Ziarul de Duminică

Cartea de literatura

Cartea de literatura
15.04.2009, 14:25 35

 
 
Mario Vargas Llosa
 
Baietii si alte povestiri
Editura Humanitas
 
Volumul reuneste, de fapt, doua volume de povestiri – „Sefii" si „Baietii". Primul a fost publicat in 1959 si marcheaza debutul oficial ca prozator al lui Mario Vargas Llosa. Cuprinde sase povestiri care anunta deja o perspectiva aparte in contextul literaturii sud-americane. „Baietii" a fost scrisa un deceniu mai tarziu si marcheaza un punct de cotitura in creatia prozatorului. „Subiectul imi dadea tarcoale de cand citisem, intr-un ziar, ca un caine a emasculat un nou-nascut, intr-un satuc din Anzi – spunea Lllosa. Imi doream sa scriu despre aceasta rana deschisa care, spre deosebire de altele, nu se inchide, ci, odata cu trecerea timpului, se deschide din ce in ce mai mult". Traducere din spaniola de Dragos Cojocaru.
 
 
Graham Swift
 
Pamantul apelor
Editura Polirom
 
Aparut in 1983, este romanul care i-a adus lui Swift recunoasterea literara. Cartea a fost nominalizata la Booker Prize si a primit alte cateva premii prestigioase. In 1992, a fost ecranizata in regia lui Stephen Gyllenhaal, cu Jeremy Irons in rolul principal. Succesul se datoreaza in egala masura povestii de iubire dintre Tom Crick, naratorul, devenit profesor de istorie, si fiica unui fermier, Mary Metcalf, si perspectivei ample in care este integrata aceasta poveste. Este un roman de dragoste, dar si unul istoric, genul de roman conservator britanic. Traducere din limba engleza de Cristina Poenaru si Maria-Sabina Draga.
 
 
Vera Ion
 
Weekend cu mama
 
Control AltDelete
Editura RAO
 
Vera Ion a scris intai scenariul filmului regizat de Stere Gulea si care ruleaza pe ecrane de luna trecuta, apoi, pentru campania de promovarea a peliculei, a scrsi si cartea de fata. O femeie care a plecat in urma cu 15 ani sa munceasca in Spania, unde si-a intemeiat o familie, revine in tara, unde a lasat o copila in grija rudelor. Copila a crescut rebela, a fugit de acasa, a nascut la randul ei o fetita, s-a dedat drogurilor. Mama incearca sa si-o apropie, dar ramane pentru fata mult timp o straina. Cartea, ca si filmul, sfarseste foarte prost. Dar important e ca descrie o lume cu care cei mai multi dintre noi nu sunt nici obisnuiti, nici familiari si ca trage un semnal de alarma. Volumul mai cuprinde interviuri si informatii despre film.
 
 
Sadie Jones
 
Proscrisul
Editura Leda
 
Este anul 1957 si Lewis Aldridge se intoarce acasa, la Waterford, un mic oras din sudul Angliei. Are nouasprezece ani si de-abia a iesit din inchisoare. Intoarcerea sa provoaca o implozie nu numai in familia lui, ci in intreaga comunitate. Romanul face portretul ipocriziei dintr-un orasel de provincie si exploreaza constrangerile sociale si climatul de susceptibilitate si de refulare a sentimentelor din anii ’50, precum si impactul acestora asupra unui tanar. Ideea cartii a fost aceea de a arata un om ranit, de care toata lumea se indeparteaza instinctiv, asa cum in natura animalele fug de cei slabi si raniti: pe oameni ii sperie durerea profunda, de care au o teama ancestrala. Traducere din limba engleza de Adrian Buz.
 
 
W.G. Sebald
 
Austerlitz
Editura Curtea Veche
 
"Cartea ne dezvaluie incetul cu incetul biografia misteriosului personaj pe care povestitorul il intalneste mereu, pe neasteptate, in diferite locuri din Europa. Insigurat si melancolic, Jacques Austerlitz – care traieste de mic copil in Anglia, unde a fost trimis de parintii sai, niste evrei cehi – n-a aflat decat tarziu care-i sunt adevarata origine si numele. De atunci strabate neobosit continentul in lung si in lat, in cautarea propriei identitati si a urmelor parintilor sai disparuti" (Alexandru Sahighian). Traducere din limba germana si note de Irina Nisipeanu.
 
 
Rilke – Tvetaieva – Pasternak
 
Roman epistolar, 1926
Editura Ideea Europeana
 
„Corespondenta de o rara densitate, constituind un act superior de iubire fata de literatura, fata de existenta tratata ca sansa de inzidire intr-un destin de litere. Rilke, Tvetaieva si Pasternak sunt si autorii uneia dintre cele mai frumoase povesti de iubire din istoria literaturilor lumii. Fiecare rand din scrisorile lor zvacneste, sfaraie, se incinge sub teascul celor trei destine exemplare. Bolnav, Rilke moare la sfarsitul anului in care ii scrie Marinei si lui Boris. Marina – peste circa doua decenii si jumatate – se sinucide. Iar autorul volumului Sora mea – viata va trai intr-o singuratate si izolare atroce." Traducere din germana si rusa de Janina Ianosi. Adaptarea comentariilor si note de Ion Ianosi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO