Ziarul de Duminică

Câini în cinematografele din România/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

08.09.2016, 23:40 37

Omagiu unui mare romancier la Biblioteca Naţională a României: Duiliu Zamfirescu

Până la 31 octombrie 2016, Cabinetul de Manuscrise al Bibliotecii Naţionale a României propune publicului larg, dar şi specialiştilor, o expoziţie dedicată unuia dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi romancieri români, Duiliu Zamfirescu (1858-1922). 

Colecţia de Manuscrise a Bibliotecii Naţionale reuneşte documente extrem de diverse scrise de mâna marelui scriitor. Întâlnim, astfel: manuscrisele romanelor „În război” (Ms 10226) şi „Îndreptări” (Ms 10227); o poveste de dragoste pe fondul epocii de reforme a domnitorului Alexandru Ioan Cuza (Ms 16983); o nuvelă despre fiul unui medic român şcolit la München (Ms 10588); un rezumat al unui text filosofic care îl plasează pe Descartes, cu al său eu gânditor, în dezbaterea privind energia universală (Ms 10591); o piesă de teatru (farsă) despre preocupările lingvistice ale lui Hasdeu (Ms 10587); un text de teorie literară privind Poporanismul (Ms 10585); o serie de poezii idilice (Ms 10582); o prezentare înaintată Academiei Române referitoare la un codice latino-moldav din 1725 (Ms 10577); un fragment de discurs politic contra oamenilor lui Vintilă Brătianu (Ms 10536); consideraţii filosofice despre credinţă şi necredinţă (Ms 10303); notaţii privind vestigiile istorice şi consideraţii existenţialiste pe tema vânătorii (Ms 10839), iar lista poate continua. Foarte interesantă este corespondenţa cu fiul său, Alexandru Zamfirescu, precum şi cu diplomatul Trandafir Djuvara, prieten şi coleg de la Ministerul de Externe. 

Expoziţia Dincolo de paravanul faimei: portretul nuanţat al unui mare scriitor român – Duiliu Zamfirescu prezintă o selecţie de manuscrise, piese de corespondenţă şi fotografii din Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României, în încercarea de a realiza un portret mult mai profund decât ne lasă să întrezărim operele scriitorului îndeobşte cunoscute, cu un interes real pentru reflecţia filosofică, desfăşurând o activitate socială complexă, ca diplomat de carieră, dar şi ca familist şi moşier. 

Îl descoperim, astfel, pe Duiliu Zamfirescu ca prieten recunoscător (Ms 26114), cetăţean devotat Coroanei (Ms 11550), tată afectuos, rănit de scrisoarea trimisă de fiul său (Ms 13909), nevoit să se apere în faţa unei nedreptăţi profesionale (Ms 12389), autor al unor poezii romanţioase (Ms 11511) şi al unui dicţionar de cuvinte populare (Ms 10590), polemist (Ms 10583, Ms 10543), autor de discursuri pentru ocazii festive (Ms 10537, Ms 10589), liber-cugetător declarat (Ms 8506) şi, nu în ultimul rând, preocupat de dimensiunea existenţială a eroilor din tragedia greacă (Ms 10580).

Manuscrisele Duiliu Zamfirescu păstrate în Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României ne arată un om viu, o personalitate cu lumini şi umbre, o figură memorabilă a culturii noastre.

Curator: Cristina Marinescu

Expoziţia „Dincolo de paravanul faimei: portretul nuanţat al unui mare scriitor român – Duiliu Zamfirescu” (foto 1) poate fi vizitată în spaţiul „Puţul cu apă rece”, aflat la Mezanin. 

Intrarea este liberă.

Toate documentele prezente în expoziţie pot fi consultate in extenso, în Biblioteca Digitală Naţională.

 

ICR oferă două burse „Ion Mincu” pentru arhitectură, urbanism şi patrimoniu

Institutul Cultural Român anunţă lansarea unui nou apel la candidatură pentru bursele „Ion Mincu”, sesiunea 2016-2017.  Se acordă anual două burse, în valoare de 3.000 de euro fiecare, pentru o perioadă de două luni. Data limită pentru depunerea dosarelor este 15 septembrie 2016.

Acest tip de bursă a fost inaugurat în 2013, având în vedere încurajarea absolvenţilor la nivel de master şi doctorat în domeniile arhitectură, urbanism, conservarea patrimoniului cultural şi istoric, şi perfecţionarea studiilor, timp de două luni, în cadrul unor instituţii de învăţământ şi/sau de cercetare prestigioase din Europa, alese de candidaţi în funcţie de proiectele de cercetare gândite în prealabil.

Domeniile pentru care se organizează evaluarea şi selecţia: arhitectură, urbanism, conservarea patrimoniului cultural şi istoric

Durata bursei: 2 luni

Documente necesare pentru înscriere (dosarul de solicitare a bursei):

- formularul de înscriere ;

- CV;

- copie a actului de identitate/paşaport;

- descrierea proiectului de cercetare, care va conţine 3 minimum 3 pagini (MS Office) – având în vedere paşii pe care îi va urma cercetarea, spaţiile pe care candidatul le are în vedere, necesitatea desfăşurării acestei cercetări în România;

- un portofoliu conţinând DVD-uri cu fotografii şi/sau fotocopii care să demonstreze activitatea practică a candidatului domeniul ales (planuri urbanistice, machete, materiale redactate pe parcursul anilor de studiu);

- o scrisoare de recomandare din partea profesorului coordonator al lucrării de doctorat;

- scrisoare de intenţie (într-o limbă de circulaţie internaţională);

- cópii după documente oficiale care atestă participarea într-un program doctoral acreditat sau deţinerea titlului de doctor la o universitate acreditată.

Documentaţia va fi redactată atât în limba română, cât şi într-o limbă de circulaţie internaţională.

Adresa la care se trimit documentele: Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38, sector 1, 011824 Bucureşti.

Contact: catalin.rogojinaru@icr.ro

 

Stop-Cadru. Bucureştiul invizibil. Eveniment cultural cu, despre şi pentru copii şi tineri

În cadrul candidaturii Bucureştiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii, ArCub Gabroveni găzduieşte în perioada 7 – 14 Septembrie un eveniment cultural cu, despre şi pentru copii şi adolescenţi, „Stop-Cadru. Bucureştiul invizibil”.

Timp de o săptămână Hanul Gabroveni se va deschide publicului tânăr cu o serie de activităţi – workshop-uri, ateliere de creaţie, laboratoare de cercetare artistică, performance-uri, concerte, expoziţii şi proiecţii de filme. Toate create de copii sau tineri bucureşteni, dedicate copiilor şi tinerilor pasionaţi de artă (de orice fel). Fie că vorbim despre teatru, film, fotografie, muzică sau literatură, STOP CADRU acoperă o largă paletă de interes în domeniul artelor şi îi invită pe bucureşteni să experimenteze noi tipuri de expresie artistică, sau să reinterpreteze moduri de expresie tradiţionale.

Publicul este aşteptat într-un adevărat roller-coaster de imagini, senzaţii, experienţe artistice unice. Artişti profesionişti se alătură copiilor şi tinerilor îndrăgostiţi de pictură, film, teatru, muzică, literatură, fotografie şi creează cot la cot un set de evenimente pe cât de imaginative, pe atât de incitante.

Printre organizatorii evenimentului, alături de ArCub şi echipa Bucureşti 2021 se află Asociaţia T.E.T.A (organizatorii Festivalului Ideo Ideis), adolescenţii din clubul de fotografie CNSS – ShootHigh – liceeni ai Colegiului Sfântul Sava din Bucureşti şi studenţii UNATC secţia Actorie, anul II.


 

Pianista Angela Drăghicescu şi violistul Jacob Adams, la Filarmonica Cehă

Luni, 26 septembrie 2016, orele 19:00, la Sukova Hall, Rudolfinum, va avea loc concertul extraordinar al pianistei române Angela Drăghicescu şi violistului american Jacob Adams (foto 2).

Debutul celor doi muzicieni pe scena Filarmonicii Cehe continuă seria concertelor de la Carnegie Hall, ca parte a Trio 248, şi este susţinut de Institutul Cultural Român de la Praga, Ambasada României în Republica Cehă şi Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Cehă. Concertul va reuni compozitori cehi, români şi americani în interpretarea de excepţie a celor doi virtuozi.

Marţi, 27 septembrie 2016, orele 16:00, la Centrul Cultural American din cadrul Ambasadei S.U.A., se va derula un program artistic interactiv, axat pe aspecte inedite ale studiului practic şi teoretic al violei, prezentat de Jacob Adams, dar şi o expunere a noţiunilor elementare ale instrumentelor cu coarde şi tehnicilor instrumentale, de către Angela Drăghicescu.

 

Architecture Week, Praga: Viziunea românească asupra oraşului organic

În perioada 26 septembrie - 9 octombrie 2016 se va desfăşura cea de a X-a ediţie a Festivalului Internaţional Architecture Week Prague – o selecţie a celor mai importante proiecte de arhitectură contemporană, urbanism, peisagistică, regenerare urbană şi dezvoltare.

Institutul Cultural Român de la Praga a participat încă de la prima ediţie, din 2009, a Architecture Week Prague unde, anul acesta, va susţine proiectul Amenajare loc de îmbăiere pe lacul Tineretului / Bathing space on Tineretului Lake - o machetă realizată de arhitectul Szabolcs Korodi şi colaboratorii săi, însoţită de o proiecţie multimedia. Provocarea în acest proiect o reprezintă găsirea soluţiilor de arhitectură potrivite pentru o intervenţie într-un peisaj aproape neatins, care să respecte regulile mediului înconjurător.

Tema ediţiei din acest an este Oraşul Organic. Sunt invitate să participe peste 30 de ţări, prin intermediul ambasadelor şi al institutelor culturale. România este reprezentată de o echipă de designeri care schimbă felul tradiţional în care este creată arhitectura. Proiectul se potriveşte cu conceptul de anul acesta al festivalului oferind viziunea unei vieţi contemporane şi futuristice a oraşului şi promovând schimbarea pozitivă a spaţiului său public. Korodi Szabolcs este directorul studioului de arhitectură şi urbanism Vallum Ltd, absolvent al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (România), a beneficiat de bursă de studii la Leuven (Belgia), are studii DLA în cadrul Universităţii Tehnice din Budapesta (Ungaria) şi studii post-universitare în domeniul Conservării Clădirilor Istorice la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (România).

Programul festivalului este format din: expoziţia internaţională de machete (clădirea Mánes, Masarykovo nábř., 110 00 Praha 1), proiecţii de film, expoziţii de fotografie, lucrări grafice, prelegeri, conferinţe de specialitate şi tururi ghidate pentru a descoperi arhitectura capitalei şi a altor oraşe din Republica Cehă.

În data de 6 octombrie 2016, domnul Korodi Szabolcs va participa la Conferinţa Internaţională de Arhitectură şi la gala oficială a festivalului, iar în ziua următoare va fi angrenat într-o serie de prelegeri de arhitectură, susţinute de reprezentanţii ţărilor participante. Evenimentele din cadrul Architecture Week Prague, care au drept scop stimularea şi valorificarea curiozităţii în domeniul arhitecturii, vor oferi arhitectului român oportunitatea de a intra în contact cu o reţea profesionistă internaţională de reprezentanţi ai industriei de specialitate care construiesc şi contribuie împreună la conturarea mediului înconjurător.

 

Thrillerul Câini” va fi proiectat în avanpremieră pe 22 septembrie, în prezenţa actorilor

Thrillerul românesc, „Câini”, de Bogdan Mirică, va avea o proiecţie specială, în avanpremieră, la Teatrul de Vară din Herăstrău pe 22 septembrie (20:30), publicul având ocazia să discute despre filmări cu regizorul şi cu actorii din rolurile principale, Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu.

De asemenea, va fi prezetă şi o parte din echipa filmului. Toţi aceştia se vor întâlni cu publicul şi vor povesti despre experienţa de la filmări, emoţiile de la Cannes, TIFF şi Sarajevo, unde lungmetrajul de debut al regizorului Bogdan Mirică a avut proiecţii cu casa închisă şi a câştigat premii importante. Biletele pentru proiecţie pot fi cumpărate în avans de pe www.eventbook.ro.

Din 23 septembrie, „Câini” poate fi văzut pe ecranele din România, distribuit de Transilvania Film (foto 3). Trailer-ul oficial poate fi vizionat la acest link: http://bit.ly/2blVyZS

Proiecţii speciale şi întâlniri cu realizatorii şi actorii filmului vor fi organizate în mai multe oraşe din ţară, iar programul lor va fi anunţat în curând. La primele vizionări cu public, la TIFF, biletele s-au epuizat cu mult înaintea proiecţiei, motiv pentru care au fost organizate două spectacole suplimentare, şi acestea „sold out”.

„Câini” marchează debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mirică, scenaristul şi co-regizorul serialului HBO „Umbre”. Filmul a fost premiat la Festivalul de la Cannes, a câştigat Trofeul Transilvania la TIFF 2016 şi două premii la Festivalul de la Sarajevo: Heart of Sarajevo pentru „cel mai bun actor” – Gheorghe Visu, şi „Menţiunea Specială a Juriului”. În această toamnă, filmul va fi proiectat în festivaluri din Finlanda, Norvegia, Canada, Polonia, Israel, Spania, Portugalia, Germania, Suedia, Statele Unite şi Italia.

„Scenariul a pornit de la o lume pe care o cunosc foarte bine – lumea în care am copilărit, la bunica la ţară. De fapt, nu atât lumea aia m-a interesat, cât emoţiile mele faţă de ea, emoţii pe care le mai am în mine şi acum. Ce mi-a rămas în cap a fost caracterul arbitrar, imprevizibil al violenţei de acolo – am văzut oameni care săreau să se omoare, fără o miză clară – şi asta mi se pare înfricoşător. Cum poţi să te aperi de ceva ce nu poţi anticipa – nici măcar teoretic?”, a declarat Bogdan Mirică.

Acţiunea este plasată în apropierea graniţei cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer.

În distribuţie, alături de Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu, apar Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Caşcaval, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Andrei Ciopec.

Bogdan Mirică, recunoscut pentru serialul „Umbre” (HBO), semnează regia şi scenariul. Directorul de imagine este Andrei Butică, montajul a fost realizat de Roxana Szel, de sunet s-au ocupat Sam Cohen, Sebastian Zsemlye şi Hervé Buirette, scenografia îi aparţine Augustinei Stanciu, iar costumele – Elenei Stoyanova. Muzica a fost compusă de Codrin Lazăr şi Sorin Romanescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO