Ziarul de Duminică

CARTEA DE ARTA

CARTEA DE ARTA
12.08.2009, 14:28 67
Adrian Guta
Generatia ’80 in artele vizuale
Editura Paralela 45
 
Proaspat lansata la Bookfest, cartea publicata de catre criticul si istoricul de arta Adrian Guta insumeaza mai multi ani de cercetari si o preocupare constanta pentru arta generatiei ˜80, formulata inca din studentie. Subiectul cartii de fata a fost si cel al tezei de doctorat. Cartea analizeaza fenomenul artistic identificat in titlul sau de la inceputuri pana in prezent. "Apropierea multifatetara de arta generatiei '80 oferta si prilejul unei priviri mai ample asupra artei contemporane romanesti. Nu sunt omisi in aceasta carte precursori, situatii pregatitoare, paralelisme. Subliniez, desigur, contributiile specifice ale promotiilor de care ma ocup si schitez influenta optzecistilor asupra tinerilor lansati in epoca postdecembrista. Apare un moment in care ruptura si continuitatea solicita o analiza mai nuantata, chiar din perspectiva generationista. Nu este mai putin adevarat ca schimbari la nivelul faptelor, al atitudinilor, al perceptiei recontextualizate, nu trebuie sa ne impiedice sa conservam memoria unui fapt istoric trait, cu trasaturile si, dupa caz, incisivitatea pe care le-a avut atunci. Arta generatiei '80 se poate defini prin ceea ce numim work in progress, isi continua drumul, iar cercetarea de fata impartaseste aceasta conditie si aprecierile pe care le fac au valoarea unei etape de lucru - concluziile vor fi la indemana altora, mai tarziu..."
Dupa lamuririle preliminare din "Introducere", Adrian Guta se ocupa de "arta (cultura) alternativa" (raportul dintre cultura si ideologie, generatia literara 80, rezistenta prin cultura, arta alternativa); de "Generatia artica 80: portret de grup" (extrem de interesante si utile secventele autoportretistice); dupa care urmeaza "Directii/ elemente de analiza" ("Cateva directii de cercetare care mi se par potrivite pentru inscriptibilitatea artistilor optzecisti").

Volumul beneficiaza si de o substantiala iconografie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO