Ziarul de Duminică

Cartea de buzunar de la RAO (II)

Cartea de buzunar de la RAO (II)

Cartea de buzunar de la RAO (II)

Autor: Ziarul de Duminica

01.07.2011, 00:10 77

În numărul trecut al ziarului nostru apărea o primă parte despreuna dintre colecţiile populare cu vechime ale editurilor noastre,al cărei număr de titluri este impresionant, fie şi doar dacă ţinemcont că, în general, apar câteva pe lună, constant, de ani buni.Este vorba de "Cartea de buzunar" de la Editura RAO. În general înaceastă colecţie apar cărţi cu priză la public, din toate domeniile- istorice, drame psihologice, aventuri, chiar thrillere, deşiexistă o colecţie aparte pentru acest din urmă gen literar. Autoriilor sunt cei care asigură magma, solul fertil al literaturilorrespective, adică sunt scriitori care îşi cunosc bine meseria,scriu mult, cărţile lor sunt traduse în alte limbi, dar nu ajung larangul de capodopere, deşi foarte multe nu sunt de părăsit pe obancă de metrou pentru următorul călător. Sunt de regulă titlurinoi, cele mai multe din anii 90 sau 2000, cum se întâmplă şi cucele asupra cărora ne-am oprit în numărul trecut al "Ziarului deDuminică" şi o vom face şi în acesta.

Din păcate, nu putem să nu reproşăm editurii că lipseşte unlucru esenţial. Nicăieri, pe niciunul din volumele publicate înaceastă colecţie nu există vreo notiţă cât de mică despre autor, nuştii dacă e contemporan cu noi sau nu, cât a scris, dacă este unautor de succes, dacă a fost tradus în alte limbi etc. Nici desprecartea tradusă nu se dau informaţii, doar rareori apare câte omenţionare a eventualului premiu primit.

P.D.James - O meserie nepotrivită pentru o femeie.Traducere din limba engleză de Irina Stoica. Mark, fiul lui SirRonald Callender, s-a spânzurat în condiţii misterioase. CordeliaGray, devenită unic proprietar al Agenţiei de Detectivi Pryde, esteangajată de Sir Ronald ca să afle motivele din spatele aparenteisinucideri a lui Mark. Pe măsură ce Cordelia pune cap la capfaptele şi sapă tot mai adânc în secretele bine ascunse alefamiliei Callender, ea descoperă că Mark avea mulţi prieteni, darşi un duşman de moarte. Romanul a primit un premiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO