Ziarul de Duminică

Bucureştiul întâlneşte Africa la Muzeul Ţăranului Român/ de Lucian Vasilescu

Bucureştiul întâlneşte Africa la Muzeul Ţăranului Român/ de Lucian Vasilescu

Bucureştiul întâlneşte Africa la Muzeul Ţăranului Român

16.12.2010, 23:30 27

Poveşti de Crăciun în Casa Andersen

Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu a prezentat miercuri,15 decembrie, prima reprezentaţie din acest an a spectacolului"Casa Andersen - Poveşti de Crăciun" (foto 1), în regia lui BogdanSărăţean.

Magia sărbătorilor de iarnă este adusă pe scena teatrului dinSibiu într-un spectacol viu, cu momente de comedie, poezie, dans şicolinde. Reprezentaţia este construită în 5 tablouri - "Casa luiMitică", "Confesiunea colindătorului etilic amorezat de propria salogodnică", "Alb totul", "Tyltyl, Mytyl şi Zâna cea bună" şi "CasaAndersen" -, reunind o distribuţie mixtă cu actori ai teatrului şistudenţi ai Catedrei de Artă Teatrală din cadrul Facultăţii deLitere şi Arte Sibiu.

Spectacolul are o durată de o oră şi treizeci de minute, iarpreţul unui bilet este de 10 lei, respectiv 5 lei cu reducere.

Programul următoarelor patru reprezentaţii este:

Sâmbătă, 18 decembrie, ora 17.00 &19.00

Luni, 20 decembrie, ora 19.00

Marţi, 21 decembrie, ora 19.00

Alexandru Ghilduş - stăpânul sticlei

Miercuri 15 decembrie, în strada Puţul cu Plopi nr. 17, lagaleria "Atelier de artă şi design", Alexandru Ghilduş a deschis onouă expoziţie cu cele mai recente creaţii de sculptură în sticlă,lucrări realizate după 2007 (foto 2, 3). Materialul care l-afascinat şi pe care l-a studiat practic, dar şi teoretic,consacrându-i teza de doctorat ("Vocatia plastică a sticlei") estedin nou modelat de artist în forme abstracte, geometrice saupersonalizat în forme plastice în contradicţie cu soliditateamaterialului. Sticla optică rece, şlefuită perfect, decupată înbucăţi mai mici sau mai mari, este combinată cu materiale calde şineprelucrate, precum lemnul şi devine fluidă, capătă o căldurăneaşteptată, preia lumina şi o reflectă in spaţiulînconjurător.

Alături de lucrările lui Alexandru Ghilduş, vor fi expuse şi 26de piese de artă plastică interbelică şi contemporană, care vor filicitate de Goldart - Corneliu Baba, Lucian Grigorescu, NicolaeVermont, Ion Irimescu, Dumitru (Dem) Iordache, Marcel Iancu,Nicolae Dărăscu, Octav Bancilă, Nicolae Vermont, Sabin Bălaşa,Aurel Ciupe şi alţii.

ICR Londra aîmbrăcat în lumină Casa Europei dinLondra

Institutul Cultural Român din Londra a proiectat, în seara zileide 14 decembrie, cu ocazia deschiderii Casei Europei, sediulReprezentanţei UE din Londra, un spectacol de lumină şi culoare pefaţada clădirii, intitulat "130" şi realizat de artiştii KotkiVisuals, Vali Chincişan şi Cristian Iordache (foto 4, 5).

Spectacolul de video mapping nu a fost doar un cadouromânesc pentru deschiderea importantei instituţii, condusă deJonathan Scheele şi găzduită de o clădire somptuoasă în stilvictorian, ci şi o formă originală de a celebra europenitateaRomâniei, precum şi 130 de ani de relaţii diplomaticeromâno-britanice.

Proiectul a reprezentat o premieră, urmărind să promovezeformele cele mai spectaculoase ale artelor vizuale din România înmediul britanic, intensificând, totodată, prezenţa artiştilornoştri în spaţiul public londonez, deschis celor mai sofisticate şiinovatoare manifestări.

Proiecţia a constat într-o animaţie abstractă, care a îmbinatcreativ tehnologia şi arta, în geometrii luminoase modelate peelementele arhitecturale ale faţadei, având ca leit-motiv numărul130 şi steagurile UE, al României şi al Marii Britanii.

Kotki Visuals este un grup format din Mihaela Kavdanska şiDilmana Iordanova, Vali Chincişan şi Cristian Iordache, care au înportofoliu numeroase proiecte similare de video mapping, înBucureşti şi alte capitale europene. KOTKI Visuals (MihaelaKavdanska şi Dilmana Iordanova) sunt artişti crossmedia careactivează în Bucureşti din 1994. Portofoliul lor include pictură,fotografie, instalaţii multimedia şi video mapping, cunumeroase participări la festivaluri româneşti şi internaţionale.Artiştii colaborează cu Vali Chincişan şi Cristian Iordache pentruconceptul animaţiilor, precum şi cu diverşi producători de muzicăelectronică români şi internaţionali.

Expoziţie Gheorghe Ciobanu la TNB

Vernisajul expoziţiei a avut loc marţi, 14 decembrie 2010, înfoaierul Sălii Amfiteatru, în prezenţa pictorului.

La apropierea Sărbătorilor Crăciunului, Teatrul Naţional"I.L.Caragiale" îşi întâmpină spectatorii nu doar cu cele maisolicitate premiere, ci şi cu o nouă expoziţie, în cadrulprogramului recent lansat, TNB PARATEATRAL-VIZUAL.

"De Sărbători" se intitulează, simplu, expoziţia pictoruluinaiv, totodată sculptor iconograf şi poet ţăran, Gheorghe Ciobanu(foto 6). Lucrările sale, cu o anecdotică bogată inspirată dinlumea magică a satului, adevărată bucurie a ochiului - sunt expuseîn foaierul Sălii Amfiteatru a Teatrului Naţional începând cu datade 14 decembrie 2010, unde vor putea fi vizionate … şi cumpăratepână la sfârşitul lunii ianuarie 2011.

Gheorghe Ciobanu este un nume deja consacrat în galeria de azi apictorilor naivi, cu un palmares bogat de expoziţii în ţară şi înstrăinătate. Crezul lui artistic conţine un minunat mesaj deoptimism şi, de aceea, expoziţia sa trebuie privită şi primită caun adevărat cadou "De Sărbători".

Seri de Poveste 2010 - a patra iarnă pe tărâmulpoveştilor
Între 13 si 18 decembrie, Fundaţia Principesa Margareta a Românieişi Cărtureşti îi invită pe toţi copiii iubitori de basme, fie eicuminţi sau năzdrăvani, într-o călătorie fermecată pe tărămulpoveştilor (foto 7).

Pentru al patrulea decembrie consecutiv, cei mici sunt aşteptaţiîn jurul bradului împodobit din mansarda librăriei Cărtureşti dinArthur Verona în fiecare seară, începând cu ora 19.00.

Însoţiţi de povestitori celebri, înconjuraţi de cărţi, într-oatmosferă de sărbătoare, cei mici vor porni la drum pe urmeleeroilor preferaţi, într-o lume de basm, presarată cu suprize.
Pe parcursul celor şase seri tematice, copiii vor descoperi că,pentru a fi spuse, poveştile nu au întotdeauna nevoie de cuvinte:personajele de poveste pot prinde viaţă şi prin intermediuldesenului, al diapozitivelor, al fotografiei, prin muzică, teatrude păpuşi sau mimă.

Scopul proiectului este de a-i familiariza pe copii cu poveştileclasice, de a încuraja lectura, dar şi de a oferi celor mici oalternativă de petrecere a timpului liber, departe de televizor şicalculator.

Poezie şi muzică religioasă la UniuneaScriitorilor

Vineri, 17 decembrie 2010, de la orele 17.00, în SalaOglinzilor de la Uniunea Scriitorilor din România,Calea Victorieinr. 115, Editura Platytera şiAsociaţia Sinapsa organizează ediţia a V-a a Serilor "Sinapsa" dePoezie şi Muzică Religioasă (foto 8). Vor recita din creaţiileproprii: Constanţa Buzea, Liliana Ursu, Gabriel Chifu, Paul Aretzu,Mircea Bârsilă, Marian Drăghici, Nicolae Tzone, Elena Dulgheru,Răzvan Codrescu, Cosmin Perţa, Eugenia Ţarălungă, Dana Banu, MonicaPatriche, Cătălina Cadinoiu, Aida Hancer, Adrian Diniş, FlorianSilişteanu, Aleksandar Stoicovici,FlorinCaragiu.Cantautorul şi poetul Ion Zubaşcu vasusţine un recital extraordinar de colinde. Cu acest prilej se valansa numărul VI al revistei "Sinapsa". Moderator:Florin Caragiu.Intrarea este liberă.

Între Bucureşti şi Africa: Puterea diversităţiiculturale

Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCOşi Muzeul Ţăranului Român vă invită vineri, 17 decembrie, la ora15:00, la Sala Oaspeţi, la vernisajul expoziţiei de fotografie aolandezului Jeroen Bruggeman, Între Bucureşti şi Africa: Putereadiversităţii culturale (expoziţia rămâne deschisă până la 31decembrie).

2010 a fost declarat de UNESCO "anul apropierii între culturi"şi Irina Bokova, actuala directoare generală a acestei instituţiiinternaţionale, afirmă că acest an "a generat o serie de proiectecreative care demonstrează puterea diversităţii culturale şi adialogului ca forţe ale păcii". Din acest motiv, Federaţia Română aAsociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO a propus şi MuzeulŢăranului Român a acceptat cu multă deschidere, o expoziţie care săpoată fi pusă sub egida acestui an UNESCO (foto 9). E vorba deexpoziţia unui fotograf olandez îndrăgostit de Africa, pe care ovizitează de obicei anual, dar şi de România, unde a fost în maimulte rânduri, în mai multe oraşe, şi unde a şi expus în 2004, laGoethe Institut din Iaşi. Cu greu am fi putut găsi o manifestare încadrul tematicii UNESCO propusă pentru acest an, în care să poatăfi întâlnite expresii ale unor culturi atât de diferite, darreunite de interesul cald, privirea inteligentă şi sensibilitateaartistică a unui olandez cosmopolit, aşa cum obişnuiesc ei să fiede mai multe secole încoace.

Deşi din punct de vedere istoric este greu de afirmat că Româniaşi Africa s-ar fi influenţat reciproc vreodată, o confruntare defotografii realizate în Bucureşti, cu unele din Africa, mai alesdin zonele rurale, astfel încât contrastul este şi mai mare,conduce spre ideea diversităţii enorme a vieţii umane de pe planetaPământ.

Jeroen Bruggeman a fotografiat încet şi cu atenţie, folosind unaparat profesionist de fotografiat de ultimă generaţie, dar peprincipiul celor din secolul al XIX-lea cu impresie pe placă desticlă şi imagine răsturnată, aparat dotat aidoma celor vechi cupânză neagră şi trepied. Această tehnică, ce părea definitivabandonată, produce negative cu multă informaţie şi ca atare de omare claritate, redând cel mai mic detaliu. Împătimit de acestedetalii, Jeroen Bruggeman spune ca fiecare dintre ele are "propriasa voce revendicativă, ca şi propriul mister, paradox sau vis".Artistul, altminteri un distins universitar în domeniul sociologieişi antropologiei, s-a format de unul singur ajutat la început debunicul său, Paul Citroen, cunoscut reprezentant al Bauhaus-ului şico-fondator al Noii Academii de Artă din Amsterdam. Prieten cuKandinski şi membru al grupării artistice Der blaue Reiter,Citroen a fost din tinereţe fascinat şi de fotografia artistică,pasiune transmisă nepotului său.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO