Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ Un autor condamnat de Mafie

CARTEA DE ISTORIE/ Un autor condamnat de Mafie
28.10.2009, 13:36 73
Roberto Saviano
Gomora, cealalta mafie aItaliei
O calatorie in imperiuleconomic si in visul de dominatiei al Camorrei
Editura Univers
"M-am nascut pe pamanturileCamorrei, in locul cu cele mai multe crime din Europa, interitoriul unde ferocitatea este strans legata de afaceri, undenimic nu are valoare daca nu genereaza putere. Unde totul aregustul unei batalii finale. Parea imposibil sa ai o clipa de pace,sa nu traiesti mereu in interiorul unui razboi unde fiecare gestpoate deveni o cedare, unde fiecare nevoie se transforma inslabiciune, unde trebuie sa cuceresti totul smulgand carnea de peoase. Pe pamantul Camorrei, a combate clanurile nu inseamna luptade clasa, afirmarea unui drept, redobandirea cetateniei. Nuinseamna o constientizare a propriei onoare, tutelarea propriuluiorgoliu. Este ceva mult mai esential, mai carnal, in mod feroce. Pepamantul Camorrei a cunoaste mecanismele de afirmare a clanurilor,dinamicile extractiei sociale, investitiile acestora inseamna aintelege cum functioneaza vremurile pe care le traim, din toatepunctele de vedere si nu numai in perimetrul geografic alteritoriului propriu. A te pune contra clanurilor devine un razboipentru supravietuire, ca si cum existenta insasi, hrana pe care omananci, buzele pe care le saruti, muzica pe care o asculti,paginile pe care le citesti nu ar reusi sa-ti ofere sensul vietii,ci doar pe acela al supravietuirii."
Dintre toate organizatiilecriminale din Italia, Camorra este cea mai extinsa, dar se stiuputine lucuri despre ea. "In conul de umbra produs de atentiaacordata in mod continuu Cosei Nostra si de atentia obsesivarezervata bombelor Mafiei, Camorra a gasit distragerea mediaticaideala pentru a ramane practic necunoscuta." Baza - orasul Napoli,dar organizatia s-a extins in intreaga Europa.
Dezvaluirea, facuta de CarmineSchiavone, varul unui fost cap al Camorrei, care colaboreaza acumcu justitia, a mobilizat opinia publica internationala. Intr-unapel la solidaritate, sase laureati Nobel (intre care MihailGorbaciov, Gunter Grass, Desmond Tutu si Orhan Pamuk) au cerutprotectia lui Saviano.
Impactul dezvaluirilor luiRoberto Saviano - el insusi nascut si crescut la Napoli - a fostimens. Numai in Italia, "Gomora" s-a vandut in peste 1,2 milioanede exemplare. In unele licee din zona Napoli se distribuie gratuit,iar profesorii au cerut introducerea sa in programa scolara. Ceimai "absorbiti" cititori s-au dovedit capii Camorrei, care aufalsificat cartea, rescriind capitole intregi si punand-o invanzare la un sfert de pret.
Intreaga regiune a Campaniei pare sa fi luat dezvaluirile luiSaviano drept o ofensa de neiertat. "E un curent de opinie extremde negativ impotriva mea, in Campania si in tot sudul Italiei.Multi cred ca am creat o imagine extrem de proasta zonei si amalungat turistii. Cand un proprietar mi-a inchiriat un apartament,vecinii m-au fortat sa plec. (…) Traiesc ca un fugar, ca si cum asfi comis o crima".
Efectele cartii au fost triplatede ecranizarea lui Matteo Garrone, o fresca tulburatoare in stilul"Orasul zeilor" despre cum s-a insinuat Mafia in copilariile sivietile oamenilor simpli din regiunea Campania. Un film cu actorineprofesionisti (doi dintre ei au fost arestati pentru veritabilelegaturi cu Mafia) la fel de apreciat precum volumul care l-ainspirat: a obtinut Marele Premiu la Cannes, in 2008, si a fostnominalizat la Globurile de Aur, insa a fost ignorat laOscar.
"Gomora" a fost scrisa dupa anide documentare, toate datele oferite de autor fiind extrem de bineprobate. Cartea dezvaluie cum sunt racolati baietii - crescuti incultul boss-ului si invatati sa sfideze moartea - inca dincopilarie (se trage asupra lor cu arme adevarate, dupa ce le suntoferite veste antiglont), cum se fac afacerile cu deseuri toxice,trafic in care sunt implicati si romanii, cum arata piatainternationala a armelor (Camorra o administreaza in cea mai mareparte si impune pretul mitralierelor Kalasnikov), cum se produc sise vand falsurile dupa creatiile marilor case de moda, cumconlucreaza Mafia italiana cu cea chineza pentru "infiltrarea"marfurilor de proasta calitate pe pietele europene si cum se spala,in final, banii murdari, investindu-i in cazinouri, hoteluri saucumparand titluri de stat in alte tari.
Romania e amintita de multe oriin volum, in pasaje despre traficul de arme, afaceri la nivelinalt, coruptie, mafioti metamorfozati in tara noastra in italieni"de bine" (e amintita si arestarea lui Francesco Schiavone, capulclanului Casalesi, care a avut o amanta românca, LuizaBotez).
"Camorra, imediat dupa cadereacortinei socialiste, s-a intalnit cu conducatorii partidelorcomuniste in descompunere. La masa tratativelor s-au asezatreprezentand Occidentul puternic, destoinic si tacut. Stiind decriza acestora, clanurile au cumparat in mod neoficial de lastatele din est - Romania, Polonia, Rusia - intregi depozite dearme, platind ani de-a randul salariile paznicilor, soldatilor deplanton, ofiterilor insarcinati cu pastrarea resurselor militare",scrie Saviano.

RobertoSavianoeste un tanarde 30 de ani care, de la aparitia cartii, se afla sub paza strictaa politiei italiene si isi schimba frecvent locuinta. Camorra aanuntat ca-i va oferi celui care il va omori o recompensauriasa.

Traducere de Corina Petroff(doctorand in istoria limbii italiene la Scuola Normale Superioredin Pisa) si Adriana Stanescu. Note de Corina Petroff

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO