Ziarul de Duminică

Brukenthal – Dark Story/ de Ziarul de duminică

Brukenthal – Dark Story/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

19.03.2015, 23:47 32

Muzeul Naţional Brukenthal şi Asociaţia Brukenthalia au lansat campania White Palace – Dark Story (Un palat alb – o poveste întunecată) pentru restaurarea Palatului Brukenthal.

White Palace – Dark Story – spun organizatorii -  este o poveste din Transilvania; nu despre un castel şi un conte, ci despre un palat şi un baron, nu despre o moştenire misterioasă, ci despre o moştenire publică. Este povestea unui vis vechi de secole a cărui lumină se stinge în zilele noastre. Palatul Brukenthal şi colecţiile Baronului Samuel von Brukenthal au fost destinate prin testament unei vieţi publice. Din cauza agravării stării de conservare a clădirii, restricţionarea parţială a accesului vizitatorilor este iminentă, palatul apropiindu-se treptat de momentul închiderii porţilor.  Muzeul Naţional Brukenthal a crescut din rădăcinile Palatului, împărtăşindu-i identitatea. Pentru fiecare dintre noi, Muzeul Naţional Brukenthal va continua să existe. Palatul Brukenthal va exista doar pentru aceia dintre noi dispuşi spre conştiinţă.
În secolul al XVIII-lea, Samuel von Brukenthal scria: „Nu cred că spiritul lucrurilor se va schimba datorită celor puţini, ci mai degrabă convins că binele se va ridica şi va erupe în curând, cu toată forţa, din această dezordine.”
Între 1 martie şi 31 mai 2015, campania White Palace – Dark Story îşi propune să crească gradul de conştientizare în comunitatea publicului vizitator, dincolo de graniţele locale, naţionale sau chiar europene.

Campania este structurată modular în funcţie de trei teme:
Martie – piatra (problemele de conservare şi necesitatea restaurării elementelor de arhitectură şi structurilor din piatră precum portalurile, ancadramentele din piatră ale ferestrelor şi lucarnelor, soclul clădirii din prima curte interioară).
Aprilie – saloanele de recepţie (problemele de conservare şi necesitatea restaurării parchetului, tapetului pe suport de mătase şi a tapetului pe suport de hârtie, deschiderea salonului oriental din aripa de nord).
Mai – faţada secundară a Palatului Brukenthal.


În anul 2017 Muzeul Brukenthal îşi va celebra bicentenarul. Deşi astăzi muzeul are mai multe sedii, singura clădire care a stat în slujba culturii în toţi aceşti 200 de ani este Palatul Brukenthal. Cu toate că palatul este principala atracţie a Muzeului Naţional Brukenthal, bucurându-se de prezenţa a sute de mii de vizitatori anual, deprecierea clădirii avansează pe când bugetul alocat instituţiei continuă să scadă. Portalul dintre cele două curţi interioare este în prezent acoperit de schele cu scopul protejării vizitatorilor de desprinderile din piatră. Aceeaşi soartă aşteaptă portalul de la faţadă. În prima curte interioară, absenţa la baza clădirii a soclului din piatră facilitează umezeala, distrugând zugrăvelile interioare şi afectând condiţiile de expunere la parter. Parchetul original din saloanele de recepţie prezintă desprinderi ce pot duce în timp la restricţionarea vizitării în unele încăperi ale primului etaj.

Asociaţia Brukenthalia a fost înfiinţată cu scopul unic de a susţine pregătirile şi realizarea programului 2017; activitatea asociaţiei va fi suspendată la 31 decembrie 2017 când va înceta să existe sau va anunţa asumarea unei noi misiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO