Ziarul de Duminică

Bucătarii la putere!

Bucătarii la putere!

Autor: Stelian Turlea

07.09.2012, 00:08 708

Rareori mi-a fost dat să citesc cu atâta plăcere şi interes o carte despre lumea bucatelor şi a bucătarilor*). În mare măsură nu am nicio îndoială că totul se datorează autorului, Anthony Bourdain, un celebru şi controversat chef. Cine e Anthony Michael Bourdain? S-a născut în 1956 în America, este absolvent al C.I.A., care nu înseamnă doar agenţia de spioni, ci şi Culinary Institute of America.

Autor a cel puţin două romane de succes, e mai cunoscut prin cartea de faţă, care dezvăluie secretele meseriei de chef în marile restaurante ale lumii. E şi un om de televiziune, a fost gazda câtorva emisiuni celebre. Din unele, noi, românii, am ieşit cam şifonaţi. Pentru emisiunea sa tv "No Reservations", difuzată de Travel Channel, a călătorit prin mai multe ţări, inclusiv în România, în 2008 (foto 2). Ministerul de atunci al Turismului, condus la acea vreme de liberalul Ovidiu Ioan Silaghi, a pus la cale mai multe "evenimente" care să facă bine imaginii ţării şi pe care Bourdain urma să le folosească în documentarul său. Autorităţile române au cheltuit 20.000 de dolari cu emisiunea lui Bourdain, i-au făcut reduceri de şedere ş.a. Dar, în final, filmul a cuprins o serie de ironii usturătoare la adresa diverselor locuri şi obiceiuri cu care echipa lui Bourdain a avut de-a face în România. Mai mult, a spus că nu s-ar întoarce aici, nu din cauza mâncării, ci din cauza birocraţiei. Dar experienţa aceasta nu are nicio legătură cu cartea acum tradusă de Victoria Books, carte din 2000, publicată cam pe toate meridianele.

Este "povestea din spatele celor 25 de ani de succese şi greşeli în industria culinară". Din care cititorul află nespus de multe secrete despre gastronomie, începând cu treptele ierarhiei : spălător de vase, ajutor de bucătar, friturier, grillardin, saucier, sous-chef şi chef; despre cotoloanele întunecate din pântecele restaurantelor;. "Nu sunt un cârpaci de doi bani supărat pe lume, pornit să-şi bârfească colegii care se bucură de mai mult succes, deşi o voi face, atunci când voi avea ocazia. Cartea aceasta e despre meseria gătitului şi despre cei care o profesează. Bucătarii sunt eroii ei." Toate sunt secrete pe care puţini se încumetă să le aştearnă pe hârtie.

"Cartea ar putea, fireşte, să-mi termine cariera. Conţine poveşti de groază: beţii năpraznice, droguri, sex în depozitele de alimente, dezvăluiri neapetisante despre prelucrarea inadecvată a alimentelor şi obiceiuri scârboase, răspândite în industria culinară". Nu detaliez, mă opresc la enunţarea făcută chiar de autor, cititorul va descoperi singur.

Necruţător faţă de apetitul orişicui - spune editura -, Anthony Bourdain ne descrie cu subiect şi predicat ceea ce se întâmplă în spatele uşilor de la bucătărie. Atitudinea nemiloasă, caracteristică lui Anthony, este una care îi va fascina atât pe gurmanzi, cât şi pe cei insensibili la arta culinară. De la prima stridie gătită în Gironde, Franţa, până la umila poziţie de spălător de vase într-un restaurant din Provincetown (unde asistă pentru prima oară la adevăratele plăceri ale unui bucătar şef); de la bucătăria restaurantului Rainbow Room din Rockefeller Center până la traficanţii de droguri din East Village, de la Tokio la Paris şi înapoi la New York, poveştile culinare ale lui Bourdain sunt pline de pasiune şi imprevizibil.

O carte care va bucura multă lume şi care merită din plin să fie socotită un eveniment editorial.

*) Anthony Bourdain - Kitchen Confidential. Aventuri din intimitatea restaurantelor. Victoria Books. Traducere din engleză de Laura Karsch

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO