Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ Cea mai bună lucrare dedicată CIA

CARTEA DE ISTORIE/ Cea mai bună lucrare dedicată CIA
12.08.2010, 23:43 35

Max Gallo
Revoluţia franceză
I. Poporul şi Regele
(1774-1793)
Editura Allfa

Max Gallo, istoric şi om politic francez, membru al AcademieiFranceze din anul 2007, recompensat cu numeroase premii pentruîntreaga sa carieră, şi-a propus să reconstituie, pe bazedocumentare solide, istoria Revoluţiei franceze. El este şi autorulunei celebre biografii, "Napoleon", din care s-au vândut un milionde exemplare. Respectând scupulos datele sitorice, Gallo recompuneîn acest prim volum împrejurările care au dus la divorţul dintreregele Ludovic al XVI-lea, aclamat ca un salvator la suirea sa petron în 1774, şi poporul sătul să accepte lipsa de voinţă asuveranului său. Traducere din limba franceză de RodicaFrăţilă.

Tim Weiner
CIA, o istorie secretă
Editura Litera internaţional

Cartea de faţă a fost considerată cea mai bună lucrare dedicatăserviciilor secrete americane, o lectură obligatorie pentru toţicei interesaţi de istoria CIA. Autorul (jurnalist foarte cunoscut,deţinător al Premiului Pulitzer pentru investigaţiile privindprogramele secrete americane) a studiat peste 50.000 de documente,mare parte din arhivele CIA, şi a realizat sute de interviuri cufoşti membri şi chiar directori ai Agenţiei. Weiner şi-a propus sădezvăluie motivele ce au stat la baza eşecurilor monumentale cucare s-a confruntat CIA de-a lungul timpului. Autorul precizeazăîntr-o notă că n-a folosit nici o sursă anonimă, nici un citatîntamplător, nici un zvon. "Este prima istorie a CIA compusăcomplet din rapoarte de primă mână şi documente originale. Este,prin natura ei, incompletă. Nici un preşedinte, nici un director alAgenţiei Centrale de Informaţii şi cu siguranţă nici un străin nupoate şti totul despre Agenţie. Ceea ce am scris aici nu esteîntregul adevăr, dar este adevărul şi numai adevărul. Sper săservească drept avertisment."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO