Ziarul de Duminică

Cartea de istorie

Cartea de istorie
31.03.2009, 15:07 26

 
Sanda & Vlad Stolojan
 
Sa nu plecam toti odata
 
Amintiri din Romania anilor 50
Editura Humanitas
Traducere din franceza de Dana Petrisor. Postfata de Matei Cazacu si Nicolas Stolojan. Insemnarile de fata au drept repere cronologice perioada dintre anii 1948 si 1962 – cea mai intunecata a dictaturii comuniste. In acea perioada, Vlad Stolojan a fost arestat si condamnat de doua ori, a doua oara in 1958; amintirile sale din inchisorile Jilava, Malmaison, Gherla si Aiud le completeaza pe cele ale sotiei sale (in inchisoare l-a cunoscut, printre altii, pe Nicolae Steinhardt). Cum situatia se agrava, Sanda Stolojan a cerut ajutorul familiei franceze a sotului ei (mama lui Vlad se casatorise a doua oara cu contele Jean le Marois, descendent de general al lui Napoleon). Familia Stolojan a fost cumparata de la statul roman si cei doi au parasit Romania in ianuarie 1962. Sanda Stolojan va reveni in 1968, ca traducatoare a generalului Charles de Gaulle. Vreme de peste 30 de ani, ea va fi traducatoarea oficiala a guvernului francez pentru limba romana.
 
 
 
Stelian Tanase
 
Istoria caderilor regimurilor comuniste
 
Miracolul revolutiei
Editura Humanitas
La zece ani de la caderea regimurilor comuniste, a vazut lumina tiparului prima editie a acestei carti, care se numea doar Miracolul revolutiei. La douazeci de ani, cartea reapare, cu titlul schimbat. Este o cronica a evenimentelor din 1989, dar suprinde si evenimentele petrecute incepand cu jumatatea anilor 70, care au pregatit caderea regimurilor. O excelenta istorie a transformarii unei lumi.
 
 
 
Stelian Tanase
 
Clientii lu’ Tanti Varvara
Editura Humanitas
„Pentru neobositul falsificator al istoriei care a fost regimul comunist, piatra de incercare s-a dovedit a fi propriul sau trecut. Stapan absolut pe documente si pe constiintele martorilor, PCR a fost in cele din urma incapabil sa-si scrie propria istorie; mai precis, a rescris-o de atatea ori, incat aceasta devenise un simplu joc de puzzle in care conturul pieselor se modifica de la un an la altul pana la indistinctie. Cu binecunoscuta sagacitate a cercetatorului dublata de un recunoscut talent de romancier, Stelian Tanase abordeaza in Clientii lu' Tanti Varvara ("Tanti Varvara" e numele dat Sigurantei in jargonul militantilor) tocmai perioada tulbure de la inceputul miscarii comuniste din Romania, urmarind sa desparta apele, sa desluseasca realitatile ascunse sub invelisul legendei. Si o face sub forma unei galerii de portrete, bazate pe marturii din epoca si pe dosarele intocmite de Siguranta unor militanti aflati in fruntea miscarii, de la Cristian Racovski si Panait Istrati, pana la Lucretiu Patrascanu si Belu Zilber, intre care se tese un adevarat paienjenis de relatii amintind de clanurile mafiote." (Editura Humanitas)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO