publicului a dus la aparitia celuide-al patrulea volum, si acesta continuat dupa cativa ani de pauza.Romanele au fost adaptate intr-un serial de televiziune care a avutpremiera in septembrie 2009. Alaturi de eroina, o fata frumoasa cuochi albastri, cei doi frati vampiri sunt Stefan, distant simisterios, care incearca s-o apere de ororile trecutului sautragic, si Damon, periculos si manat de dorinta de a se razbuna peStefan, fratele pe care il invinuieste ca l-a tradat. Traducere dinlimba engleza de Liviana Tane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO