Ziarul de Duminică

„Blouse Roumaine, Femme roumaine”, la Citadela din Portalegre/ de Ziarul de duminică

Organizată pentru prima dată în 2015 la sediul ICR Lisabona, expoziţia „Blouse Roumaine, Femme roumaine” a fost invitată la Portalegre, în Galeria de Expoziţii Temporare a Citadelei, parte a spectaculoaselor fortificaţii medievale ale localităţii portugheze de la graniţa cu Spania.

 

Vernisajul va avea loc pe 8 iulie 2016 la ora 18.30, iar pe simeze se vor afla 44 de lucrări în tehnici foarte diverse, propuse de 41 de plasticiene din toate domeniile: pictură, grafică, sculptură, ceramică şi fotografie. Expoziţia va fi deschisă publicului până pe data de 30 iulie 2016.

ICR Lisabona a provocat artistele invitate (Alexandra Budianu, Alexandra Rusu, Alina Gherasim, Andra Bădulescu-Vişniec, Andreia Năstăsescu-Bove, Arina Bican, Aurora Király, Beti Vervega, Carmen Nistorescu, Carmen Paiu, Cela Neamţu, Celina Grigore, Claudia Muşat, Cristina Bolborea, Cristina Cucu, Cristina Ţurlea, Daniela Frumuşeanu, Delia Andrieş, Denisa Angheluţă, Doina Simionescu, Elena Dumitrescu, Elena Scutaru, Emanuela Balint, Graţiela Andrei, Iasmina Răceanu, Irina Silivestru, Liliana Cenean, Lucia Puşcaşu, Margareta Udrescu, Marilena Preda-Sânc, Miriam Mihail, Oana Ispir, Olga Morărescu Mărginean, Romana Mateiaş, Ruxandra Răileanu, Silvia Maria Stoica, Stela Lie, Ştefania Cenean, Teodora Ionescu şi Viorica Cernica), nu atât să dea o replică celebrei „Blouse Roumaine“ a lui Matisse, opera care a inspirat expoziţia, cât să transpună ia în secolul XXI, să dea motivelor prezente pe veştmântul tradiţional o dimensiune artistică potrivită contemporaneităţii.

Prezentă în creaţiile unor autori definitorii (plecând de la „zugravul de subţire“ Pârvu Mutu şi ajungând la Carol Popp de Szathmary, C.D. Rosenthal, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Francisc Şirato, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady sau Henri Matisse, Pablo Picasso, Yves Saint-Laurent, Valentino) ia a fost în timp o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru opere însemnate. Dedicată cămăşii tradiţionale feminine româneşti, o emblemă a eleganţei şi bunului gust nativ al unui popor, expoziţia este un prilej pentru artistele implicate să îşi expună propria viziune asupra unui simbol, a unui mod de viaţă, despre care ele sunt cele mai îndreptăţite să vorbească.

Citadela din Portalegre (localitate ce adăposteşte şi vestigii datând din epoca romană) a fost construită în stil gotic timpuriu de regii Portugaliei, între 1259 şi 1375, cu scopul iniţial de a apăra graniţa alentejană a regatului, de pretenţiile Castiliei. A fost clasificată ca monument naţional în 1922, iar în anii ă60 a trecut prin importante lucrări de consolidare şi restaurare, care au precedat amenajarea în anii ă90 a galeriilor muzeale actuale. Loc de tranzit frontalier, Portalegre este scena mai multor manifestări culturale care beneficiază de o remarcabilă afluenţă de public.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.