Ziarul de Duminică

Cartea care a scandalizat Europa

Cartea care a scandalizat Europa

Autor: Ziarul de Duminica

21.02.2013, 23:51 8065

Elisabeth Badinter

Mamă sau femeie?

O polemică despre maternitate ca o nouă formă de sclavie

Editura Litera

Traducere din limba franceză de Vasile Savin.

"1980-2010: Aproape fără să ne dăm seama, în concepţia noastră despre maternitate s-a produs o revoluţie. Nicio dezbare, niciun glas mai aprins nu a însoţit această evoluţie sau, mai degrabă, această involuţie. Însă, cu toate acestea, obiectivul ei este considerabil, el fiind, nici mai mult nici mai puţin, decât reducerea maternităţii în centrul destinului feminin." Autoarea numeşte acest fenomen "revoluţia tăcută". "Lumea femeilor se scindează şi se diversifică. Ignorarea acestei realităţi înseamnă să fii orb."

Trăim o epocă a contradicţiilor - a fi mamă înseamnă astăzi împlinirea supremă pentru o femeie, dar şi sacrificarea independenţei, a carierei, a vieţii sociale şi chiar de cuplu. Mamele cu normă întreagă primesc mai puţini bani şi se află deseori în situaţia de a răspunde la întrebarea "Dar tu ce faci toată ziua?" Într-o societate în care majoritatea munceşte şi în care femeia ideală reuşeşte pe plan profesional, cea care stă acasă pentru a-şi creşte copiii riscă să devină sclava propriei alegeri.Nu este de mirare că femeile aleg să devină mame tot mai târziu, adesea după treizeci de ani, după efectuarea studiilor, găsirea unui serviciu şi a unui partener de viaţă stabil. În ţările cele mai atinse de scăderea natalităţii, se observă doi factori principali care constituie frâne puternice în calea dorinţei femeilor de a deveni mame. Primul este presiunea socială a modelului bunei mame, cea care se sacrifică total pentru copil, uitând să fie şi femeie. Cel de-al doilea - care decurge din primul - este absenţa unei politici familiale în favoarea femeilor (şi asta într-o perioadă dominată de crize economice şi de nesiguranţă financiară atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi).

Aşadar, este maternitatea o nouă formă de sclavie?

Elisabeth Badinter, personalitate a culturii franceze şi feministă angajată, încearcă să răspundă acestei întrebări şi multor altora, antrenându-ne într-o polemică pasională, însoţită de analize bine documentate şi de părerile unor specialişti în domeniu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO