Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE / Istoria călugărilor-soldaţi

CARTEA DE ISTORIE / Istoria călugărilor-soldaţi
12.07.2010, 16:17 38


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismuluişi Memoria Exilului Românesc

Andrei Lascu, Alexandru Matei, Alin Mureşan, Constantin Petre,Adrian Sandu, Constatin Vasilescu

Experienţe carcerale în România comunistă (IV)

Editura Polirom

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi MemoriaExilului Românesc a demarat proiectul "Experienţe carcerale înRomânia comunistă" în 2007. Este vorba de realizarea unorinterviuri cu foşti deţinuţi politici, publicarea unor volume demărturii în care să fie prezentate abuzurile, torturile şitratamentele inumane aplicate "duşmanilor politici şi de clasă" înperioada 1945-1989. Primul volum a apărut la sfârşitul anului 2007,în 2008 - volumul al doilea, în 2009 - volumul al treilea. Încadrul proiectului au fost realizate până în prezent peste 180 deinterviuri. Elementul de noutate este dat de faptul că mareamajoritate a celor intervievaţi nu şi-au mai prezentat niciodatăexperienţele de detenţie (prin memorii, interviuri etc). Volumul defaţă conţine un număr de 26 de dialoguri realizate în judeţeleAlba, Botoşani, Caraş-Severin, Harghita, Ialomiţa, Olt, Suceava şiTeleorman. Volum coordonat de Cosmin Budeancă.

Arnaud de la Croix

Templierii

Istoria călugărilor-soldaţi

Editura Lucman

Istoria Ordinului Templului coincide, cu o aproximaţie de câţivaani, cu cea a cruciadelor, asa încât templierii nu pot fi înţeleşifără a cerceta acest context. Autorul cărţii de faţă pleacă - şi ospune în prefaţă - de la constatarea că în rafturile librăriilor,ca şi pe web, există actualmente "două domenii separate consacrateliteraturii templiere: cea a adepţilor ezoterismului şi cea aadepţilor istoriei <<serioase>>. Dar dacă şi unii, şialţii se înşală mai mult sau mai puţin? (...) Pentru a abordaîntr-o manieră nouă întemeierea, ascensiunea şi desfiinţareaordinului, ne vom întoarce la surse, în măsura în care ele suntdisponibile şi ştiind că ele însele ţin, fiecare, de o tendinţădată. Vom încerca, de asemenea, să vedem prin ce continuă săprezinte interes pentru noi aventura templierilor astăzi, aici şiacum". Traducere de Nicolae Baltă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO