Ziarul de Duminică

BULETIN DE STIRI / Calatoria lui Constantin Noica de la Paltinis la Stockholm

BULETIN DE STIRI / Calatoria lui Constantin Noica de la Paltinis la Stockholm
03.11.2009, 14:23 116

ASB: continuitate inainte de toate
Dramaturgul si criticul literar Horia Garbea a obtinut un noumandat de patru ani in functia de presedinte al AsociatieiScriitorilor din Bucuresti (ASB). Garbea a primit, la AdunareaGenerala ASB, care a avut loc luni, 194 de voturi, in timp cecontracandidatii sai, Constantin Stan, Gelu Vlasin si Boris Marian,au obtinut 66, 19, respectiv 5 voturi. "Voi continua ce am inceputin ultimii patru ani", a declarat Horia Garbea pentru MEDIAFAX. "Nuvoi face nici o reforma spectaculoasa. Voi incerca sa obtin pentrutoti membrii Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti respectulnecesar si demnitatea pe care statutul de scriitor le impune", amai spus acesta. Asociatia Scriitorilor Bucuresti face parte dinUniunea Scriitorilor din Romania, are peste 1.200 de membri si esteformata din sase sectii, in accord cu genul literar abordat:Poezie, Proza, Critica, Dramaturgie, Traduceri, Copii siTineret.

JIMC anunta deja Primavara 2010
Jeunesses International Music Competition (afis, foto 2), cel maiprestigios concurs international de muzica clasica derulat inRomania, se pregateste pentru editia cu numarul 17. Intre 7 si 13mai 2010, pianisti de toate nationalitatile, cu varste de pana la30 ani, sunt invitati la Bucuresti sa concureze pentru premii de10.000 de euro. Inscrierile sunt deschise pana la 1 martie 2010.Cei interesati pot afla mai multe informatii pe www.jmEvents.ro.Derulat anual din 1993, concursul include alternativ diferitediscipline - pian, vioara, clarinet, flaut, compozitie. Tineriimuzicieni participa in cadrul a patru categorii de varsta - pana la10 ani, 10 -14, 14-18 si categoria master a unui concursinternational, 18 - 30 ani. Juriul este international. Depasindgranitele unui concurs traditional de muzica clasica, evenimentulinclude master-classes conduse de specialisti internationali siprezinta concerte de muzica clasica pentru iubitorii genului dinRomania.

In doi ani cat altii-n patru
Teatrul Metropolis din Bucuresti sarbatoreste doi ani de lainfiintare in aceasta luna, cand isi va rasplati publicul cu cincipremiere, printre care "Sfarsit de partida" de Samuel Beckett,"Azilul de noapte" de Maxim Gorki si "Fantoma, dragostea mea!" deNoel Coward. Piesa "Sfarsit de partida", de Samuel Beckett, va fipusa in scena la Metropolis de Alexandru Tocilescu. Limbajulbeckettian transpus cu suplete de viziunea regizorala ordoneazaaceasta lume haotica, ii confera forme si proportii, instaureazaprofunzime si, mai ales, il defineste pe om, singurul caruia iipermite sa-si gaseasca un loc si un inteles in acest univers apriori golit de sens. Regizat de Mircea Marin, spectacolul "Azilulde noapte", dupa Maxim Gorki, prezinta o reflectie asupra conditieiumane, transpusa cu umor, luciditate si emotie. Comedia "Fantoma,dragostea mea!", de Noel Coward, montata in exclusivitate laTeatrul Metropolis, in regia lui Serban Puiu, va avea, de asemenea,premiera in noiembrie. Programul de premiere ale lunii estecompletat de "Tarelkin", de A.V. Suhovo-Kobilin, o satira la adresabirocratiei si a sistemului politienesc, in regia lui Gelu Colceag,si de "Doctori, femei si alte intamplari", un spectacol de maresucces, cu o atmosfera a qui-pro-quo-urilor clasice aledramaturgiei franceze, dupa piesa "Tailleur pour dames" de GeorgesFeydeau, in regia lui Emanuel Parvu. Teatrul Metropolis s-a lansatoficial pe 1 noiembrie 2007. Directorul institutiei este actorulGeorge Ivascu, iar director onorific este Radu Beligan. In cei doiani de existenta, Teatrul Metropolis a prezentat 30 de premiere, agazduit alte 40 de evenimente si spectacole si a acumulat 11participari la festivaluri si noua premii nationale.

Fonoteca de Aur in era digitalizarii
Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) a lansat oficial,duminica, 1 noiembrie, in ziua sarbatoririi celor 81 de ani aiRadio Romania, procesul de digitalizare a documentelor din Fonotecade Aur, urmand ca in prima parte a anului 2010 sa inceapa procesulde digitalizare propriu-zis, care se va desfasura pe o perioada de15 ani. Potrivit Mariei Toghina, presedintele-director general alSRR, "In urma procesului de digitalizare si a valorificariipatrimoniului cultural al Fonotecii Radio, publicul larg va puteaavea acces la documente, inregistrari audio si manuscrise semnatede nume importante ale culturii romanesti din perioada interbelicasi pana in prezent. Nicolae Iorga, Mircea Eliade, Tudor Arghezi,Nichita Stanescu, Eugen Lovinescu, Constantin Noica sunt numaicateva din numele sonore care vor prinde viata prin concepteeditoriale moderne". Digitalizarea Fonotecii de Aur a RadiouluiPublic presupune conversia a 130.000 de ore de materiale audio dinarhiva Radio Romania. In urma digitalizarii, arhiva sonora a RadioRomania va fi ferita de uzura, stergere si utilizare defectuoasa.In plus, arhiva SRR va fi mai bine pastrata in format digital, vaputea fi accesata rapid si va avea un back-up in situatii dedezastru. In arhiva SRR sunt pastrate documente incepand din anul1925.

Mostenirea lui Ramiro Ortiz
La implinirea a 100 de ani de la lectia inaugurala a catedrei deitaliana a Universitatii din Bucuresti, profesorul Ramiro Ortiz (1iulie 1879, Chieti - 26 iulie 1974, Padova), primul titular alcatedrei, a fost omagiat vineri, 30 octombrie, in cadrul uneimanifestari organizate de Institutul Roman de Cultura si CercetareUmanistica de la Venetia. Ramiro Ortiz a fost, timp de 24 de ani,profesor la Universitatea din Bucuresti, unde a infiintat seminarulde limba si literatura italiana si revista "Roma" (1921-1933). Esteconsiderat, totodata, parintele Institutului Italian de Cultura dela Bucuresti. Din 1933 si pana la finele vietii, a fost profesor laprestigioasa catedra de filologie romanica a Universitatii dinPadova, unde, in 1937, a infiintat lectoratul de limba siliteratura romana.
Pentru Ramiro Ortiz, Romania a fost a doua sa patrie. Pe de oparte, a promovat in mediul cultural, universitar si academicromanesc scriitori clasici si moderni italieni, iar, pe de altaparte, a dus o neobosita activitate pentru a face cunoscuta inItalia istoria si literatura romanilor. Despre personalitatea luiRamiro Ortiz au vorbit prof. univ. dr. Doina Condrea Derer siLorenzo Renzi. In cadrul manifestarii, a fost prezentat volumulRamiro Ortiz - Nina Fa'on, "Carteggio/ Corespondenta", EdituraJurnalul Literar, Bucuresti, 2007. Corespondenta intre Ramiro Ortizsi discipola sa Nina Fa'on (5 august 1909, Ploiesti - 24 noiembrie1974, Bucuresti) pune in evidenta episoade dramatice din viata siactivitatea distinsului profesor.

Constantin Noica, in prim-plan laStockholm
Cu ocazia aniversarii in acest an a 100 de ani de la nastereafilosofului Constantin Noica, Institutul Cultural Roman de laStockholm a organizat aseara, 5 noiembrie, o discutie pe margineavietii si operei acestuia. Invitati au fost filosoful romanCristian Ciocan si profesorii universitari Hans Ruin si Marcia SaCavalcante Schuback, de la catedra de filosofie a UniversitatiiSodertorn din Stockholm. Punctul central al discutiei l-aconstituit volumul "Jurnalul de la Paltinis" al lui GabrielLiiceanu. Cartea a aparut de curand la editura suedeza Dualis, intraducerea Asei Apelkvist si a Lilianei Donose Samuelsson, cutitlul "Dagbok fran Paltinis", beneficiind de sprijinul CentruluiNational al Cartii prin programul TPS. Pornind de la tema cartii,invitatii au dezbatut aspecte precum libertatea filosofiei si loculpe care il ocupa ideologiile in istoria unei tari. La Stockholm,Cristian Ciocan va sustine astazi si o prelegere la UniversitateaSodertorn, in cadrul careia le va vorbi studentilor despreinfluenta lui Martin Heidegger asupra filosofiei lui ConstantinNoica.

Salonul Literar Dragosloveni va asteapta
Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Vrancea si FundatiaCulturala "Miorita" organizeaza, in zilele de 12 si 13 decembrie, aXXXVI-a editie a SALONULUI LITERAR DRAGOSLOVENI. In program:colocvii - lansari de carte - concurs. Tema Salonului din acest an:"Autoritatea criticii in literatura romana actuala". Cei interesativor confirma participarea prin trimiterea de referate la tema demai sus. Pentru concurs, autorii, membri sau nemembri ai USR, vortrimite trei exemplare din volumele editate in anul 2009, peadresa: Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu Vrancea, strada N.Titulescu nr. 1, Focsani, cod. 620018. Relatii suplimentare la tel.0237.226.201.

Intelectualii si soarta Europei: uncolocviu-eveniment
La 20 de ani de la caderea Cortinei de Fier, filosofii Horia-RomanPatapievici si Ciprian Mihali participa, alaturi de alte 20 depersonalitati europene, la un colocviu de anvergura despre rolulintelectualilor in soarta Europei, desfasurat la Paris intre 6 si 7noiembrie. La propunerea Institutului Cultural Roman din capitalafranceza, intelectualii Europei de Est si de Vest se intilnesc incadrul acestui colocviu gazduit de Institutul Goethe si de SenatulFrantei. "L'Intellectuel public en Europe, 1989-2009" invita la oreflectie comuna asupra rolului intelectualilor in spatiul publicin ultimii 20 de ani, bulversati de schimbari radicale, de lacaderea Cortinei de Fier, pina la reasezarea Europei prin largireaUE. Alaturi de Horia-Roman Patapievici si Ciprian Mihali, lacolocviu participa intelectuali de renume din Franta, printre careAlain Finkielkraut, Dani'le Sallenave, Tzvetan Todorov, JacquesRupnik, Antonin Liehm; din Germania - Jens Reich, din Polonia -Georges Mink si Ireneus Krzeminski, din Ungaria - Gyorgi Konrad siGaspar Miklos Tamas. Cehia e reprezentata de Tomas Sedlacek,Slovenia de Boris Pahor si Boris Novak, iar Croatia de PredragMatvejevic si Peter Selam. Colocviul «L'Intellectuel public enEurope 1989-2009», initiat de ICR Paris, e organizat impreuna cuGoethe Institut, Centrul Ceh, Institutul Polonez, Institut Ungar,Institutul Slovac, Ambasada Sloveniei si Ambasada Croatiei dinParis.

S-a constituit Filiala Regionala Craiova aSRF
Sambata, 31 octombrie, a avut loc la Casa Universitarilor dinCraiova sedinta de constituire a Filialei Regionale Craiova aSocietatii Romane de Filosofie (SRF). Membrii fondatori ai Filialeisunt: Ionel Buse (presedinte ales), Catalin Stanciulescu(secretar), Vasile Salan, Ioan Lascu, Adriana Neacsu, IonHirghidus, Gilbert Danciu, Crina Badea, Ion Militaru, Alin DumitruNegomireanu, Horia Dulvac, Aurelia Hirghidus, Ciprian Dirjean, IonMunteanu, Marian Buse, Lazar Popescu, Nicolae Coande, StefanCeapraz, Lorena Stuparu, Adrian Nita, Cezar Jean Rosu. Asociatieprofesionala nonprofit, Filiala Craiova a SRF promoveazainvatamantul si cercetarea, cultura umanista in genere, colaborandcu asociatii similare din tara si strainatate, organizeazaconferinte, seminarii, mese rotunde, colocvii, lansari de carteetc. (Nicolae Coande)

Nimb de Roua romano-roman
Miercuri, 4 noiembrie, a avut loc la Accademia di Romania din Romalansarea volumului "Il Nimbo di Rugiada/ Nimbul de Rou"", volumformat dintr-o selectie de poezii de Grigore Vieru. Acestea sunttraduse in limba italian" de Valentina Corcodel, Tatiana Ciobanu siClaudia Lupascu, editia fiind ingrijit" de Francesco Baldassi,apreciat poet italian. Volumul a fost publicat in 2009 in RepublicaMoldova de editorul Ana Manole, iar ideea de a traduce din operalui Grigore Vieru s-a n"scut in ianuarie 2009, imediat dup" moarteatragic" a poetului. Grigore Vieru (1935-2009) este unul dintreexponentii cei mai importanti ai literaturii romane din RepublicaMoldova. Autor de poezii, proze, cantece, aforisme, interviuri,Grigore Vieru r"mane in memoria tuturor drept unul dintreintelectualii cei mai intens dedicati cauzei recuper"riispiritualit"tii romane in Basarabia.


Tompa Gabor la Bienela de la Budapesta
Timp de doua saptamani, Budapesta a gazduit cea de a doua editie aFestivalului Cultural al Maghiarilor de peste Hotare, manifestarebienala care are ca obiectiv prezentarea unei imagini la zi aculturii maghiare contemporane in viziunea artistilor maghiari dindiferite tari, precum si afirmarea unor talente tinere sirealizarea unor noi productii. Bienala, organizata de Fundatia«Egtajak Iroda», s-a dorit a fi un festival al tuturor artelor, eareunind atat teatrul, muzica si dansul, cat si filmul, literatura,artele plastice. Programul Bienalei a inclus peste 40 de programe,de cele mai diferite structuri. Intre acestea, s-au numarat sispectacolul Trei surori de Cehov, montat la Teatrul Maghiar de Statdin Cluj-Napoca de regizorul Tompa Gabor, precum si Viata orfana,in interpretarea lui Agnes Kakuts, de la acelasi teatru. (RaduConstantinescu)


Die Presse dedica o pagina unor designeriromani
Reputatul cotidian austriac Die Presse (325.000 de cititori) dedicao intreaga pagina designerilor romani Ovidiu Hrin si Stefan Lucut,in editia de duminica, 1 noiembrie 2009. Cei doi artisti vizualidin Timisoara au participat cu sprijinul ICR Viena la cel maiimportant eveniment din calendarul designului austriac contemporan,Vienna Design Week, desfasurat intre 1 si 11 octombrie 2009. Ceidoi designeri au lucrat timp de doua zile in situ, in cadrulsectiunii Vienna Design Week Laboratory, in perioada 7-8 octombrie2009, raspunzand invitatiei personale a curatorului editiei dinacest an, Erwin Bauer, cel mai important nume al designului graficaustriac contemporan, castigator recent al Premiului "Austriaculanului" la categoria industrii creative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO