Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE / Ce a fost cu adevarat fascismul

CARTEA DE ISTORIE / Ce a fost cu adevarat fascismul
28.07.2009, 15:49 75
 

Ernst Nolte

Fascismul in epoca sa
Action Francaise; Fascismul italian; National-socialismul
Editura Vivaldi
 
Cartea a fost publicata in 1963, reeditata de nenumarate ori, tradusa in mai multe limbi si considerata indispensabila, chiar si astazi, oricarei dezbateri privind fascismul. Traducerea de fata s-a facut dupa editia din 1984, a noua. Autorul, ca si alti istorici germani (Michael Sturmer, Andreas Hillgruber, Klaus Hildebrand) si spre deosebire de Jurgen Habermas si adeptii Scolii de Filosofie din Frankfurt pe Main, sustine ca fenomenul politic al national-socialismului si latura antisemita a acestuia ar trebui plasate in cadrul extins al istoriei universale drept o consecinta logica si invariabila a revolutiei bolsevice, o reactie la aceasta si la evenimentele consecutive ei din anii premergatori celui de-al doilea razboi mondial. "Prin insusi titlul sau – scrie Nolte -, <<Fascsimul in epoca sa>> se deosebeste de teoria totalitarismului in masura in care aceasta intruchipa o analiza structurala de stiinta politica, ea punand alaturi national-socialismul lui Hitler si bolsevismul lui Stalin si comparandu-le pe amandoua de pe pozitia comuna a orientarii lor vizavi de <<statul constitutional occidental>>, in mare masura considerandu-le similare din acest punct de vedere." La fel in cazul fascimului italian: Mussolini a fost considerat eminenta cenusie a Partidului Socialist, de care s-a despartit. "Deci, continua Nolte, daca miscarile fasciste au fost inainte de toate reactii vizavi de marxism, de care au fost in acelasi timp - intr-o forma schimbata sau deformata - imbibate, atunci se impune implicit o continuare a cerectarii si punerea justificata a intrebarii daca si marxismul, la randul lui, a fost tot un soi de reactiune printre multe altele, in mod specific inregistrate si prelucrate." "Cartea lui Nolte – scria Kurt Sontheimer in "Frankfurter Allgemeine Zeitung" - imbogateste intr-un mod cu totul exceptional intelegerea fascismului ca fenomen general. O carte cu o ideatie clara, un stil impresionant si un control deplin al substratului istoric." Traducere si note de Viorel Bucur.
 

Ernst Nolte s-a nascut in 1923, a studiat filosofia, a fost profesor de gimnaziu si a publicat cartea de fata in 1963, tema ei constituind subiectul lucrarii de docenta, un an mai tarziu, la Koln. Din 1965, este profesor de istorie moderna la Universitatea din Marburg, iar din 1973 - la Freien Universitat Brelin. A primit mai multe premii importante. Intre cartile publicate s-au numarat: "Razboiul civil european 1917-1945. National-socialismul si bolsevismul" (tradusa si ea in romaneste), "Gandirea istorica in sec. XX. De la Max Weber la Hans Jonas", "Puncte contradictorii. Controverse actuale si viitoare cu privire la national-socialism", "Germanii si trecutul lor. Amintire si uitare – de la fondarea imperiului sub Bismarck si pana in prezent". 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO