Ziarul de Duminică

Capodopere/ de Ziarul de Duminică

Capodopere/ de Ziarul de Duminică

Autor: Ziarul de Duminica

15.07.2011, 00:04 84

Nikos Kazantzakis - Ultima ispită a lui Hristos.Traducere din neogreacă, postfaţă şi note de Ion Diaconescu.Considerată capodopera lui Nikos Kazantzakis, maestru al prozeimoderne şi una dintre cele mai neobosite conştiinţe ale timpuluisău, Ultima ispită a lui Hristos propune o monumentalăreinterpretare ficţională a Evangheliilor. Romanul a fost ecranizatîn 1988 de Martin Scorsese, avându-i în rolurile principale peWillem Dafoe şi Harvey Keitel. Asemenea cărţii, pelicula a suscitatla rândul ei numeroase polemici. Alături de Viaţa şi peripeţiilelui Alexis Zorba şi de Hristos răstignit din nou,Ultima ispită a lui Hristos rămâne una dintre cele maicunoscute lucrări ale scriitorului cretan: tradusă încă din 1952,înainte de a fi publicată la Atena în 1955, cartea a circulat în 27de ţări, versiunea germană fiind reeditată de 12 ori, cea francezăşi engleză de câte opt ori. Trei adaptări pentru teatru şiecranizarea din 1988 realizată de Martin Scorsese au consolidatcelebritatea lucrării. Kazantzakis inaugurează aici o nouă formă deabordare literară a textelor evanghelice, care va fi exploatată maitârziu de nume precum Norman Mailer, Anthony Burgess sau JoséSaramago. "Taina lui Hristos nu e numai taina unei anumite religii;ea este universal umană; în fiecare dintre noi izbucnesc lupta luiDumnezeu cu omul şi dorinţa arzătoare a împăcării", scrieKazantzakis în prologul romanului Ultima ispită a luiHristos, o cutremurătoare cronică a destinului şi jertfeiMântuitorului.

Nikos Kazantzakis (1883-1957) a fost nominalizat în mai multerânduri la Premiul Nobel. A primit, în 1956, Premiul pentru Pace laViena. În jumătatea de secol dăruită literaturii, a fost creatorulunei opere de dimensiuni impresionante şi s-a bucurat decelebritate în lume ca nici un alt autor grec, deţinând recordul detraduceri: în peste 100 de ţări.

Stefan Merrill Block - Povestea uitării. Traducere dinengleză şi note de Rodica Ştefan. În 2008, romanulPovestea uitării a fost desemnat cel mai bun debut laFestivalul de Literatură de la Roma şi a fost declarat depublicaţiile The Independent (Marea Britanie), SchoolLibrary Journal, St. Louis Post Dispatch şi AustinChronicle (SUA) cea mai bună carte a anului, iar în 2009 aajuns finalist la Indies Choice Book Award. Până în prezent a fostpublicat în peste zece ţări. Când mama i se îmbolnăveşte deAlzheimer, maladie care o îndepărtează de toţi cei dragi, Sethînţelege că, pe măsură ce amintirile ei se estompează sau pier,familia şi istoria personală i se destramă în faţa ochilor. Oricâtar încerca adolescentul retras să folosească metodele cercetăriiştiinţifice pentru a recompune trecutul mamei sale, secretulteribil de care fugea aceasta refuză să se dezvăluie altfel decâtîn meandrele poveştilor despre misteriosul tărâmIsidora.

Stefan Merrill Block s-a născut în 1982 în orăşelul Plano, dinTexas, unde şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa. A absolvitcursurile Washington University din St. Louis, Missouri, în 2004,iar în prezent locuieşte în New York. Povestea uitării(The Story of Forgetting) i-a adus imediat succesul depublic şi elogiile criticilor, aceştia salutând în Stefan MerrillBlock apariţia unui talent literar capabil să transfigurezeinformaţia ştiinţifică în artă narativă, într-o emoţionantă operăde ficţiune. Până în prezent, romanul a fost publicat în peste zeceţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO