Ziarul de Duminică

Ca in povestea cu Tanta si Costel...

08.08.2008, 15:34 25

Autorul isi inchipuie ca simpla rupere a frazelor si asezarea lor sub forma de versuri transforma proza(administrativo-gazetareasca) in poezie.

"Copii si tineri, respectati si pretuiti parul alb si intelepciunea varstnicilor!
Ajutati-i sa-si scoata din minte ideea ca ei sunt o povara pentru familie si societate!
Acordati-le sprijinul moral pentru a-si pastra demnitatea si increderea in viata si destinul lor!"
Aceste fraze, scrise in limba de lemn a apelurilor adresate de autoritati populatiei, sunt transcrise nu de pe un panou asezat intr-o intersectie, ci dintr-un poem al lui Vasile Fetescu. Volumul sau Trompeta cu surdina (Iasi, Ed. PIM, 2008) este plin de asemenea texte prozaice, lipsite cu desavarsire de lirism, prezentate drept poeme. Autorul isi inchipuie in mod naiv ca simpla rupere a frazelor si asezarea lor sub forma de versuri transforma proza (administrativo-gazetareasca) in poezie:
"Copii si tineri, /respectati si pretuiti parul alb/ si intelepciunea varstnicilor!/.../ Ajutati-i/ sa-si scoata din minte ideea/ ca ei sunt/ o povara pentru familie si societate!/ Acordati-le/ sprijinul moral/ pentru a-si pastra/ demnitatea si increderea/ in viata si destinul lor!" (Indemn).
Alte "poeme" cuprind nu apeluri, ci cugetari solemne si banale, dintre acelea cu care Costel incearca sa o uimeasca pe Tanta, in cunoscuta satira de moravuri a lui Ion Baiesu:
"Aducerea pe lume/ a unui copil,/ a unei noi vieti,/ a unui urmas este/ cel mai dorit/ si mai fericit eveniment/ al cuplului familial;/ copilul fiind rodul/ dragostei implinite/ a celor ce si-au unit/ destinele" etc. (Copii).
Dintr-un scurt text informativ de pe pe pagina de garda aflam (cu stupefactie) ca autorul a mai publicat, in afara de lucrari cu caracter didactic, numeroase carti de literatura: Flori tarzii - proza, versuri, aforisme, 2002, Parfum de spini - proza versuri, aforisme, 2003, Toamna la Copou - proza, 2005, Vaslas in luntrea vietii - proza, 2006, Stropi de intelepciune - aforisme, cugetari, ganduri, 2006, Acorduri pe strune de suflet - proza scurta cu o postfata de Marinica Popescu. Nu este vorba deci de un incepator, ci de un autor - am putea presupune - cu experienta si cu o conceptie despre literatura. Cum a ajuns, oare, sa creada ca textele lui au valoare?
Prefatatorul cartii, Nicolae Busuioc, face duet cu Vasile Fetescu, enuntand, intr-un limbaj bombastic, alte banalitati:
"Omul biologic este inlocuit cu cel traitor al sentimentelor metafizice si morala lui ia calea spre bunatate, justete si cunoastere, spre intelegerea lucrurilor in esentialitatea lor." etc.
Cu forte unite, autorul si prefatatorul cartii il doboara pe cititor, plictisindu-l pana in esentialitatea lui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO